Aktywne Wpisy

Graner +9

Larsberg +1
Czy są tutaj ludzie którzy przeszli pierwszego Stalkera czyli Cień Czarnobyla na poziomie Master?
Pamiętam jak grałem w to lata temu po raz pierwszy to nawet na nawicjuszu były duże problemy z ukończeniem kampanii ale wtedy byłem zwykłym kotem który nawet nie wiedział do czego służy śrubka ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Teraz bogatszy o doświadczenia w fps'ach i ze sprzętem pozwalającym odpalić ten tytuł w 180Hz z minimalnym
Pamiętam jak grałem w to lata temu po raz pierwszy to nawet na nawicjuszu były duże problemy z ukończeniem kampanii ale wtedy byłem zwykłym kotem który nawet nie wiedział do czego służy śrubka ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Teraz bogatszy o doświadczenia w fps'ach i ze sprzętem pozwalającym odpalić ten tytuł w 180Hz z minimalnym
źródło: temp_file2445200029531261653
Pobierz

Hej, zna się ktoś na ostrzałkach do noży, głównie kuchennych? Obecnie mam jakąś taką jeszcze ruską z metalowymi kółkami do przeciągania, niby coś daje radę, ale bardziej się ślizga niż ostrzy, a jak mocniej docisnąć, to prawie rękę rozharatałem. Teraz mam kłopot, bo zacząłem przeglądać i nie wiem nic w tej materii, a wybór z grubsza nic mi nie mówi, bo są diamentowe, ceramiczne, z węglikiem wolframu, elektryczne, jakieś kamienne (zakładam, że to te płaskie), jakieś systemowe — całkowicie nie wiem, w co celować, czy dopłacać i brać coś droższego, np. Fiskarsa, czy nie warto i brać cokolwiek, np. od Chinoli. Warunkiem koniecznym jest, aby była mała i poręczna do szuflady, więc te systemowe raczej odpadają. Kamienie różne, wodne i inne wynalazki też odpadają, bo tam trzeba umieć te kąty pilnować. Zależy mi na czymś uniwersalnym, co z moich podstawowych noży kuchennych zrobi brzytwy. Głównie nie wiem, które będą lepsze, pewnie diamentowe, ale może ceramiczne albo wolfram, no i czy lepsza będzie przeciągana moja twoja, czy brać coś elektrycznego. Miłym dodatkiem będzie uniwersalność i opcja ostrzenia nożyczek.
Jakimś pomysłem są kamienie do ostrzenia, ale to czasochłonne i trzeba sobie wyrobić odpowiednie ruchy, co jednak potrwa kilka dni. Te przeciągane ostrzałki to są takie sobie.
Wydac wiecej na ostrzalke niz na noz to sredni interes :D
Szwagier sporo lat byl szefem kuchni i znal sie na tym co robi. Zawsze jak mialem pytania to do niego jak w dym.
Dowiedzialem sie (miedzy innymi) ze noz
Niektore noze ostrzyc trza umic. Ja juz od dawna nie gotuje w domu. Ale zawsze jak jestesmy na jakims wyjezdzie to na ten czas co jestesmy wystarczy mi jak przeostrze "noz o noz"
Jesli serio zwracasz uwage na noze (ja zwracalem) to zaczalbym od noza a pod niego dopasowal "system ostrzenia".
P.S na szlifierce? Takiej "szlifierce
źródło: 3d2e1e089cab42d4a70b487423fc4632
Pobierz