Wpis z mikrobloga

Zamówiłem NJU Światłowód w opcji 600/100 i dają tam jakiś Funbox 3.0 z WiFi w standardzie 5 pasma 2,4 i 5 GHz. Coś tam googluje i niektórzy sugerują żeby wziąć powiedzieć technikowi aby przywiózł "jakieś" ONT? Z tym że mi to chyba w sumie nie jest potrzebne? Wystarczy zwykłemu szaremu człowiekowi ten Funbox 3.0? Tam będzie WiFi latać normalnie z prędkością jaką trzeba?

#internet #swiatlowod #njumobile #komputery #pytanie #orange
  • 12
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 0
@Insiders: Mieszkanie to 50m2 a większość sprzętów będzie w odległości do 4m od tego FunBoxa. Czyli jak mam laptop z WiFi 7 to będzie śmigać mi net z tą prędkością 600? ;)
  • Odpowiedz
  • 0
@Insiders: elegancko - ja miałem do wyboru 300 lub 600, za 10 zł dopłaty wziąłem to 600. xD Chociaż tak realnie to i to 200 byłoby ok, ale dla mojego adresu nie było tej opcji dostępnej.
  • Odpowiedz
wziąć powiedzieć technikowi aby przywiózł "jakieś" ONT?

@szczurek_87: jeśli nie wiesz, o co chodzi, to znaczy, że nie potrzebujesz. Zwłaszcza, że masz mieszkanie 50m2. To nie tylko nie potrzebujesz, ale wręcz byłaby to dla Ciebie gorsza opcja (dwa pudełka zamiast jednego).
  • Odpowiedz
  • 0
@Jarek_P: Znaczy "wiem" o co chodzi... bo miałem to dodatkowe pudełko w poprzednim mieszkaniu. Dzięki temu mogę wpiąć swój router. Chodzi mi tylko że zacząłem szukać info i są narzekania że ten FunBox 3.0 to lipa jest jeśli chodzi o zasięg WiFi. No ale na mój metraż to chyba będzie mi śmigać jak trzeba ta prędkość na 600 na tym FunBox 3.0?
  • Odpowiedz
@szczurek_87: jak wiesz o co chodzi to bym się zastanowił. Funbox ma swoje bolączki. 2.4 GHz chodzi tragicznie, zdarza mu się raz na meisiąc zawiesić, nie można zmienić ustawień serwera dhcp. No chyba że to nie problem to gitara. Problem taki że jak się namyślisz z czasem to nikt ONT Ci już nie da.
  • Odpowiedz
@szczurek_87: Ogólnie to warto wywalczyć sobie to ONT jeżeli chcesz wstawić jakiś własny, lepszy router w przyszłości. WiFi zawsze można tak na pół gwizdka poprawić na zasadzie "wyłącz WiFi w Funboxie, podepnij router w trybie AP do WiFi", ale osobiście wolałbym po prostu własny router. Mikrotik hAP ax3 z ONT od zera do działającego neta z WiFi wstaje w pół minuty a FunBox mieli minutami żeby złapać połączenie z centralą.
  • Odpowiedz
  • 0
@supra107: No tak ale... dodatkowe przewody, kurczę no... to jest małe mieszkanie. Ledwie dwa pokoje, ja nie jestem jakimś "power userem", chcę żeby działało i tyle. Jedyne z czym miałem obawy to o to czy to WiFi 5 uciągnie to 600 Mb/s i potem gdzieś google wypluło wyniki że FunBox 3.0 ma problemy z zasięgiem WiFi. Popytałem jednak znajomego, co ma tak samo małe mieszkanie i ma akurat to nju
  • Odpowiedz
@szczurek_87: Tyle że Funbox to najtańszy możliwy chiński szmelc jaki dało się znaleźć więc WiFi to nie jedyna bolączka na którą trzeba zwracać uwagę. Tak jak kolega wyżej wspominał, lubi się wieszać jak każdy tani chinol i ma ograniczenia konfiguracji. Tymczasem mój Mikrotik nigdy nie miał żadnej zwiechy i pod każdym względem przebija Funboxa. Poza tym, jeżeli masz sprzęty obsługujące WiFi 6, to Funbox jest ograniczony do WiFi 5 po
supra107 - @szczurek_87: Tyle że Funbox to najtańszy możliwy chiński szmelc jaki dało...

źródło: image

Pobierz
  • Odpowiedz