Wpis z mikrobloga

#gielda bitcoin i krypto jako wyznacznik płynności i przyszłości rynku pokazuje drogę.
Dolar w niepewności zaczyna odbijać.

Od losów amerykańskich akcji zależy cała gielda. Losowe wystrzaly cen w różnych miejscach pokazują, że żądni zysków inwestorzy nie mają już zbyt wiele pola do działania i gonią to co akurat rośnie.

Sprzedawcy newsletterów jak zwykle- twierdzą, że hossa trwać będzie.
Ja osobiście po wystrzale uranu w tamtym tygodniu, sorzedalem YCA po 560 i siedzę już tylko w lokatach dolarowych.
Za cześć pieniędzy złożyłem zlecenie na 25 letnie obligacje ale z 1,5% niżej niż rynkowa cena.

Nie mam FOMO bo rozumiem, że giełda stała się kasynem. Wiem, że w takim otoczeniu to ruletka a nie inwestowanie.

Prosty przykład- co obecnie jest tanie? Zloto? Nieruchomości? Akcje konkretnych spółek?

Tani jest już tylko dolar i obligacje
tom-ek12333 - #gielda bitcoin i krypto jako wyznacznik płynności i przyszłości rynku ...

źródło: Screenshot_20250925_173450_Facebook

Pobierz
  • 13
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 2
@asdeusz-konopielka: plan jest prosty. Mówisz, że będzie rosło, sprzedajesz newslettery i bajery.

Jak akurat trafisz na wzrosty to zostajesz guru i dużo sprzedajesz subskrypcji.
Jak się skończą wzrosty to nic nie tracisz, bo skoro byś zarabiał na giełdzie, to nie trzebaby zarabiać na newsletterach.
tom-ek12333 - @asdeusz-konopielka: plan jest prosty. Mówisz, że będzie rosło, sprzeda...

źródło: G0lTBEcWAAAnVot

Pobierz
  • Odpowiedz
  • 0
@Bartekc7: przy tak zalewarowanym systemie finansowym (wszystkie 2,3,5x ETF Nvidia/bitkojn), pasywnym inwestowaniu ludzi nie znających swojej psychiki i tego co robią, spadki będą.

Jak stopy w USA zaczną spadać to powróci problem z akcjami kupionymi za jeny (carry trade). Agregat M2 podobno rośnie bo rośnie lewar.
tom-ek12333 - @Bartekc7: przy tak zalewarowanym systemie finansowym (wszystkie 2,3,5x...

źródło: G0EoKVaXoAAqHZ8

Pobierz
  • Odpowiedz
@tom-ek12333

Nawet w czarnym scenariuszu healthcare radzi sobie lepiej niż rynek, a co zarobię na spekuli do czasu "krachu" może przebić marny zwrot z obligacji. Nie wchodzę za wszystko.

Poza tym takie CNC ma P/E 8 po odrobieniu sporej części straty, więc ileż więcej to może spaść.
  • Odpowiedz
@tom-ek12333: akcje są drogie i należy się porządna korekta po wzrostach od kwietniowych dołków. Jednakże hossa nie jest zagrożona. Firmy technologiczne zarabiają masę kasy i marże mają bardzo wysokie i będą jeszcze wyższe. Jest wykres pokazujący że fundusze są niedoważone i one muszą w końcu kupować akcje. Dużo osób się ucieszy gdy indeksy zlecą i będą mogli dokupić akcje na long-term. Gospodarka amerykańska prze mocno do przodu i to jest
  • Odpowiedz
  • 0
@Derpinardus: dlugie obligacje mają duży duration. Dobre wejście może dać kilkadziesiąt procent w rok.

@carlosszakal
Fakt z urzędu statystycznego.
Gielda dziś to Nvidia. To takie proste. Nvidia nie może spadać a giełdy rosnąć. Prosta zależność. W tym nie ma rozsądku. Takie są po prostu reguły gry
  • Odpowiedz