Wpis z mikrobloga

Pisałem tutaj parę dni temu, że Domański i rząd okłamują społeczeństwo, że za ogromny deficyt odpowiadają wydatki na zbrojenia. Na wojsko wydajemy 2,7pp więcej niż przez 2022 rokiem, a deficyt wynosi 6,9% PKB. Pisałem też, że za rosnący deficyt odpowiada duży wzrost wynagrodzeń w budżetówce oraz nowe świadczenia socjalne i analitycy Fitch dokładnie to wskazali, ostrzegając, że to sztywne wydatki i będzie ciężko zejść z tego deficytu.

Ale w onetach, tvn nagle cisza. Nikt nie pisze o drugiej Grecji, chociaż teraz jest dobry moment, bo dług zaczyna się wyrywać spod kontroli.
#gielda #ekonomia #finanse #bekazlewactwa
  • 14
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Nikt nie pisze o drugiej Grecji, chociaż teraz jest dobry moment, bo dług zaczyna się wyrywać spod kontroli.

@nowszyja: rozróżniasz dług w walucie, którą emitujesz od długu w obcej walucie? Grecja jest kolonią walutową i może sobie bankrutować jak osiedlowy warzywniak, Polska nie
  • Odpowiedz
  • 3
@blyskotliwy: bo wcześniej nie było podstaw? Kiedy wcześniej dług publiczny przekroczył 60% PKB? Jaki kraj robi w czasach niskiego bezrobocia i stabilnego wzrostu gospodarczego deficyt prawie 7% PKB?
  • Odpowiedz
@nowszyja: i co z tego, że 60%? to nie jest jakaś magiczna wartość po której dzieje się coś złego, wszystko zależy od tego co się dzieje w gospodarce, poprzedni rząd ukrywał część długu w funduszach i nic się nie wydarzyło, tak robi wiele krajów

dopóki w gospodarce są wolne zasoby moce produkcyjne i deficyt nie tworzy presji inflacyjnej to nie wydarzy się zupełnie nic

a ci którzy opowiadają o jakichś
  • Odpowiedz
  • 0
poprzedni rząd ukrywał część długu w funduszach i nic się nie wydarzyło, tak robi wiele krajów

@blyskotliwy: i już widzę, że mam do czynienia z ekonomicznym ignorantem. Dług General Goverment o którym piszę, podaje się ze wszystkimi funduszami. Ten dług jest "ukryty" tylko dla przygłupich dziennikarzy. Ciekawostka: obecny rząd mocno zwiększył zadłużenie w funduszach pozabudżetowych.

że istnieją duże wyzwania dla naszej gospodarki: transformacja energetyczna, rewolucja techologiczna, przygotowania do wojny, inwestycje rozwojowe (cpk),
  • Odpowiedz
  • 0
Nie wiem, wyjaśnij mi, proszę o rozwinięcie

@aeiou12345: no np Polska mając zadłużenie na poziomie 60% w przyszłym roku wyda na obsługę zadłużenia większy procent PKB niż Francja, która jest zadłużona na 116% PKB. Ale to trzeba ogarniać coś takiego jak rentowności obligacji.
  • Odpowiedz
@nowszyja: Obawiam się, że ludzie z ministerstwa mają lepsze rozeznanie pola i znają więcej pojęć niż ta twoja krzywa rentowności. Chyba, że czujesz się mocny to się zgłoś na doradcę. Kończąc odpowiedź - dodrukują na tą twoją obsługę długu.
  • Odpowiedz