Wpis z mikrobloga

Szukam sterownika do pompy ciepła który się integruje z HA najlepiej po zigbee. Chcę móc sterować temperaturą docelową grzania z automatyzacji. Poleci coś ktoś?

#homeassistant #smarthome
  • 16
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

via Wykop
  • 0
@testuser: bo pompa nie ma znaczenia ja chcę tylko ten kontroler z czujnikiem temperatury podmienić który mówi pompie czy grzać czy nie i w nim się ustawia docelową temperaturę pomieszczenia. Pompa cooper & hunter.
  • Odpowiedz
@lobo: Po pierwsze, sterowanie pompą ciepła po ZigBee, gdy ten mimo wszystko nie jest niezawodnym protokołem komunikacji, nie jest najlepszym pomysłem. Takie rozwiązania już bardziej ogarnia się protokołem ModBus i wiele pomp ciepła go wspiera. Po drugie, ingerowanie w elektronice pompy ciepła to kolejne proszenie się o problemy. Tu nie chodzi o gwarancję, ale poważne problemy, z uszkodzeniem czy wręcz spaleniem jednostki. Po trzecie, jakakolwiek wymiana całego sterownika na inny
  • Odpowiedz
via Wykop
  • 0
@mirekwirek: Ale dalej ja chcę tylko wymienić kontroler, mam aktualnie bezprzewodowy od salusa, ja nie chcę sterować pompą ciepła bezpośrednio (czyli nie zmieniam żadnych parametrów pompy), a jedynie urządzenie na którym ustawia się jaka ma być temperatura docelowa odczuwalna w domu. Coś bardzo podobnego mam do https://www.sklepbaterie.pl/elektroniczny-bezprzewodowy-regulator-temperatury-salus-091flrf-p516857?ceneo&utm_source=ceneo&utm_medium=referral&ceneo_cid=32df4916-13aa-a154-e5ec-5aa33429c70b nikoniecznie dokładnie ten model, ale tak wygląda :)
  • Odpowiedz
szukam sterownika do pompy ciepła

@lobo: Czyli z tego co rozumiem to nie szukasz sterownika do pompy ciepła... czyli, że twój wpis był lakoniczny to miałem rację. :)

Jeżeli poznasz jaki protokół wykorzystywany jest przez sterownik pompy ciepła do komunikacji bezprzewodowej z regulatorem temperatury (bo tego szukasz, a nie sterownika pompy ciepła) to wtedy nie będzie problemu znaleźć/zrobić takie rozwiązanie.

Ale może kierunek @testuser będzie łatwiejszy w implementacji? Twoja
  • Odpowiedz
@mirekwirek: no nie przesadzajmy z tą ostrożnością - o ile kupi się dedykowany sterownik (a nie uniwersalne guano), nie przesterujesz pompy ponad to, na co ona sama pozwoli z poziomu wbudowanego panelu. Markowa pompa też nie da się oszukać i odrzuci ustawienie wykraczające poza bezpieczny zakres. OPowi chodzi o umieszczenie w dogodnym miejscu panelu z ekranem/przyciskami, co by sobie regulować np. przesunięcie krzywej czy załączyć grzałkę CWU.
  • Odpowiedz
@lobo ja mam to tak rozwiązane, że mam siłowniki sterowane sonoffem na każdej pętli, a w pokojach termometry zigbee. Same termostaty są programowe stworzone w HA i ma podstawie odczytów temperatur otwierają i zamykają pętlę w danym pomieszczeniu. Sama pompa pozwala też na przejście w tryb "eko" przy pomocy przekaźnika (to na wypadek, kiedy wszystkie pętlę by były zamknięte, chyba że masz bufor)
  • Odpowiedz
via Wykop
  • 0
@mirekwirek: Ma niby wpięcie, ale działa średnio, nie ma otwartego api. Chciałbym to zrobić najprościej jak się da i podmiana regulatora i odbiornika do niego byłoby najlepszą opcją. Zakłądam, że istnieje urządzenie które działa jak ten salusa, ale dodatkowo używa zigbee/wifi do bycia sterowalnym przez HA.

dokładny model CH-HP08UIMPRK
  • Odpowiedz
via Wykop
  • 0
@wegorz85: U mnie nie chodzi o otwieranie zaworów, a konkretnie mówienie pompie grzej/nie grzej :), zamysł jest taki:
-mam HA, w domu sporo termometrów zigbee
-mam fotowoltaikę + integracje z pogodą i HA

i teraz chciałbym gdy mam > 50% baterii naładowanej i wiem, że przez najbliższe x czasu powinien się generować prąd + inne warunki to przestawiamy temperaturę docelową w domu na np. 30 stopni aby "sprowokować" pompę do
  • Odpowiedz
@lobo u mnie jest krzywa ustawiona i pompa się włącza jak jej spadnie temperatura w obiegu poniżej tej, która wynika z krzywej. Nie mam opcji podłączenia zewnętrznego termostatu (prostego włącz,wyłącz), tylko dedykowany. Można też chyba ustawic gradient I stałą temperaturę, ale to niekoniecznie będzie komfortowe przy podlogowce
  • Odpowiedz
i teraz chciałbym gdy mam > 50% baterii naładowanej i wiem, że przez najbliższe x czasu powinien się generować prąd + inne warunki to przestawiamy temperaturę docelową w domu na np. 30 stopni aby "sprowokować" pompę do grzania i teraz co np. 15 min sprawdzać czy pogoda się nie zmienia albo inne warunki i przywrócić temperaturę komfortu w takiej sytuacji.

@lobo: mam tak u siebie, na podstawie prognoz nasłonecznienia, temperatury
  • Odpowiedz
via Wykop
  • 0
@lobo a niemmasz bufora? Przy fotowoltaice to grzanie grzałka wody w buforze by było chyba lepsze

@wegorz85: mam jakiś mały bufor, ale grzałka nigdy nie będzie wydajniejsza niż pompa
  • Odpowiedz
@lobo no to jeżeli twoja pompa mam wejście na termostat typu on/off to dajesz tam przekaźnik albo stycznik bezpotencjalowy(zależy czego pompa oczekuje) i sterujesz nim z HA na podstawie tych termometrow.
  • Odpowiedz
no nie przesadzajmy z tą ostrożnością - o ile kupi się dedykowany sterownik

@testuser: Ale właśnie o tym napisałem - potrzebny dedykowany sterownik. :)

OPowi chodzi o umieszczenie w dogodnym miejscu
  • Odpowiedz