Wpis z mikrobloga

562 + 1 = 563

Tytuł: Paragraf 22
Autor: Joseph Heller
Gatunek: literatura piękna
Ocena: 9/10
ISBN: 9788376599335
Tłumacz: Lech Jęczmyk
Wydawnictwo: Albatros
Liczba stron: 480
Forma książki: e-book
Jedna z najtrudniejszych książek, jakie czytałam...

Jankesi poszli na 2 wojnę światową. Ci konkretni wylądowali na froncie włoskim. Przez to mogłoby się wydawać, że to kolejna książka, zalatująca jakąś tam sztampą o walce aliantów z nazistami, ale otóż nie tym razem.
Dostajemy do rąk książkę przewrotną i podchwytliwą!
Na pierwszy rzut oka mamy satyrę grubym absurdem szytą na temat żołnierskiego życia przyfrontowego (czyli tego, kiedy akurat nie strzelamy i do nas nie strzelają, za to można coś zjeść, pospać i przerżnąć połowę żołdu w karty). Tak się to zdaje na początku - tu jest jeszcze "hehe", ale im dalej w treść, tym mniej "hehe", za to absurdu nie ubywa, za to łuszczy się... Łuszczy się i płatami schodzi absurd literacki z całym swoim z humorem, za to spod spodu wyziera zupełnie inny poziom absurdu, jest w nim wszystko, co złe, okrutne, cwaniackie może wydobyć z człowieka wojna i władza wobec swoich. Tak! Wróg, jak się okazuje, to nie tylko ten facet po drugiej stronie okopów, którego też ktoś wyrwał z jego dotychczasowego życia, coś przeszkolił, palnął mówkę patriotycznie motywacyjną, ubrał w mundur, dał karabin i pokazał którą jego stronę skierować przed siebie.

Straszna książka, przetyrała mnie psychicznie - polecam bardzo.

Wpis dodany za pomocą tego skryptu

#bookmeter #ksiazki #czytajzwykopem #literaturapieknabookmeter
moll - 562 + 1 = 563

Tytuł: Paragraf 22
Autor: Joseph Heller
Gatunek: literatura pię...

źródło: 352x500

Pobierz
  • 63
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

via Wykop
  • 0
@rdsx: konstrukcja nietypowa, ale to też mi się podobało. Jak już się połapiesz to ma to wiele sensu, chociaż wprowadza chaos na pierwszy rzut oka
  • Odpowiedz
via Wykop
  • 1
@Keczupikczu: serial jest "liniowy", książka to kolejne iteracje tych samych zdarzeń. Przez to serial jest mniej szczegółowy, nie oddaje też głębi "absurdu" działania spółdzielczego. Bliżej mu do części humorystycznej niż groteski

szczelanin w książce sporo :D
  • Odpowiedz
@moll bardzo mi sie podobala, czytalem jakies 25 lat temu xD

Troche mi przypominala proces Kafki, taki podobny poziom absurdu i arcyniemozliwe polozenie bohatera w absurdalnej sytuacji, gdzie jest tak naprawde uwieziony w jakims nieludzkim systemie
  • Odpowiedz
@moll wszystkim polecam. Zwłaszcza żołnierzom (: wiele tych jak to nazwałaś "absurdów" dalej występuje we wszystkich siłach zbrojnych na świecie. Na przykład nabieranie mocy przez zbieranie podpisów na kwicie czy karanie poprzez "nagradzanie".
  • Odpowiedz
via Wykop
  • 1
@piskiski: jak coś jeszcze mi się przypomni, to podrzucę
Ewentualnie spróbuj Aptekę Pankiewicza, czyta się jak dobrą powieść
  • Odpowiedz