Wpis z mikrobloga

jak ściągnąć rzeczy z Japonii? Szukam jakiegoś pośrednika z wysyłce. Jaka jest wtedy szansa na VAT i cło przy produktach typu pomoce kuchenne albo kosmetyki czy zegarki?
#japonia
  • 8
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@its_over_for_chlop: Zależy co chcesz, skąd i za ile, jeśli dane miejsce oferuje wysyłkę do polski to wtedy nie koniecznie jest sens by jeszcze dopłacać pośrednikom. Niektóre miejsca doliczają vat od razu i masz o tym wtedy informację, cło masz jeśli zamawiasz powyżej 150 euro, jeśli poniżej to płacisz 8.50 za to, że celnicy zobaczą sobie paczkę. Z pośredników masz np zen market i buyee
  • Odpowiedz
@its_over_for_chlop: Raz zamawiałem coś z Amazona.jp bezpośrednio i mi d------i cło na gierki, bo pan Taro źle wypełnił papierki.

Generalnie chyba najmniej p---------a będzie przez pośrednika pokroju ZenMarketu. Parę razy zamawiałem jakieś szpargały weebowe i obyło się bez problemów. Cła nie przeszkoczysz.
  • Odpowiedz
@its_over_for_chlop: z japonii akurat dawno nie zamawiałam, jakiś czas temu z korei, co jakiś czas ze stanów, w sumie z każdego miejsca mniej więcej na to samo wychodzi, zawsze zamawiam bezpośrednio z danego miejsca lub czasem coś od osób prywatnych, zawsze do dopłaty wychodzi mi tylko te 8.50 + oczywiście vat musisz zapłacić i czasem bolesne kwoty dostaw i tych kwot nie zmniejszysz. Zbiorcze paczki moim zdaniem średnia zabawa, bo
  • Odpowiedz
@fuurin a z Korei zamawiasz może kosmetyki? Jeśli tak to z jakiej strony? Ewentualnie jakieś sweet dodatki na prezent. Żona to k-popiara xD
Czy ściągając z Japonii albo z Korei warto zamówić przy okazji jakieś rzeczy które u nas są dużo droższe? Udało mi się tak ściągnac mangę Nana
  • Odpowiedz
@its_over_for_chlop: Kosmetyków nie zamawiam, a kpopiarstwo mnie na szczęście nie złapało xD ale w polsce jest obecnie na tyle popularne, że jest wiele polskich stron z albumami i oficjalnymi merchami, ceny takich rzeczy też nie są jakieś ogromne więc pewnie nawet bardziej opłaca się już zamawiać z polskich stron niż z zagranicy. Jak coś dla żony to najlepiej po prostu byłoby z nią pogadać i się dowiedzieć co tam by
  • Odpowiedz
ale wszystkie opłaty dodatkowe mnie zjadły

@its_over_for_chlop: zawsze będą opłaty dodatkowe. Normalnie by można było słać jako gift ale żaden japończyk ci tego nie zrobi bo jakby się wydało to by musiał seppuku popełnić
  • Odpowiedz