Wpis z mikrobloga

@yet_another_user: bo świnie to świnie, zwykłe zwierzęta, natomiast psy to metafizyka, spotkanie z najwyższym, jedyne takie zwierzęta uczuciowe na świecie

Trochę ci nie wyszło to porównanie sytuacji w Polsce co do podejścia do zwierząt w porównaniu do krajów gdzie wieprzowiny nie jedzą
  • Odpowiedz
@yet_another_user: No w sumie to nie mam z tym absolutnie żadnego problemu.
Dziś wieczorem kurczak z KFC był jedzony, a mój pies i tak znaczy dla mnie więcej niż ty ( ͡° ͜ʖ ͡°).

A tak na poważnie, ośmieszasz się stawiając na równi świnię i psa, który był pierwszym udomowionym zwierzęciem i to jakieś 50000 lat temu
  • Odpowiedz
@Gieremek: celowo wybrałem świnię, bo pod względem anatomicznym (budowa układu pokarmowego, nerwowego, narządów itp) jest bardzo podobna do człowieka, a jeśli chodzi o cechy poznawcze, to świnie są przeważnie mądrzejsze niż psy. To Ty się ośmieszasz nie wiedząc takich rzeczy. To wina ludzi, że z tak rozwiniętych istot zrobili rezerwuary mięsa.
  • Odpowiedz
celowo wybrałem świnię, bo pod względem anatomicznym

@yet_another_user: No i chwała świniom za to że istnieją, bo mają dzięki. Temu swój wkład w przeszczepy organów.
I nadal nie zmienia to faktu, że pies ma znacznie dłuższą historię współistnienia obok człowieka w formie udomowionej, a nie jedynie oswojonej.
  • Odpowiedz
@yet_another_user:

ok. 14 000 lat p.n.e.

pies z Bonn-Oberkassel jako szczeniak przebył infekcję nosówki. Ze względu na wysoką śmiertelność tej choroby bez wsparcia, przypuszcza się, że jego przetrwanie było możliwe dzięki opiece człowieka. Obejmować ona miała dostarczanie wody, przypuszczalnie również pożywienia, a także częste czyszczenie. Rozległa opieka sugeruje znaczne współczucie dla psa, co może wskazywać, że pies był postrzegany jako zwierzę domowe.

https://pl.m.wikipedia.org/wiki/Pies_z_Bonn-Oberkassel
  • Odpowiedz