Aktywne Wpisy
schabowy01 +61
Tak prosze panstwa wyglada nielegalna kontrola predkosci. Mierzenie pod katem z przeciwnego pasa. Sprytny milicjant mierzyl predkosc z obu stron ale tak sie wylosowalo, ze akurat mierzenie tej strony ktora ja jechalem bylo nielegalne i na pewno o pare km/h pomiar byl przeklamany. Jak ktos ma troche punktow karnych na koncie to takie przeklamanie chocby 1 km/h przykladowo zamiast 70 km/h pomiar bedzie 71 km/h przy ograniczeniu do 50 km/h moze skutkowac
źródło: obraz
Pobierz
Fikster +167
Jesteśmy uwięzieni w Układzie Słonecznym.
Największą prędkość osiągniętą przez obiekt stworzony przez człowieka ma sonda Parker Solar Probe ~700 000 km/h (czyli ok. 0,064% prędkości światła).
Najbliższe nam obiekty to układ Alfa Centauri w gwiazdozbiorze Centaura: Proxima Centauri - 4.24 lata śwetlne.
Sonda Parker Solar Probe leciałaby do Proxima Centauri optymistycznie 6 540 lat.
Średnica naszej galaktyki to 100-120 000 lat świetlnych
W obserwowalnym wszechświecie są około 2 biliony (2 × 10¹²) galaktyk
Największą prędkość osiągniętą przez obiekt stworzony przez człowieka ma sonda Parker Solar Probe ~700 000 km/h (czyli ok. 0,064% prędkości światła).
Najbliższe nam obiekty to układ Alfa Centauri w gwiazdozbiorze Centaura: Proxima Centauri - 4.24 lata śwetlne.
Sonda Parker Solar Probe leciałaby do Proxima Centauri optymistycznie 6 540 lat.
Średnica naszej galaktyki to 100-120 000 lat świetlnych
W obserwowalnym wszechświecie są około 2 biliony (2 × 10¹²) galaktyk
źródło: 80x50
Pobierz

#autyzm
#psychologia
Zastanawiam się czy nie pójść na diagnozę autyzmu. Zawsze w tych testach internetowych wychodzi mi, że mogę mieć.
Postanowiłem zrobić bardziej profesjonalny test opisywany w internecie pod dumnie brzmiacym hasłem "złoty standard" ADOS-2. Wyszlo mi tam no jest coś na rzeczy faktycznie masz tam jakieś cechy związane z autyzmem i jest ich na tyle aby się tym martwić ale nie na tyle aby stwierdzić jednoznacznie, że masz ten autyzm badaj się dalej. No jak widać za wiele mi to nie pomogło.
Pani która przeprowadzała test zaleciła mi iść do psychiatry
Zrobiłem tak
Jestem u psychiatry i się go pytam to ten no dostanę jakąś diagnozę? On na to. A na to, że masz konkretny kolor oczu też potrzebujesz zaświadczenia? Twoje zaburzenia są minimalne przecież chodzisz do pracy skończyłeś szkole to o co ci chodzi? Jedz ryby kwasy omega 3 wspomagają pracę mózgu. Psychodeliki też mogą pomóc.
Z jednej strony bym poszedł na diagnozę bo od zawsze czułem, że trochę odstaje od innych. Jak czytam o zaburzeniach ze spektrum autyzmu jak to wygląda to widzę tam cechy które posiadam. Ale jednocześnie boję się, że znów trafię na psychiatrę który mnie oleje i znów stracę pieniądze. Pozatym nieraz się nasłuchałem, że te autyzmu czy ADHD to taka moda i ludzie tak usprawiedliwiają swojej lenistwo, niepowodzenia czy brak ogarnięcia. I zastanawiam się czy tam właśnie jest, a ja po prostu szukam jakiegoś usprawiedliwienia dla siebie.
@Chuopijak Chyba po prostu aby to aby mieć odpowiedź dlaczego byłem taki dziwny w szkole czy nadal jestem w pracy i ogólnie w kontaktach międzyludzkich
@antisocial_psycho: Jeśli ktoś przez całe życie widzi, że w jakiś sposób odstaje od innych, że nie daje sobie rady z rzeczami, które całej reszcie wychodzą łatwo, że coś jest z nim "nie tak" albo ludzie mówią mu albo dają odczuć, że jest dziwny, to szuka wyjaśnienia. Taka diagnoza dużo daje, daje taką ulgę, że człowiek nie jest jakiś głupi, upośledzony czy coś, tylko po prostu ma trochę inny