Wpis z mikrobloga

#przegladarki #chrome #internet #windows #macos
z racji tego że ublock przestał działać, to jeśli ublock lite nie będzie się sprawdzał to trzeba będzie zrezygnować z przeglądarki.
czy któraś z przeglądarek na silniku Blink zamierza wspierać w jakiś sposób MV2?
ograniczyłem listę przeglądarek którymi jestem zainteresowany do następujących:
na gecko: firefox, waterfox
na 'chromium': Opera, Brave, Edge, Vivaldi, Chrome, Thorium, Ungoogled Chromium.
Chrome oczywiście już wiemy, że planuje porzucić.
Vivaldi z tego co czytam też
Thorium - twórca mówił, że zamierza wspierać, ale teraz znalazł robotę, ostatni update w lutym, więc nie wiadomo, czy przeglądarka nie będzie dead projektem
ktoś używa jakiejś z pozostałych i może się wypowiedzieć?
  • 6
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Blomex: właśnie zaktualizowałem chrome do 141.0.7390.55, ublock origin nadal obecny. We właściwościach skrótu mam tylko dodany parametr

--disable-features=ExtensionManifestV2Unsupported,ExtensionManifestV2Disabled

i wciąż śmiga. Powrót na firefoxa odsuwa się w czasie ;)
wujek_mikazjusz - @Blomex: właśnie zaktualizowałem chrome do 141.0.7390.55, ublock or...

źródło: image

Pobierz
  • Odpowiedz
@Blomex: nawet nie zwróciłem uwagi na tag #macos tylko na samo #windows, ale @Jasiu780 w komentarzu taki trik zamieścił: https://wykop.pl/wpis/82947123/przestal-mi-dzis-dzialac-ublock-origin-zniknely-te#287151647 sprawdź czy Ci zadziała :)
@Jasiu780 +2
@wujek_mikazjusz: Dzięki działa :)

Przygotowalem tutaj podobnego fixa dla MacOS:

1. Odpalamy aplikację automator
2. Wybieramy Choose New Document
  • Odpowiedz
@Blomex: nie warto się kopać z koniem. Ja chrome używałem od jego początku i teraz po tym wyłączeniu adblock przesiadłem się na firefox. Nie chce mi się bawić z jakimiś komendami itd. Chrome używam tylko do googlowskich rzeczy z 2 razy w tygodniu, a internet przeglądam na firefox,bo na lepsze wsparcie dla wtyczek
  • Odpowiedz