Wpis z mikrobloga

• 0
chatGPT

@sirgorn: Tak - doszedłem do pewnego momentu, ale dalej ni ch#ja XD Już tłumaczę. Tworzę sobie konkretny efekt świetlny we wled i go zapisuję w jego interfejsie jako np. "preset 1". Teraz Home Assistant: co zrobić aby wyzwolenie encji np: "inputboolean.fingerbotrozloz_virtual" - uruchomiło konkretny efekt: "preset 1"? Integracja skonfigurowana w Home Assistant właściwie - pełne sterowanie światłem za pomocą HA.
  • Odpowiedz
@hukot: najłatwiej, to tworzysz scene (Ustawienia -> Automatyzacje -> Sceny), tam konifugurujesz odpowiednio scenę , a potem ją wywołujesz z buttona

• Odpowiedz
  • 0
@sirgorn: Ale jak Ty zapisujesz swój preset "Cinema mode", że Home Assistant go widzi jako "Cinema mode"? Jako jaka encja w HA jest ten "cinema mode", że przypisałeś mu konkretne działanie z poziomautomazyacji/sceny/skryptu?
  • Odpowiedz
@hukot: to jest wtedy jako scene.cinema_mode, np. w automatyzacji odnosisz się do tego przez akcje

actions:
- target:
entity_id: scene.cinema_mode
  • Odpowiedz
  • 0
entityid: scene.cinemamode

@sirgorn: Ok. Ale u mnie nowe presety się właśnie tak się nie zapisują (i nie wiem co zrobic aby każdy preset tworzył nową encję w HA). Wszystkie są pod postacią: "select.wled_preset" a po wywołaniu konkretnego presetu z poziomu interfejsu WLED w dzienniku Home Asistanta widnieją tylko jako zmiany parametrów taśmy led (screen)
hukot - > entityid: scene.cinemamode

@sirgorn: Ok. Ale u mnie nowe presety się właśn...

źródło: 2025-10-08 12_54_35-Dziennik – Home Assistant

Pobierz
  • Odpowiedz