Wpis z mikrobloga

@Kennedy: Aj waj! Jako rasowy śledź stwierdzam, że p--------z cumplu. W życiu nie słyszałem takiego zwrotu. Najciekawsza jest "gwara" warszawska. Tak z ciekawości, dalej na pomorzu mówicie poszliiiśmy niepoprawnie?
jaywalker - @Kennedy: Aj waj! Jako rasowy śledź stwierdzam, że p--------z cumplu. W ż...
  • Odpowiedz
@jaywalker: ja tam jako rasowy chłopak z wybrzeża często wyłapywałem "dla" w mowie Podlasia, co prawda nasilało się to im bardziej ktoś od Białegostoku mieszkał na wschód (jak i intensywność śledzikowania), ale u rasowych mieszkańców stolicy wojewodztwa też się tego nasłuchałem w moim półrocznym epizodzie pomieszkiwania na Wygodzie.

A o "poszliśmy" nie słyszałem, będę musiał zwrócić na to uwagę ;)
  • Odpowiedz
@Kennedy: No jak żyje to się z tym nie spotkałem :D Dosyć ciekawe zjawisko. A "poszliśmy" jest genialne. Północna i środkowa część Polski mówi to błędnie z jakimś dzikim przedłużaniem "iii" ( ͡° ͜ʖ ͡°) Ale! Nic nie przebije ślązaków i ich gwary ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@jaywalker: Gwara jak gwara najdziwniejsze jest to ze wystarczy tu u nos na ślonsku pomieszkoć czi lata i juz się mo akcynt. Godoć ni umio ale akcynt mo każdy po paru wiosnach.
  • Odpowiedz
@jaywalker: Jestem z Podlasia i właśnie w Łodzi np. bardzo mnie wpienia, że oni dziwnie akcentują. Poszliiiiiśmy, zrobiliiiiśmy. Nie wiem skąd takie akcentowanie, ale trochę to brzydko brzmi.
  • Odpowiedz
To jest akcentowanie (fonetyka). Prawidłowo jest mówić pooszliśmy, zrobiiiiiliśmy, oczywiście bez przeciągania. W centrum PL akcentują wyrazy na drugą sylabę od końca, a powinno się akcentować na trzecią sylabę od końca.

Jestem na Politechnice, ale mam jeszcze pojęcie o niektórych podstawowych zasadach języka polskiego :)
  • Odpowiedz
Jestem na Politechnice, ale mam jeszcze pojęcie o niektórych podstawowych zasadach języka polskiego :)

@sapad: Chyba z telewizji ( ͡° ͜ʖ ͡°)
ibilon - > Jestem na Politechnice, ale mam jeszcze pojęcie o niektórych podstawowych ...
  • Odpowiedz
@sapad: aż musiałem sprawdzić czy faktycznie takie wyrazy inaczej się akcentuje i okazało się, że całe życie robię taki błąd. (). Udało mi się tylko nauczyć innego akcentu w "metematyka".
  • Odpowiedz
@Farrahan: przejedź się do rybnika a potem na bojszowy i zobaczysz jakie są różnice. Raz bydzie godoć raz godać, raz bydzie -bychłech a raz -byłek ;-)
  • Odpowiedz
@sapad: jestem z pomorza i nie zauważyłem takiej zależności, a sam jestem wyczulony na punkcie błędów językowych, w tym także akcentów.
  • Odpowiedz