Wpis z mikrobloga

widzowie zdarza mi się pisać smutne wpisy, ale to co pisze na tagu jest niczym, w porównaniu do tego co napiszę w tym wpisie

wiele lat temu młoda rajsejcian zaczęła grać w swoje pierwsze MMO, najpierw klasycznie - tibia, później znowu klasycznie, a za trzecim razem trafiła się prawdziwa perła wśród pereł, która zagościła w moim sercu na wiele lat - rohan online

po prawie 18 latach od premiery dziś premierę ma sequel tej gry - rohan 2

i niestety jest to najsmutniejszy dzień w moim życiu, bo zrobili z tej gry jakieś j----e krypto/nft g---o, a sama gra (a właściwie nawet nie jest to gra bo nie można tego nawet nazwać grą w dzisiejszych standardach xD, to dosłownie downgrade w stosunku do poprzedniej wersji) w mojej głowie ostatecznie umarła.

szukałam dzisiaj sobie śladów jakichkolwiek osób z tamtej społeczności sprzed 15 lat i mimo że znam na pamięć prawie wszystkie nicki ludzi z tamtego okresu, to nikt z nich nawet nie zamierza grać w to g---o. nie ma po nikim śladu na discordzie, zarówno tego sequela jak i najpopularniejszego prywatnego serwera do oryginału tej gry, nie ma żadnego discorda zrzeszającego społeczność, żadnego forum (a właściwie forumka i było, nawet tam administrowałam przez jakiś czas he he). jakiś czas temu dowiedziałam się że jednemu gościowi z tamtego okresu się zmarło, a drugi który prowadził kanał na YT nagle bez słowa przestał go prowadzić i wszystkie moje tropy do dotarcia do innych poszły się j&*#ć

no ale w sumie wiadomo, z czasem wszystko przemija. ale najgorsze jest to że te wszystkie piękne wspomnienia zostały dosłownie zbeszczeszczone i to nawet nie przez nieudolność i chciwość firmy która zajmowała się tą grą (sama chciwość firmy w pewnym momencie stała się cząstką klimatu tej gry i każdy się przyzwyczaił), tylko przez tych j@(*^@ch w d@*e nieudolnych kryptobrosów, którzy przyjdą do gry nie po to żeby w nią grać tylko zarabiać jakieś grosze xD

wszystkie screeny z gry gdzieś się pogubiły przy kilkukrotnych zmianach dysków, wayback machine też już powoli przestaje przechowywać dane jakiegoś losowego forum z internetu, każdy poszedł w swoją stronę.

trochę się czuje jakby ktoś zamordował we mnie jedną z niewielu cennych rzeczy którą posiadam, bo zdałam sobie sprawę że tamte czasy naprawdę nie wrócą i z dnia na dzień coraz bardziej oddalam się od tamtych wspomnień i nawet wspomnienia z tamtego okresu wyparowywują z mojej głowy i nie mam po tym już też nic materialnego żeby o tym pamiętać.

takie życie widzowie ehhh, takie życie

#rohan #rohanonline #rohan2 #mmorpg
Raisei-chan - widzowie zdarza mi się pisać smutne wpisy, ale to co pisze na tagu jest...

źródło: memesekiksde

Pobierz
  • 8
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Raisei-chan: o kuuuuurrrr, pamiętam rohana xD Nie mieli tam przypadkiem czegoś takiego, że jak się klepało mobki, to tam po iluś zabitych się dostawało bonus do expa za następnego potworka? Chyba tam to było xD I buffy od losowych ludzi trwające 25-30 minut, moja pierwsza gra chyba z czymś takim. I było miło fajnie jak ktoś bufka rzucił albo się komuś rzuciło, można się było poczuć potrzebnym i przydatnym xDD
PiersKurczaka - @Raisei-chan: o kuuuuurrrr, pamiętam rohana xD Nie mieli tam przypadk...
  • Odpowiedz
@Raisei-chan: Taki los wszystkich klasycznych grindowników sprzed lat, które co jakiś czas są "wskrzeszane" z numerkiem 2. Częściowo winni są twórcy tych potworków, którzy po prostu biorą jedno z dziesiątek koreańskich MMO kopiuj-wklej, zmieniają trochę assety i wypuszczają to na rynek pod popularną kiedyś nazwą.
A częściowo niestety kwestia tego, że te gry- nie oszukujmy się- były po prostu ch**owe ale grało się w nie dla ludzi xD Takie chat
  • Odpowiedz
@Raisei-chan: Wspaniała to była gra w czasach swojego peaku. Nie zapomnę, jak budziłem się w nocy na bossy i zakładałem koc na drzwi, żeby mama się nie zorientowała bo przecież rano trzeba było iść do szkoły. Forum polskiej społeczności było wtedy niesamowitym miejscem. Czasem wracam do starych filmów z township battle, w których brałem udział. A tutaj nawet mnie widać w 2:14 xD https://www.youtube.com/watch?v=BEux_VIv0mU
Blaksey - @Raisei-chan: Wspaniała to była gra w czasach swojego peaku. Nie zapomnę, j...
  • Odpowiedz