Wpis z mikrobloga

Pytanko do speców od BDC czy też Bleu de Chanel (EDT, EDP, Parfum)
Jako że parametry słabe to jakie macie niszowe zapachy które sprawdzają się jako alternatywa albo są nawet lepsze od oryginału? Mogą być araby (znam odpowiednim Armafa, ale dla mnie zbyt chemol jednak), może być nisza. Chodzi mi o to aby była w tym jakość, zachowany duch BDC i w miarę solidne parametry (nie muszą być atomowe, ale aby były o wiele lepsze od oryginału). Taka wiecie realna alternatywa - pólka cenowa powiedzmy że bez znaczenia. Z góry dziękuję za wnoszące coś do tematu odpowiedzi. :)
#perfumy
  • 9
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@DekoFrancoLoka: szukałem sam sporo, klona 1:1 nie znalazłem. o różnych poniżej 100 zeta to szkoda gadać, albo kostka do kibla albo proste nuty i zerowe parametry. z trochę droższych, wspomniany armaf faktycznie parszywy chemiur, lepiej pod tym względem wypada Amber Oud Bleu. Missoni Parfum gdzieś między nimi, ale parametry lepsze od Haramaina. całkiem ok był też Perry Ellis for Men, ale słaba trwałość i najmniejsze podobieństwo do oryginału. Koniec końców
  • Odpowiedz
@DekoFrancoLoka: duży fan linii bleu de chanel here - jedyne, co przychodzi mi do głowy to nishane deziro

czuć wspólny mianownik z wersją BDC EDP, ale nie powiedziałbym, że to BDC zrobiony niszowo, po prostu czuć pewne podobieństwo

deziro jest bardzo mydlany, przestrzenny i słony, BDC bardziej drzewno-kremowy i kadzidlany jeśli miałbym ręka w rękę je
  • Odpowiedz
@michalkichal123: oooo wielkie dzięki za wyczerpująca i rozbudowaną odpowiedź :D Wiesz co miałem jakąś olewkę kiedyś od jakiegoś Mirka EDP chyba i szału nie było ale zapach mi się podobał bardzo, więc poszedłem w araby i sprawdziłem tego słynnego armafa i o ile miał naprawdę świetne parametry i profil zapachowy w miarę się zgadzał to było niestety bardzo czuć chemolak i syntetyczność. Tak to nie brałem innych odlewek bo się
  • Odpowiedz
@DekoFrancoLoka: ja mam PARFUM (nie eau de parfum) i na mnie świetnie trzyma. najlepiej weź 3 ml bdc PARFUM i 3 ml deziro nishane :) parfum w porównaniu do eau de parfum jest bardzo podobny, ale ,,przeciągnięty'' na tą drzewną stronę zapachu. zdecydowanie bardziej głęboki po prostu. i nie masz w nutach cytrusów jak w EDP, tylko skórę z cytryny także opisałbym go jako bardzo taki drzewno-kremowy z gorzką cytrusowością.
  • Odpowiedz
@DekoFrancoLoka: szczerze to nie ma ani araba ani niszowca, BDC i wszystkie flankery są wyjątkowe przez to połączenie jakby zapachu proszku do prania i wyprasowanej eleganckiej koszuli z dodatkiem cytrusów i drewienka, efekt nie do podrobienia.
  • Odpowiedz