Wpis z mikrobloga

@In_thrust_we_trust wygrywają ponieważ zdecydowanie przodują w rankingach ekonomicznych i są wysoko w dostępności do lekarzy. W poprzednich latach Katowice lądowały zawsze w okolicach podium więc to w sumie żadne zaskoczenie.
A co do samych Katowic - dynamicznie rozwijające się miasto koncertów i festiwali, procentowo jedne z najbardziej zalesionych w Polsce i przystępnych dla rowerzystów. Mnóstwo muzeów, klubów, bardzo dobra oferta gastronomiczna. W bardzo bliskiej odległości kilkanaście pomniejszych miast co zwiększa ofertę
  • Odpowiedz
@In_thrust_we_trust to twoja opinia, wg mnie chociażby dostępność lekarzy czy średnie wynagrodzenie są ważniejsze niż wskaźnik przestępczości, (z którą notabene nie spotkałem się ani razu mimo kilkunastu lat spędzonych tutaj)
Generalnie każdy z tych kryteriów wpływa na jakość życia - ja np. korzystając z dostępności mieszkań, mieszkam sobie na osiedlu pośrod lasu i cieszę się całkiem niezłym powietrzem ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@In_thrust_we_trust bo zakładasz, że różnice między miastami, zwłaszcza miejscami 4-16 są duże a tymczasem mogą być minimalne i w sposób marginalny wpływać na komfort życia. To nie lata 90, smog nie wisi w powietrzu i nie gryzie w gardło (ok, nie dotyczy Krakowa)
Co do aspektu wpływającego na zdrowie to dostępność lekarzy i placówek służby zdrowia wydaje się jednak istotniejsza.
W każdym razie - już po samym tym wątku powinieneś zrozumieć,
  • Odpowiedz
@BornToDie69 mówisz o innym rankingu, ten wyżej podsumowuje wyłącznie stolice województw.
A co do powietrza, to cóż - w końcu Katowice, Sosnowiec, Dąbrowa, Chorzów, Bytom, Siemianowice, Zabrze itd to tak naprawdę jedna wielka 2milionowa metropolia. Pomyśl jak przesrane mają w Krakowie - powietrze jeszcze gorsze a dostęp do lekarzy niemal najgorszy w kraju ¯_(ツ)_/¯
  • Odpowiedz
@music_has_the_right_to_children: ten ranking to zart ze wygraly katowice. Dostepnosc mieszkan jeszcze wieksza jest w Polsce powiatowej bo tam nikt nie chce mieszkac. Jakosc powietrza, przestepczosc. Za co niby to pierwsze miejsce? A dostepnosc to chyba licza interniste co i tak kazdy chodzi do prywatnych. A jest tam napisane jakie najlepsze sa stolice w europie?
  • Odpowiedz
Muszę przyznać, że miło się czyta te głosy oburzenia. ()
@fotiks1984 lata minęły, Śląsk poszedł do przodu, kopalnie pozamykano a Ty zostałeś zakładnikiem swoich uprzedzeń :)
@oddalenie tak jak odpisywałem wcześniej i wprost wynika z wrzucanych wyżej screenów - mimo niskich pozycji w podanych przez Ciebie kategoriach, Katowice zdecydowanie ograły konkurencję w trzech ekonomicznych kryteriach, plus uplasowały się wysoko w aspekcie dostępności lekarzy
  • Odpowiedz