Wpis z mikrobloga

Polecam ostatni film digital foundry o switch 2 i ue5. Jest ogólnie mówiąc źle i to nie wina switcha. UE5 to jeden z najgorszych silników jakie widziałem przez 20 lat grania.

UE5 koszmarnie chodzi też na steamdecku ale też i szybszych konkurentach na Z1E.

Ten silnik się nie skaluje poprawnie, na niskich ustawieniach wygląda gorzej niż gry z PS4 i działa jeszcze gorzej.

Switch 2 jest po prostu za słaby na ue5, więc raczej można się pożegnać z graniem w gry aaa na switchu chyba że jesteś masochistą. Przypomnę tylko że premia była kilka miesięcy temu. Będzie tylko gorzej z czasem

#gry #nintendoswitch2 #nintendoswitch
  • 11
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 3
@Baron_Nintendo: masz filmy thread interactive gdzie jest analiza techniczna tego silnika, on jest źle zaprojektowany od podstaw, ciągle go łatają obiecują poprawę wydajności ale to nic nie daje.

ta patologia się już zaczęła od ue4, pamiętam jak bardzo byłem zdziwiony że masz stutter na jakimś indyku 2.5d na ue4.

obecnie eu5 jako tako daje radę tylko w korytarzówkach o bardzo prymitywnej logice, gdzie masz mało albo wręcz praktycznie zero przeciwników
  • Odpowiedz
  • 0
@dymel: chciwość twórców bo na eu5 łatwo robić w miarę ładne gry, a klienci to łykają, a raczej przestają łykać i dobrze. jak będziesz pozwalał na kiepską optymalizację i kupował półprodukty to będzie tylko gorzej
  • Odpowiedz
  • 0
@tubkas12: i myślisz że producenci oleją społeczność switcha 2? Wiem że to ledwo co wyszło, ale za parę lat będzie tego pewnie pod 100mln, wątpię aby wydawali na to słabo zoptymalizowane gry. Oczywiście część tak zrobi, ale część oleje ten silnik.
  • Odpowiedz
  • 1
i myślisz że producenci oleją społeczność switcha 2?

@dymel: myślę że będą wypuszczać kompletne graficzne crapy o jakości wizualiów ziemniaka które nie będą chodzić w stabilnych 30fpsach licząc że jacyś biedni frajerzy którzy nie śledzą obsesyjnie branży się na to złapią.

a jeśli jesteś posiadaczem switcha to nie kupuj po prostu gówna, to samo na pc czy innych platformach. coś działa jak g---o? ściągaj sobie pirata jak musisz zagrać, nie
  • Odpowiedz
@tubkas12: digitalfoundry to nie był ten kanał gdzie chwalą i bronią tych co przychodzą do nich na wywiady?

chciwość twórców bo na eu5 łatwo robić w miarę ładne gry

w praktyce gry wcale nie są dużo lepsze niż na dobrze zoptymalizowanych grach dawniej, za to działają 3 razy gorzej. no i skoro tak szybko i łatwo się robi to znaczy, ze chociaż gry mamy tańsze. a nie czekaj..
  • Odpowiedz
  • 0
@10129: trochę się zgadzam bo mają trochę za uszami, ale ich analizy techniczne to analizy techniczne; są tu przeważnie fakty. znowu średnio polecam rzeczywiście słuchać ich opinii. sam pamiętam jak wychwalali nvidię i ue5 i źle się to zestarzało. tak samo zbytni optymizm co do tej generacji konsol

najbardziej kontrowersyjny jest ten niemiec bo na przykład wychwalał TAA a coraz więcej ludzi słusznie zauważa że to jest g---o które powoduje
  • Odpowiedz
@tubkas12: no ja pamiętam jak bronili pierwszego pokazu Halo Infinite, które wyglądało wtedy jak gra z x360 a oni opowiadali coś zaawansowanym indirect lightning ( ͡° ͜ʖ ͡°) A stutter i ogólne zawyżone wymagania sprzętowe to imo problem unreala engine już od trójki. Kiedyś przed pojawieniem się kanałów typu Digital Founder ludzie nie zwracali na to aż takiej uwagi, jak gra się jakoś odpalała to każdy
  • Odpowiedz
via Wykop
  • 0
Kiedyś przed pojawieniem się kanałów typu Digital Founder ludzie nie zwracali na to aż takiej uwagi, jak gra się jakoś odpalała to każdy już bym zadowolony ( ͡° ͜ʖ ͡°)

@Eugeniusz_Zua: dalej jest wiele osób która udaje, że problem stutteru nie istnieje na pc, masz twarde dane bo to jest mierzalne a oni gadają że u mnie nie ma gdzie stutter masz na każdym pc. gdyby
  • Odpowiedz
  • 1
@tubkas12: no to jest ta sama historia co ciągnie się za UE3 od czasów x360 gdy tam też stutter był dużo mniej odczuwalny niż na PC. Robili DF kiedyś odcinek o pierwszych gearsach, które działało perfekcyjnie na x360 zaś na PC gra jak na współczesne standardy był niegrywalny
  • Odpowiedz