Wpis z mikrobloga

via Android
  • 4
@asdeusz-konopielka nie żebym miał coś do j---a Windowsa 🥲
Podoba mi się że jest zdefiniowane API do sterowników i osadzony w jądrze serwer obrazu (Linux dopiero teraz dorobił się Waylanda)
Ale to co Micro$oft zrobił z system który na tym stoi to jakaś j----a abominacja.
Micro$oft rucha Windowsa gorzej niż Disney Gwiezdne Wojny 🥲
  • Odpowiedz
@BArtus: ta, a później podpinasz mniej typowy sprzęt, jak np profesjonalny interface audio, który niby jest Class Compliant, na macOS śmiga bez żadnych dodatkowych sterowników, ale z jakiegoś powodu Linux ma z nim problemy (tzn. nawet działa… o ile masz wersje systemu sprzed pięciu lat, później coś się zmieniło i kicha) ¯\(ツ)/¯
  • Odpowiedz
@0caffe: ale po co mam pisać o photoshopie, jak to nie jest mój use case? Pięknie pokazałeś przykład typowego linuxiarza, inny user mówi w czym jest problem, nie… na bank zmyśla. A później zaskoczenie, że niby dwudziesty rok linuksa pod rząd, a user base to mniej niż 1% ¯\(ツ)/¯
  • Odpowiedz
  • 5
@makaronzjajkiem przecież nikt cię nie zmusza do Linuxa xD zdecydowana większość ludzi nie potrzebuje profesjonalnego interfejsu audio dlatego to nie jest priorytet w rozwoju systemu
  • Odpowiedz
@0caffe: więc po c--j bredzić, że linux cokolwiek kiedykolwiek zastąpi? w mojej branży mam styczność z drukarkami/czytnikami kodów kreskowych, przecież to też po prostu na linuksach nie będzie działało. jeżeli nie jest priorytetem w rozwoju systemu jego elastyczność w obsłudze wszystkiego, do czego można wykorzystywać komputer, to po co komu taki system?
  • Odpowiedz
@tobaccotobacco: walka o użytkowników, którym do codziennych czynności wystarczy tablet z Androidem lub iOS trwa w najlepsze. Bawi mnie ta niezmienna mentalność linuxiarzy, jakieś 20 lat styczności z linuxami, a community toksyczne tak samo, małpy nigdy się nie nauczą ()
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@makaronzjajkiem po co GOXLR ma robić sterowniki pod Linuxa jeśli domyślnie wszystkie laptopy są sprzedawane z zainstalowanym Windowsem 🙂‍↔️
Linux nigdy nie będzie popularny na desktopach, dopóki nie pojawi się jakaś firma które faktycznie zbuduje distro które będzie domyślne instalowane na sprzęcie konsumenckim (może steamOS) tak jak RHL czy ContOS na serwerach.
BArtus - @makaronzjajkiem po co GOXLR ma robić sterowniki pod Linuxa jeśli domyślnie ...

źródło: temp_file369261508591423440

Pobierz
  • Odpowiedz