Aktywne Wpisy
Guadalajara +110
W końcu się zdecydowałam i kupiłem mieszkanie :) co prawda w Katowicach a nie w Krakowie (jak wcześniej zakładałem), ale udało się sporo urwać od ceny ofertowej, warto dzwonić i negocjować aż ktoś spuści z ceny. Fajna lokalizacja zaraz przy Trzech Stawach, będzie gdzie z pieskiem na spacery chodzić. Pracuję zdalnie, więc wolałem już osiedlić się w Kato niż kredytować się dużo więcej, a połączenia do Krakowa też są dobre. Wreszcie na
Beznazwyy +136
Sprawność mechaniczna silników spalinowych w peaku dochodzi do 90%.
Jest to praktycznie nieznany fakt, często przykrywany informacją o niskiej sprawności cieplnej.
Panuje opinia, że silnik pozbawiony strat energii, takich jak tarcie, osiągnąłby 100% sprawność cieplną. Jest to jednak bzdura stojąca w sprzeczności z drugą zasadą termodynamiki. Taki silnik, pracując w cyklu Otta ze stopniem sprężania 10, nie byłby w stanie osiągnąć sprawności cieplnej nawet na poziomie 50%.
Nagrałem krótki materiał o sprawności mechanicznej, który
Jest to praktycznie nieznany fakt, często przykrywany informacją o niskiej sprawności cieplnej.
Panuje opinia, że silnik pozbawiony strat energii, takich jak tarcie, osiągnąłby 100% sprawność cieplną. Jest to jednak bzdura stojąca w sprzeczności z drugą zasadą termodynamiki. Taki silnik, pracując w cyklu Otta ze stopniem sprężania 10, nie byłby w stanie osiągnąć sprawności cieplnej nawet na poziomie 50%.
Nagrałem krótki materiał o sprawności mechanicznej, który

#programowanie #bezpieczenstwo #linux #rust #ciekawostki
su(switch user), no ale do@Oo-oO: nie ma nic złego w tym. Jakbyś nie wiedział większość systemów operacyjnych aby być funkcjonalnym składa się z wielu języków i technologii. Nawet twój post aby mógł się tu pojawić przeszedł przez około ~30 różnych języków i technologii
Jakbyś znał trochę historii
Prawda
Prawda
ani nic dobrego. To nie są rzeczy absolutne jak dobro i zło, mam nadzieję że w mikołaja już też nie wierzysz.
Systemy - z braku lepszego słowa o tej godzinie, zbyt heterogeniczne mają swoje problemy, zbyt homogeniczne mają
@Oo-oO: powiedziałbym, że jednak ma to więcej plusów niż minusów. To jest naturalne, że do każdej technologii zaczynając od niskiego poziomu hardware gdzie króluje C i ASM lecąc wyżej na skrypty w
Inna sprawa, na wyniki tego projektu rewrite trzeba będzie trochę poczekać. A potem zrobić jakieś podsumowanie w których projektach pojawiają się podatności. Bo teraz wygląda to tak, że każdy siadł na te 18-krotne spowolnienie, bez patrzenia jakie są profity.