Aktywne Wpisy

lubie-sernik +6
Co poszło nie tak w Twoim życiu, że nie śpisz w środku tygodnia prawie o 3 w nocy?
Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...
Skopiuj link
Skopiuj link
Regulamin
Reklama
Kontakt
O nas
FAQ
Osiągnięcia
Ranking
Tytuł:
Paragraf 22Autor:
Joseph HellerGatunek:
literatura pięknaOcena:
9/10ISBN:
9788376599335Tłumacz:
Lech JęczmykWydawnictwo:
AlbatrosLiczba stron:
480Forma książki:
e-bookJedna z najtrudniejszych książek, jakie czytałam...
Jankesi poszli na 2 wojnę światową. Ci konkretni wylądowali na froncie włoskim. Przez to mogłoby się wydawać, że to kolejna książka, zalatująca jakąś tam sztampą o walce aliantów z nazistami, ale otóż nie tym razem.
Dostajemy do rąk książkę przewrotną i podchwytliwą!
Na pierwszy rzut oka mamy satyrę grubym absurdem szytą na temat żołnierskiego życia przyfrontowego (czyli tego, kiedy akurat nie strzelamy i do nas nie strzelają, za to można coś zjeść, pospać i przerżnąć połowę żołdu w karty). Tak się to zdaje na początku - tu jest jeszcze "hehe", ale im dalej w treść, tym mniej "hehe", za to absurdu nie ubywa, za to łuszczy się... Łuszczy się i płatami schodzi absurd literacki z całym swoim z humorem, za to spod spodu wyziera zupełnie inny poziom absurdu, jest w nim wszystko, co złe, okrutne, cwaniackie może wydobyć z człowieka wojna i władza wobec swoich. Tak! Wróg, jak się okazuje, to nie tylko ten facet po drugiej stronie okopów, którego też ktoś wyrwał z jego dotychczasowego życia, coś przeszkolił, palnął mówkę patriotycznie motywacyjną, ubrał w mundur, dał karabin i pokazał którą jego stronę skierować przed siebie.
Straszna książka, przetyrała mnie psychicznie - polecam bardzo.
Wpis dodany za pomocą tego skryptu
#bookmeter #ksiazki #czytajzwykopem #literaturapieknabookmeter
źródło: 352x500
PobierzObejrzyj serial :)
https://www.filmweb.pl/serial/Paragraf+22-2019-809555
źródło: 7887243_1.8
PobierzJak wypada w porównaniu z książką?
szczelanin w książce sporo :D
@pod_sloncem_szatana: nie pamiętam żeby mi się jakoś dłużyła, ale czytałem ją dawno temu
@moll:
Troche mi przypominala proces Kafki, taki podobny poziom absurdu i arcyniemozliwe polozenie bohatera w absurdalnej sytuacji, gdzie jest tak naprawde uwieziony w jakims nieludzkim systemie
Paragraf 22 czytałem 2 razy, dla mnie majstersztyk :)
Ewentualnie spróbuj Aptekę Pankiewicza, czyta się jak dobrą powieść