Wpis z mikrobloga

#pcmasterrace #assassinscreed #gry #steam

Jakiś czas temu skończyłem ogrywać Origins I muszę przyznać, że bardzo mi się podobal, drugi najlepszy po Black Flag w moim rankingu (oczywiście wiadomo, że dwójka najlepsza, że względu na linie fabularna( ͡º ͜ʖ͡º)).
Teraz widzę, że na promce na steam jest Odysey, ogrywał ktoś z Was te dwie części i może się jakoś odnieść, która lepsza i dlaczego? Różnice w mechanice gry itp. Fajnie przeczytać opinie z pierwszej ręki a niestety w internetach na tych wszystkich stronach growych leja tylko wodę, że gra jest świetna i tyle.
Plus warto dopłacać do ultimate? Fiutki z ubi dali albo wersję deluxe, bez dlc ale z paczką przedmiotow, albo gold z dlc ale bez zawartości deluxe( ͡° ʖ̯ ͡°)
ppooii - #pcmasterrace #assassinscreed #gry #steam

Jakiś czas temu skończyłem ogrywa...

źródło: Screenshot_2025-09-09-08-28-35-275_com.valvesoftware.android.steam.community

Pobierz
  • 32
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@ppooii: Dla mnie Origins to jeden z najgorszych AC, za to Oddysey to jeden z lepszych. Nie wiem jak to zrobili skoro teoretycznie te gry są bardzo podobne ¯\(ツ)/¯
Chociaż jak miałbym wskazać co jest na pewno lepsze to główna bohaterka (grałem babą bo podobno bardziej wyrazista była). Z dlc skończyłem tylko dziedzictwo pierwszego ostrza i było okej.
  • Odpowiedz
  • 0
@orgin246: @CipakKrulRzycia @kraven2024
Dzięki za wiadomości, a jak wygląda kwestia "widoczkow"? Origins miejscami potrafil wyglądać naprawdę nieźle, jak się przycupnelo na piramidzie czy w kilku innych miejscach. Rozumiem, że mechanika gry została taka sama jak w Egipcie? Jest w tym Odyssey możliwość rozbudowy swojej wioski czy coś podobnego?
  • Odpowiedz
@ppooii: Widoczki wg mnie lepsze w Grecji, ale to kwestia czysto subiektywna. I tak to jest poziom zajebisty vs zajebisty, bo kurde Nil w Origins to majstersztyk. Mechanika walki jest bardzo podobna co w Origins z tym, że w Oddysey więcej śmieciowego lootu wypada. A tak to pozostałe mechaniki są albo takie same, albo nie odbiegają od tego co było. Dodali bitwy między Polis, ale ich niezbyt robiłem bo nie
  • Odpowiedz
  • 0
@orgin246:
Nie mogłem się zdecydować czy chce te dodatki z deluxe więc Obi zmusil mnie niestety do kupna ultimate, ale 85% promki to jakieś turbo tragedii nie ma
  • Odpowiedz
@ppooii: Pamiętaj, że do ultimate masz jeszcze AC3 i tą część z Vity. A z zniżką 85% to moim zdaniem i tak warto. Ja tą edycję kupiłem kilka lat temu za 110 zł jakoś.
  • Odpowiedz
@ppooii: podstawka, dobry full etat w grze. Latasz od wyspy do wyspy i czyścić wszystkie znajdźki - mnie Odyseja urzekła tym że chyba mamy do czynienia z największą ilością postaci historycznych, i zwyczajnie tak jak wyżej wspominali gra jest śliczna. Jednak grasz w zapętleniu - robiąc cały czas to samo. Na pewno warto. Bardziej mnie wymęczyła Valhalla, bo tam to już z tym totalnie im się odkleiło.
  • Odpowiedz
  • 0
@orgin246: AC3 to ograłem już, brakuje mi tylko z tych starszych revelations żeby zamknąć wątek ezio auditore i chyba Rogue+ Unity. Trójka zupełnie mi nie podeszła szczerze mówiąc, klimat wojny o niepodległość USA to nie mój ulubiony okres.
  • Odpowiedz
@ppooii: Mi akurat 3 mocno przypadła do gustu. 2 razy ukończyłem i uważam ją za jednego z lepszych assassins creedów. No ale jakby nie patrząc to assassins creed ma tyle okresów historycznych, że dla każdego coś miłego.
  • Odpowiedz
  • 0
@orgin246:
Właśnie nie mogę sobie teraz przypomnieć ale coś mnie strasznie drażniło jeszcze w III, nie wiem czy przypadkiem nie byla to mniejsza respansywnosc bohatera na sterowanie, coś tam pozmieniali względem poprzednich części. Generalnie udało mi się ją ograć w całości ale to raczej tak na raz i jest cacy, teraz jak dali mi wersję remaster to może skusze się jeszcze raz w zagrać. Tak szczerze to najchętniej zagrałbym jeszcze
  • Odpowiedz
  • 0
@michalxd21:
W Origins też co i rusz musiałeś przycupnac w jednej lokacji i powtarzać podobne questy w kółko, taki chyba urok wszystkich assasinow( ͡° ͜ʖ ͡°) Gra się już ściąga powolutku, nie mogę się doczekać pierwszych wrażeń, coś czytałem tylko, że ludzie marudzą na przegięty Lvl scaling gdzie mimo dokładania ciągle lepszego ekwipunku nie czujesz absolutnie żadnego progresu
  • Odpowiedz
@ppooii: 3 to na nowym silniku była i dodali taką jakby większą bezwładność i ciężar postaci. Jak się przeskakiwało po trylogii Ezzio to mogło się grać gorzej. Remaster ogólnie jest dobry i c-----y zarazem. Nie polecam włączać w nim HDR bo jest totalnie zepsute.

W 2023 skończyłem pod rząd Bh, Revelation i 3. Moim zdaniem zestarzało się to godnie i grało się nadwyraz przyjemnie, nie zrobiłem tylko misji z DLC
  • Odpowiedz
3 to na nowym silniku była i dodali taką jakby większą bezwładność i ciężar postaci. Jak się przeskakiwało po trylogii Ezzio to mogło się grać gorzej. Remaster ogólnie jest dobry i c-----y zarazem. Nie polecam włączać w nim HDR bo jest totalnie zepsute.

@orgin246: ja 3 remaster to tak męczyłem, kompletnie mnie nie wciągnęła historia, kompletnie miałem wywalone w działania poboczne typu budowa czy crafting, chciałem tylko ją skończyć jak
  • Odpowiedz