Wpis z mikrobloga

@mocarnyknur: Skandal! Bezpardonowy atak na kościół!

Skrót:
1. Samuel przegrywa w sądzie i ma zapłacić 40000zł
2. Super pomysł! Założymy zbiórkę na portalu, który w regulaminie zabrania zbierania na takie cele!
3. Zbiórka spada
  • Odpowiedz
który w regulaminie zabrania zbierania na takie cele!

@DziadLab: zdaje się, że nawet prawo tego zabrania - robienia zbiórek, darowizn itp na opłacanie mandatów, grzywien i innych kar.
  • Odpowiedz
@mocarnyknur XD
Kodeks wykroczeń Art.  57.
§  1.  Kto:
1) organizuje lub przeprowadza zbiórkę ofiar na uiszczenie grzywny orzeczonej za przestępstwo, przestępstwo skarbowe, wykroczenie lub wykroczenie skarbowe, świadczenia pieniężnego, przepadku przedmiotów stanowiących kwotę pieniężną, równowartości przepadku przedmiotów lub przedsiębiorstwa, przepadku korzyści majątkowej stanowiącej kwotę pieniężną, równowartości przepadku korzyści majątkowej, odszkodowania, zadośćuczynienia, nawiązki, podlegającej zwrotowi korzyści majątkowej stanowiącej kwotę pieniężną albo równowartości podlegającej zwrotowi korzyści majątkowej lub na poręczenie majątkowe lub zabezpieczenie majątkowe,
2) nie będąc
  • Odpowiedz
Braun to mówi od lat.

@Pantagruelion: Ten sam Braun, który obwinia NATO i Ukrainę za "specjalną operację"? :) Ten sam, który uważa, że Rosja napada, bo boi się rozszerzenia NATO? A może to ten Braun - złodziej choinek? Bo nie uwierzę, że to ten Braun tak ochoczo cytowany przez Rosyjskie media.
  • Odpowiedz
Sam czyn jest karalny, nawet jakby zbiórka się zapełniła, środki tak zebrane podlegałyby przepadkowi. Ja bym im jeszcze grzywnę wklepała.

“Dziennikarze”, tfu XDD

@asiakasia: Pereira nie złamałby przecież prawa, grzywnę opłaciłby samodzielnie. Zbiórka była na wsparcie rodziny, by nie odczuła skutków wyroku. Czego nie rozumiesz lewaczko?! ( ͡º ͜ʖ͡º)
  • Odpowiedz
Tak, to pomysł wprowadzony za poprzedniego ustroju, żeby nie było zrzutek na kary dla opozycjonistów. I myślałem, że to idiotyczne prawo, ale w sumie ma ono sens bo jaka to kara dla skazanego, skoro on robi zbiórkę i opłacą ja inni.

@Marek_Licyniusz_Krassus: sam koncept kary pieniężnej za wykroczenie/przestępstwo to idiotyzm.

Jesteś bogaty to masz to gdzieś.
  • Odpowiedz