Wpis z mikrobloga

#pytaniedoeksperta #pytanie #noze #nozekuchenne

Hej, zna się ktoś na ostrzałkach do noży, głównie kuchennych? Obecnie mam jakąś taką jeszcze ruską z metalowymi kółkami do przeciągania, niby coś daje radę, ale bardziej się ślizga niż ostrzy, a jak mocniej docisnąć, to prawie rękę rozharatałem. Teraz mam kłopot, bo zacząłem przeglądać i nie wiem nic w tej materii, a wybór z grubsza nic mi nie mówi, bo są diamentowe, ceramiczne, z węglikiem wolframu, elektryczne, jakieś kamienne (zakładam, że to te płaskie), jakieś systemowe — całkowicie nie wiem, w co celować, czy dopłacać i brać coś droższego, np. Fiskarsa, czy nie warto i brać cokolwiek, np. od Chinoli. Warunkiem koniecznym jest, aby była mała i poręczna do szuflady, więc te systemowe raczej odpadają. Kamienie różne, wodne i inne wynalazki też odpadają, bo tam trzeba umieć te kąty pilnować. Zależy mi na czymś uniwersalnym, co z moich podstawowych noży kuchennych zrobi brzytwy. Głównie nie wiem, które będą lepsze, pewnie diamentowe, ale może ceramiczne albo wolfram, no i czy lepsza będzie przeciągana moja twoja, czy brać coś elektrycznego. Miłym dodatkiem będzie uniwersalność i opcja ostrzenia nożyczek.

• 9
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Gabaryt: zależy od budżetu. Ja do domu kupiłem chefs choice xv j jestem bardzo zadowolony, ale to jest jednak pińcet złotych. Ale brzytwy zrobi ze wszystkiego.

Jakimś pomysłem są kamienie do ostrzenia, ale to czasochłonne i trzeba sobie wyrobić odpowiednie ruchy, co jednak potrwa kilka dni. Te przeciągane ostrzałki to są takie sobie.
  • Odpowiedz
  • 0
@gorzki99: noże nie są jakieś hiper super szefa kuchni kilka starych ze dwa nierdzewki marketowe moje widełki w które celuję to jakieś max do stówy robię raczej reserch bo są np takie przeciągane gdzie trzeba w kolejności przeciągać 1>2>3 gdzie 1 profiluje kąt 2 zbiera materiał a 3 wykańcza widziałem jedną w której np nie przeciągało się na prost tylko pod kątem w 2 otworach gdzie 1 dynkazbierała z jednej
  • Odpowiedz
@Gabaryt: Powoli :D

Szwagier sporo lat byl szefem kuchni i znal sie na tym co robi. Zawsze jak mialem pytania to do niego jak w dym.

Dowiedzialem sie (miedzy innymi) ze noz
  • Odpowiedz
  • 0
@gorzki99: mój podstawowy nóż to jakaś marketówka za 7dych Ambition expert 7" drugi to jakiś dodatek do przypraw inne to jakiś stalowy shit popularne koziki za złotówkę do ziemniaków do tej pory brałem wszystko na warsztat i orałem na szlifierce ale to była ostrość jednorazowa odkąd tyram je na tych metalowych kółkach chyba się kąt w końcu wyprowadził i nawet chwilę trzmają ostrość
  • Odpowiedz
@Gabaryt: Nic mi to nie mowi. Ja Ci tylko przedstawilem jak mi szwagier powiedzial.

Niektore noze ostrzyc trza umic. Ja juz od dawna nie gotuje w domu. Ale zawsze jak jestesmy na jakims wyjezdzie to na ten czas co jestesmy wystarczy mi jak przeostrze "noz o noz"

Jesli serio zwracasz uwage na noze (ja zwracalem) to zaczalbym od noza a pod niego dopasowal "system ostrzenia".
P.S na szlifierce? Takiej "szlifierce
  • Odpowiedz