Wpis z mikrobloga

Myślę nad kupnem kamery #cctv do #monitoring
Kamera będzie na rogu podbitki więc chciałbym żeby nagrywała prawie 270°
Dlatego zastanawiam się nad kamera obrotową z funkcją trackingu (zakładam że kamera miałaby czujnik 360 wykrywania ruchu i jak wykrywany ruch, to by się obróciła) zamiast kamery 360°.
Przy czym chciałbym ją zasilać zwykłą skrętką zamiast doprowadzać jakiś zasilacz (mam już rejestrator i switch PoE.
Polecacie jakiś ciekawy model w nie jakiejś wygórowanej cenie?

Najlepiej kopułowa, bo będzie to przyczepione do sufitu
#hikvision
  • 4
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

zakładam że kamera miałaby czujnik 360 wykrywania ruchu i jak wykrywany ruch, to by się obróciła

Te bardzo tanie które mam śledzą wyłącznie ludzi gdy znajdą się w polu ich widzenia. Ale może są takie co rozpoznają ruch LUDZI (a nie np. cieni czy świateł przejeżdżających aut) dokoła i wówczas się obracają. Z pewnością są też takie które omiatają cyklicznie teren - ale zwykle są wyraźnie droższe z powodu mechaniki (te tanie
  • Odpowiedz
@bialy100k no właśnie nie chcę takiej, która zobaczyć kogoś, pośledzi go z punktu A do punktu B, po czym zatrzyma się na patrzeniu w punkt B I potem nie będzie widzieć jak ktoś sobie biega w okolicy punktu A, dopóki sam jej nie odwrócę z powrotem
  • Odpowiedz
@smokzabojcaludzi: Rób to jak człowiek i powieś dwie kamery, co ma niby dać jeden strumień szeroki na 270° na którym wszystko będzie tak małe że nie widoczne nawet jak wybierzesz kamerę z sensorem 8MP, kamery obrotowe to się instaluje jak masz operatora monitoringu.
  • Odpowiedz
@dktr: sytuację mam jak na zdjęciu. czerwone kamery (1) i (2) są już zamontowane - są to kamery tubowe, jedna patrzy właśnie na część podjazdu, druga na chodnik podwórkowy, chciałbym mieć jeszcze trzecią, która patrzy na chodnik podwórkowy (żeby z kamerą (2) się "krzyżowały", żeby na pewno widzieć twarz włamywacza, ale też żeby widzieć podwórko.
Montowanie trzech kamer w jednym miejscu wydaje się trochę głupie
smokzabojcaludzi - @dktr: sytuację mam jak na zdjęciu. czerwone kamery (1) i (2) są j...

źródło: abc

Pobierz
  • Odpowiedz