Wpis z mikrobloga

Mam pytanie, na które nie udało się odpowiedzieć żadnemu ekspertowi #apple, ale może ktoś z was będzie wiedział. Czasowo muszę korzystać ze starego #iphone 12, niestety jest to sprzęt, który nie był nigdy aktualizowany (ma iOS 15), a kondycja baterii to 80%. Ogólnie jest wspierany i w opcjach aktualizacji oferuje przejście na 18.7.1 lub 26. Z oczywistych względów wolę wariant pierwszy, bo raczej nie ma ryzyka, że zamuli wiekowy sprzęt, ale niestety podczas pobierania aktualizacji (a jest duża, bo aż 6GB) w połowie pobierania przerywa z informacją, że jest błąd. Pobierane przez WIFI, miejsca na dysku znacznie więcej niz potrzeba (potrzebuje 7 gb, ja mu zostawiłem 11), internet też ok, na samym Ajfonie nie ma żadnych śmieci, czy appek, które mogłyby się z czymś gryźć.

Podpinam do PC - tam w ogóle niestworzone rzeczy sie dzieją, bo przez iTunes nie chce się połaczyć, przez Apple Device też jakiś problem. Podpinam do Maabooka - tam jest opcja aktualizacji, ale tylko do 26, ktorej nie chcę.

No i pytanie - jak na tym przeklętym telefonie mogę zainstalować iOS 18.7.1 zgodnie z sugestią samego producenta? Przejrzałem cały internet i nie znalazłem rozwiązania. Problem niby występuje czasem, ale nikt nigdy nie pisze rozwiazań. Czy przez kompa, czy przez tela - bez róznicy, ważne by się udało.

Ponadto - ten iOS 26 od biedy w akcie desperacji ma racje bytu na 12 z 80% baterii? Jeśli ma się wszystko zacinać, a bateria rozładowywać co 10 minut, to kiepski deal (już teraz trzyma 2h) i stąd moje obawy.

#ios #kiciochpyta #pytaniedoeksperta #pytanie #smartfon
  • 11
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Solution_wieleotwartychdrzwiQwantom: Obie wersje sa aktualnymi, wyszły w tym samym czasie i są bezpieczne. To jest raczej opcja dla osób, którym wybitnie nie siadł nowy design, albo chcą poczekać trochę aż zostaną zlikwidowane wady 26, ale nie chcą ponosić konsekwencji braku aktualizacji i mieć luk w bezpieczeństwie. Albo to są posiadacze iPhone'ów 11 i 12, które wprawdzie mają wsparcie 26, ale przy słabej kondycji baterii odradza się ich instalowanie, tylko raczej
  • Odpowiedz
@GoddamnElectric: spróbuj zrobić więcej miejsca. Miałem podobny problem, gdzie pokazywał, że do aktualizacji potrzebuje X miejsca, a nie ruszyło dopóki nie dostał prawie 2x tyle.
Ostatecznie mozesz go wyzerować i spróbować od nowa na świeżym systemie.
  • Odpowiedz
@19216811: No jak na standardy Ajfona jest wiekowy. Ja ogólnie złego slowa nie mogę powiedzieć o tym modelu i gdyby to ode mnie zależalo, to bym go używał jeszcze z kilka lat. Ale właśnie 17 jest korzystna w korelacji cena-jakosć, wiec okazja dobra na przesiadkę.
  • Odpowiedz