Wpis z mikrobloga

@maniok: easy, miałem gorzej ostatnio z ABS, jak wiesz jakiś środków użyć to na zimno powinieneś móc ściągnąć.

Jak to PLA to spróbowałbym z acetonem albo eksperymentalnie z limonenem jak masz. Aceton nie rozpuszcza PLA, ale go zmiękcza. Limonen czysto teoretycznie może go zdegradować jak będzie miał z nim kontakt odpowiednio długo.

Limonen spooro polimerów degraduje i u mnie blopa się właśnie dzięki niemu pozbyłem dosłownie zostawiając kilka kropelek na
  • Odpowiedz
@Kryspin013 aceton zarabiacie rozpuszcza ABS ...

@bsl: aż nie wiem jak ci na to odpowiedzieć. Ja nie napisałem żeby rozpuszczać bloba z ABS acetonem bo nie chciałbyś by wszystko było w glucie z ABS. Jak masz takiego bloba to chcesz to w miarę łatwo oderwać a nie rozpuścić.
  • Odpowiedz
@maniok: ostatnio coś mnie podkusiło żeby sprawdzić po rozpoczęciu i nie urwało gluta po czyszczeniu dyszy i zaczeło robić taką bulwe, jakbym nie sprawdził to miałbym to samo
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@kromeczek ja odpaliłem druk przed wyjściem do pracy i po powrocie zastał mnie taki widok. Trochę się namęczyłem żeby wydobyć heatbreaka bo okazało się że to ostatni jaki mam (zapasowy się urwał w momencie dokręcania) muszę po prostu zacząć używać kleju w sztyfcie. Cała szpula szła bez żadnych problemów, aż byłem zdziwiony że coś za łatwo idzie.
  • Odpowiedz
@maniok: no własnie u mnie zaczeło tak odwalać jak popsuła się szczotka do czyszczenia dyszy, nie czysciło dokładnie, potem drukarka źle ustawiała stół i 1 warstwa się odrywała robiąc potem coś w tym stylu ale na szczescie raczej zauważałem, jakby zrobiło gluta jak na zdjeciu to poszłyby plastiki od obudowy u mnie, chinczyk chyba nawet dzisiaj do paczkomatu dostarczy nowe szczotki bo bez dokładnie wyczyszczonej dyszy cała reszta automatyzacji sie
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@kromeczek dzięki. Rozglądam się powoli za czymś nowym więc takie ciekawostki pomogą mi zwrócić uwagę na rzeczy o istnieniu, których nie miałem pojęcia
  • Odpowiedz
@maniok: no własnie te chinczyki zaczynając od bambu az po jakies qidi, anycubic czy creality to teraz praktycznie bezobsługowe, jak miałem wczesniej endera 3 v2 to przejscie na q1 pro to był szok cywilizacyjny, na peperze możesz sprawdzić bo czesto na promocjach są i ludzie piszą o ewentualnych problemach itd.
Na kickstarterze był ten snapmaker z wymiennymi głowicami za okolice 1000usd, fajny ale chyba wolałbym nie ryzykować bo w tej
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@kromeczek no właśnie gdzieś też wyczytałem, że niedługo mają się pojawić też nowości bo trend na wymienne głowice jest więc liczę trochę na to, że obecne nowości będą w przecenach. Na ten moment jakakolwiek zmiana to będzie skok cywilizacyjny bo mój szerszeń ma na stałe szklany stół, po zmianie na Merlina 2.1.2 coś wolno drukuje, muszę go ręcznie kalibrować (ale za to rzadko) no i ostatnio się przerzuciłem na petg ale
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@kromeczek no ci powiem, że ten qidi q2 to nawet fajnie wygląda. Chwilę poczekam i może kupię właśnie ten model. 27x27 to trochę mało ale i tak lepiej niż obecne 22x22
  • Odpowiedz
@maniok: ja planuje budowe drukarki która ma 20x20, teraz w tym q1 mam chyba 24x24 i nigdy nie brakło mi miejsca, ale nie jestem fanem wielkich wydruków, z tego co widziałem to w q2 fajne ulepszenia względem q1, był chyba teraz kod jakiś na 50euro zniżki
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@kromeczek ale kusi ten snapmaker. Obejrzałem film u Auroratech i jestem pod wrażeniem. Multimaterial wygląda świetnie. 850 z wysyłką to tylko 3100PLN a w cenie jest jeszcze 2kg filamentu co daje te 3000PLN za samą drukarkę. Normalnie nie wiem co robić. Pewno jak kupię to mojego szerszenia będę musiał wystawić na OLX za chociaż te 100PLN bo nie mam miejsca na dwie drukarki
  • Odpowiedz
@maniok: a jakiś podatek tam jeszcze nie dojdzie? sam jestem ciekawy jak im to wyjdzie chociaż pewnie na reszcie drukarki troche musieli oszczedzić zeby ta cene, tak porównywałem to qidi q2 ma wieksze możliwosci. Masz jeszcze coś co się nazwya Qidi 4 Plus gdzie masz chyba ponad 30cm obszar roboczy + jeszcze mocniejszy środek który tam może wytrzymac grzanie do 90C wewnątrz komory, ale jest trroche drozej
  • Odpowiedz