Wpis z mikrobloga

kumulujesz już kasę, żeby wrzucić na OKI?

• tak, odkładam kasę żeby wejść na pełnej w OKI 16.2% (23)
  • nie, będę tam wpłacał po trochu 27.5% (39)
  • nie, co najwyżej coś sprzedam i przeniosę środki 19.0% (27)
  • mam w d... to całe OKI 37.3% (53)

Oddanych głosów: 142

• 7
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@cichy-spokojny-grzeczny: rozkminiam ciągle, do czego to oki w ogóle można wykorzystać bo nie rozumiem po co mi konto, z którego i tak trzeba wypłacać wszystko co przekroczy 100 k bo podatek robi się nieprzyjemny. Wstępnie myślę, żeby tam wrzucić 95 k i kupić za to jakieś etfy, zakładać, że gdy ich wartość przekroczy 100 k (pewnie co roku tak będzie) sprzedać ich za 5 k i wypłacić sobie te 5
  • Odpowiedz
@LGirl: Polacy trzymają w bankach ponad bilion złotych na depozytach w banku czy lokatach. To daje "zaledwie" około 35 tysięcy złotych na łebka. Piszę "zaledwie" bo jesteśmy na Wykopie, tu każdy jest programista 15k lub właściciel przedsiębiorstwa, który jeździ BMW X7 w leasingu. OKI idealnie się sprawdzi dla ludzi, którzy mają jakieś oszczędności ale nie mają jeszcze setek tysięcy do dyspozycji a te 1k oszczędności na podatku belki ma dla
  • Odpowiedz
@LGirl: a wykonywałes jakiekolwiek obliczenia twierdząc że to się nie opłaca powyżej 100k czy to twoja logika? Bo głupota tam byłoby trzymać poniżej 100k. I jak widzę te obliczenia że ktoś będzie wypłacał 5k i wpłacał na zwykle konto maklerskie, żeby płacić 19%podstku to powodzenia.( ͡° ͜ʖ ͡°)
Zakładając 5%zysku to lepiej Oki wychodzi, zresztą są kalkulatory które to potwierdzają i Oki dopiero przy setkach tysięcy
  • Odpowiedz
@Hfishman1: no więc zakładamy, że to są etf i że przynoszą plus- minus 5 procent zysku. Powiedzmy, że po roku ze 100 k zrobiło mi się 105 k. Jeśli zostawię te 5 k na oki w etf to będę co roku płacić od tego 5 k 1 procent. Po roku z tego 5 k mam 250 zl zysku, z czego 50 to podatek. Zostaje mi 5.200, z którego mam w
  • Odpowiedz