Wpis z mikrobloga

@zexan: Ja kupiłem sobie taki starodawny, z trawy morskiej z bawełnianym obszyciem, 100% naturalny. Jest dość twardy, ale te z włókna kokosowego są jeszcze twardsze.
  • Odpowiedz
@zexan: pan materac, przejechać się do sklepu i polezec. Ikea dobra na chwilę - sam mam w domku letniskowym. Jednak na co dzień używam porządnego materaca.
  • Odpowiedz
  • 0
@thcl: czyli jest duża różnica jakościowa pomiędzy takim materacem od pan materac a Ikeowskim? Bo właśnie byłem u Pana materaca ale za materac chcą 4-5k i nie wiem czy warto dawać 2-2,5 x tyle co za ikeowski
  • Odpowiedz
@zexan: Mam ten materac tylko twardy od ~3 lat i jestem zadowolony. Chociaż muszę przyznać, że przez pierwszy miesiąc poważnie zastanawiałem się czy nie wymienić na średnio twardy bo ten na początku był twardy jak deska.
  • Odpowiedz
@zexan: różnica taka ze ikeowski wstawałem z bólem biodra czy ramion a pan materac jest ok.
Jak pojadę na tydzień na działkę, jest ok ten z Ikea, ale już po miesiącu pracy zdalnej marzyłem o powrocie do domu na materac trochę lepszy.

To jest ten dylemat typu czy stać mnie na wstawanie z bólem czy stać mnie na drogi materac - chora sytuacja zarobkowa w Polsce.

Twardy tylko gdy jest
  • Odpowiedz
@zexan: Średniotwardy materac to bardzo dobry wybór - zazwyczaj oznacza twardość w okolicach 120 niutonów. Warto jednak unikać konstrukcji sprężynowych, bo sprężyny pracują wyłącznie w pionie, przez co nie dają rzeczywistego podparcia punktowego. Dodatkowo mają sporo wad... Potrafią skrzypieć, z czasem tracą sprężystość, a kieszenie są klejone po bokach i u góry, więc nie pracują niezależnie tak, jak to często opisują marketingowcy.

Zdecydowanie lepszym rozwiązaniem są materace z pianek wysokoelastycznych
  • Odpowiedz
  • 0
Jeśli szukasz czegoś sprawdzonego w tej kategorii, zapraszamy. Mamy średniotwardy materac bez sprężyn, z bardzo dobrą wentylacją i prawdziwym podparciem punktowym.

@EkspertMateracowy: czy mógłbym prosić o linka?
  • Odpowiedz