Wpis z mikrobloga

#jedzzwykopem może ktoś mi coś wytlumaczyc? Ja wiem ze wykop to bańka ale nie mam kogo się spytać. Jak to jest ze Polacy godzą się na takie ceny aut, jedzenia w restauracjach, subskrypcji, materiałów budowlanych, mieszkań, zakupów? Zwiedziłem kawał świata i ceny w Polsce są bardzo podobne do cen za granicą z małym odchylem +-. Natomiast pensje nie są takie same. Więc moim jedynym wytłumaczeniem jest albo że większość Polaków zarabia pod stołem albo że Polacy zadłużają się bardziej niż w innych krajach zeby utrzymać pewien standard życia.

Bo cena benzyny jest jak za granicą. Cena spożywki taka sama. Cena w restauracji to śmiech na sali. Koszt nowego auta to rozbój. A stopy procentowe są najwyższe.

#ekonomia #pieniadze #inflacja #pytanie
  • 6
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

czemu cena importowanych aut jest wyższa niż aut importowanych w innych krajach?

@P4ncak3: Polska szkoła przedsiębiorczości - skoro nadal kupujo to można doić. No i VAT w PL jest jednym z wyższych w UE.
  • Odpowiedz
albo że Polacy zadłużają się bardziej niż w innych krajach zeby utrzymać pewien standard życia.

@P4ncak3: Odpowiadam - Polacy nie żyją tak jak ludzie w innych krajach, żyją biedniej wbrew propagandzie sukcesu wylewającej się zewsząd.
  • Odpowiedz
@P4ncak3: System jest w taki sposób skonstruowany, żeby Polak nie miał zbyt dużego majątku. I słusznie. bo nie sprzyja temu położenie geopolityczne bo co chwila ktoś ten kraj najeżdża. W Polsce najlepiej wydać to co się zarobi na konsumpcjonizm. Tak też widzą ten kraj kraje rozwinięte - jako rynek zbytu.
  • Odpowiedz