Wpis z mikrobloga

Szukam auta, może być salon do 100k, może być używka max 10 lat do 50k:

- zasięg 1000-1300 km, czyli bak min. 55-60 litrów
- silnik min. 100 KM
- 3-drzwiowy hatchback
- climatronic itp.
- tempomat (może być stały, może być aktywny, ale musi być)
- podgrzewane lusterka, elektryczne szyby itd., to chyba mówić nie trzeba (pozdrawiam Dacie XD)

Czy jesteście w stanie podać model nowszego auta, które spełnia powyższe? Moja wiedza zatrzymała się na gruzach z 2005 r.

#samochody #motoryzacja
  • 16
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@red7000: 1) Volkswagen Golf VI/ VII (3-drzwiowy)
Zasięg: zależy od silnika, przy większych jednostkach benzynowych (np. 1.4 TSI 125 KM, 1.8 TSI 160 KM) osiągalny zasięg przy dużym baku 50–60 L; realnie 900–1100 km na jednym baku, ale przy ekonomicznej jeździe zasięg do 1000–1200 km możliwy przy wyższych pojemnościach baku i optymalnym zużyciu.
Silnik: 100+ KM.
Wyposażenie: klimatyzacja, tempomat, podgrzewane lusterka, elektryczne szyby.
Cena: używane do 50 tys. PLN w zależności od rocznika i
  • Odpowiedz
@red7000: Jak ma być trzydrzwiowy i mieć zasięg powyżej tysiąca kilometrów to poza golfem/leonem/scirocco w dieslu nie masz chyba za dużego wyboru.
  • Odpowiedz
@red7000: No ogólnie trzydrzwiowe hatchbacki są mało praktyczne i przez to coraz mniej popularne, nawet z wymienionych golfa i leona znaczna większość będzie miała 5 drzwi. I ja tam to rozumiem, miałem jeden trzydrzwiowy wóz i nigdy więcej.
  • Odpowiedz
@red7000: Jeśli może być 5-drzwiowy zamiast 3-drzwiowy, to z taką kwotą proponuję skupić się na nowym aucie. Proponuję Skodę Scalę 1.0 TSI 95 KM (na papierze ma 95 KM, w testach wychodzi 98 - 99 KM, a więc praktycznie 100). Hatchback z większym bagażnikiem, niektórzy myślą, że to kombi. Do tego zakup instalację gazową (proponuję KME lub Landi Renzo, ale wspomnij o większej butli) z największą butlą wchodzącą w miejsce
  • Odpowiedz
  • 0
@red7000 cithroen zawsze robił brzydkie auta i dziwne za razem zawsze szli w kombinatostwo łączone z brzydotą tak im zostało po 2cv czyli brzydkim kaczątku. Jedyny cithroen który mi się podoba to tylko ax i za razem jedyny którego mógł bym mieć szczególnie z dieslem bo ten silnik bardzo mało palił
Lardor - @red7000 cithroen zawsze robił brzydkie auta i dziwne za razem zawsze szli w...

źródło: temp_file5161162113527296973

Pobierz
  • Odpowiedz
@red7000: A Audi A1? Może coś takiego, bo widać szukasz czegoś co jeszcze plastiki mają w miarę pachnieć i dla mnie pomysł na fajną jazdę to mała buda, niska waga i duży silnik, 200 KM w takim pudełku musi pracować dobrze, nie wiem jak ceny, ale stawiam patrząc, że to auto z małymi silnikami jako nowe chodziło po 110k PLN to koszt pewnie 65-80k PLN, aby takie gdzieś kupić;) Tylko
  • Odpowiedz
  • 0
@daniel-darcio Durne, bo totalnie głupie propozycje podajesz. Golf w motorze 1.8 160, gdzie to jeżdżące g---o. Dalej - 1.2 tce ma fatalna opinie i jest bardzo odradzany.
  • Odpowiedz
@AdamF_OG: Jeździłem Scalą jako testowym autem w 2024 roku latem, jakoś lipiec, sierpień, 3 dni i jest zwrotny to samochodzik. Jak ktoś nie oczekuję mega luksusu od auta, że musi mieć Audi A8 z 2010 roku, a woli coś nowego to auto jak znalazł;)
  • Odpowiedz