Aktywne Wpisy

thorgoth +11
Smutno mi. Ludzie niechętni Legii mają używanie - niech mają, bywa z tarczą, bywa na tarczy. Cieszyłem się z mistrzostw i pucharów, trzeba wziąć na klate takie coś.
Legie zgasiła stracona bramka, do niej gra wyglądała nieźle. Zgasiła jak peta ( ͡° ʖ̯ ͡°) Rywal był niezły, lepszy piłkarsko ale coś czuje że z inną Legią ta Sparta mogła przegrać, nie byli aż tak dobrzy. Grali w piłke, Legia tylko próbowała.
Nie
Legie zgasiła stracona bramka, do niej gra wyglądała nieźle. Zgasiła jak peta ( ͡° ʖ̯ ͡°) Rywal był niezły, lepszy piłkarsko ale coś czuje że z inną Legią ta Sparta mogła przegrać, nie byli aż tak dobrzy. Grali w piłke, Legia tylko próbowała.
Nie

miki4ever +3
#mecz bierzcie pod uwagę, że Legia i tak zrobiła wynik niezły jak na te 4 mecze, punkty miały przyjść w grudniu.
Za to Lech przez porażkę w Gibraltarze ma teraz ciężary.
Za to Lech przez porażkę w Gibraltarze ma teraz ciężary.

Dolar w niepewności zaczyna odbijać.
Od losów amerykańskich akcji zależy cała gielda. Losowe wystrzaly cen w różnych miejscach pokazują, że żądni zysków inwestorzy nie mają już zbyt wiele pola do działania i gonią to co akurat rośnie.
Sprzedawcy newsletterów jak zwykle- twierdzą, że hossa trwać będzie.
Ja osobiście po wystrzale uranu w tamtym tygodniu, sorzedalem YCA po 560 i siedzę już tylko w lokatach dolarowych.
Za cześć pieniędzy złożyłem zlecenie na 25 letnie obligacje ale z 1,5% niżej niż rynkowa cena.
Nie mam FOMO bo rozumiem, że giełda stała się kasynem. Wiem, że w takim otoczeniu to ruletka a nie inwestowanie.
Prosty przykład- co obecnie jest tanie? Zloto? Nieruchomości? Akcje konkretnych spółek?
Tani jest już tylko dolar i obligacje
źródło: Screenshot_20250925_173450_Facebook
PobierzJak akurat trafisz na wzrosty to zostajesz guru i dużo sprzedajesz subskrypcji.
Jak się skończą wzrosty to nic nie tracisz, bo skoro byś zarabiał na giełdzie, to nie trzebaby zarabiać na newsletterach.
źródło: G0lTBEcWAAAnVot
PobierzSektor healthcare dalej jest tani i ma pole do odrabiania dołka w najbliższych latach.
Jak stopy w USA zaczną spadać to powróci problem z akcjami kupionymi za jeny (carry trade). Agregat M2 podobno rośnie bo rośnie lewar.
źródło: G0EoKVaXoAAqHZ8
PobierzKomentarz usunięty przez autora
Nawet w czarnym scenariuszu healthcare radzi sobie lepiej niż rynek, a co zarobię na spekuli do czasu "krachu" może przebić marny zwrot z obligacji. Nie wchodzę za wszystko.
Poza tym takie CNC ma P/E 8 po odrobieniu sporej części straty, więc ileż więcej to może spaść.
@carlosszakal
Fakt z urzędu statystycznego.
Gielda dziś to Nvidia. To takie proste. Nvidia nie może spadać a giełdy rosnąć. Prosta zależność. W tym nie ma rozsądku. Takie są po prostu reguły gry
A gdzie kupujesz te obligi? Bo chętnie się doedukuję.
źródło: Screenshot_20250925_211216_Firefox
Pobierz