Wpis z mikrobloga

#programowanie #programista15k #programista25k #sztucznainteligencja #pracait

Mireczki, nielimitowany płatny urlop przy b2b, miał ktoś? Sprawdza się to? Jak to wygląda w praktyce? Powoli będę się szykował do zmiany zawodowowej, a w nowej firmie oferują coś takiego. Wiadomo, że to i tak nie jest nieograniczone, ale testował ktoś? Ile realnie da się wziąć? Naturalnie, wpływa na to worklog itd., ale to sam wywnioskowałem. Bardziej liczyłbym na anegdoty
  • 12
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Realnie to polega na tym, ze firma liczy że statystyczny typ weźmie mniej urlopu niż w normalnej umowie. I statystycznie tak się dzieje. Innymi słowy większość ludzi z taką umowa bierze mniej urlopu na rok.
Czy konkretny gość dostanie urlop? To już zależy. Ja znam jednego typa co poszedł na pół roku - ale był niezastapywalny w tym co tam robił.
  • Odpowiedz
@Ksiega_dusz może więc to coś innego niż b2b i innego niż UOP. Nie jestem rozliczany godzinowo, jak na b2b. Nie mam też typowej struktury UOP. Bardziej amerykański miszmasz wykorzystywany np. w researchu, gdzie się wybieram.
  • Odpowiedz
a w nowej firmie oferują coś takiego.

@JamesJoyce: jak w nowej firmie? Przecież to twoja firma jest nowa. Ty tylko będziesz świadczył usługę klientom, takim jak ta firma. Chyba nie chcesz powiedzieć, że będziesz j---ł 8h na etacie jak ci na UoP, płacąc mniejsze podatki i udając przedsiębiorcę?
  • Odpowiedz
@uvaqhmmgkzhdkt: skoro tak argumentujesz to faktycznie nie był zastępowalny.
Nie znam tego przypadku ale moim zdaniem jakby gość nawet mając "asystenta" tworzył dobrą dokumentacje i historię swojej pracy to byłby zastępowalny nawet gdyby to oznaczało że trzeba zatrudnić na jego miejsce np 2 osoby. I z mojego doświadczenia firmy same sobie szkodzą nie zmuszajac ludzi do robienia dobrej dokumentacji bo pozniej się kreaują ludzie niezastępowalni.
Ale ta historia w moich
  • Odpowiedz
@JamesJoyce: jak wyżej, statystyki pokazują że ludzie biorą mniej urlopu niż powinni. pewnie jak przegniesz i będzie 10 ukraińców na pana miejsce to Cie wyjebią i tyle.
  • Odpowiedz