Jaki agregat prądotwórczy polecacie do zastosowań takich domowych? Nie będzie katowany na budowach (chociaż raz na ruski rok może być).
Głównym założeniem jest przywrócenie zasilania w domu w przypadku awarii sieci.
Obciążenie maksymalne: oświetlenie w 4 pokojach, lodówka, pompa w centralnym, zmywarka, piekarnik elektryczny, jakiś komputer i telewizor i to powiedzmy x2 bo agregat mógłby działać na dwa budynki będące blisko siebie.
Budżetu wstępnie nie zakładam ale niska średnia półka myślę, że byłaby ok... chyba, że niska półka do takich zastosowań jest cacy to też rozważę.
@powsinogaszszlaja: jako awaryjne gdyby główne siadło. Odcięcie sieci? A to nie jest tak, że się gdzieś tam podepnę na spokojnie w razie czego i przywróci mi sieć?
W sumie dobrze by było zgłębić temat na dniach ale pytanie co do generatora dalej aktualne.
A to nie jest tak, że się gdzieś tam podepnę na spokojnie w razie czego i przywróci mi sieć?
@scomander: To jest dodatkowe urządzenie. Automatyka i SZR - samoczynny zespół rozruchowy. To uzgadniasz z zakładem energetycznym i musisz mieć projekt. Jest to konieczne, aby twój prąd nie poszedł w sieć w przypadku prac remontowych. Agregat sprawdzaj pod kątem współpracy z pompą pieca - bywają niespodzianki. Najlepszy byłby inwerterowy.
@scomander inwerterowy (nie avr) bo będzie dużo cichszy, zobacz ofertę producenta Fogo (polska duża firma) - te o najmniejszych mocach biorą od jakiegoś porządnego chińczyka (rato), ale wydaje mi się że są zapewnić odpowiednie wsparcie serwisowe (chociaż nie miałem potrzeby korzystać)
Porozmawiałem chwilę z jednym z konstruktorów tego domu. Generalnie agregatu nie chcę mieć na zasadzie, że się będzie uruchamiał samoczynnie w chwili kiedy nagle zniknie prąd bo dzień bez prądu to nie jest jakiś tam szczególny wyczyn.
Bardziej chcę go wpinać w sieć główną w momencie poważniejszej
Nie będzie katowany na budowach (chociaż raz na ruski rok może być).
Głównym założeniem jest przywrócenie zasilania w domu w przypadku awarii sieci.
Obciążenie maksymalne: oświetlenie w 4 pokojach, lodówka, pompa w centralnym, zmywarka, piekarnik elektryczny, jakiś komputer i telewizor i to powiedzmy x2 bo agregat mógłby działać na dwa budynki będące blisko siebie.
Budżetu wstępnie nie zakładam ale niska średnia półka myślę, że byłaby ok... chyba, że niska półka do takich zastosowań jest cacy to też rozważę.
#budownictwo #agregat #niebieskiepaski #blackout #elektryka #dom
Odcięcie sieci? A to nie jest tak, że się gdzieś tam podepnę na spokojnie w razie czego i przywróci mi sieć?
W sumie dobrze by było zgłębić temat na dniach ale pytanie co do generatora dalej aktualne.
@scomander: To jest dodatkowe urządzenie. Automatyka i SZR - samoczynny zespół rozruchowy. To uzgadniasz z zakładem energetycznym i musisz mieć projekt.
Jest to konieczne, aby twój prąd nie poszedł w sieć w przypadku prac remontowych.
Agregat sprawdzaj pod kątem współpracy z pompą pieca - bywają niespodzianki. Najlepszy byłby inwerterowy.
Ja kupiłem ten i jestem zadowolony: https://www.fogo.pl/f-2001-is
Jak chcesz zasilać piekarnik to raczej potrzebujesz więcej mocy
Porozmawiałem chwilę z jednym z konstruktorów tego domu.
Generalnie agregatu nie chcę mieć na zasadzie, że się będzie uruchamiał samoczynnie w chwili kiedy nagle zniknie prąd bo dzień bez prądu to nie jest jakiś tam szczególny wyczyn.
Bardziej chcę go wpinać w sieć główną w momencie poważniejszej