Aktywne Wpisy

vieniasn +198
jedyną stroną z wiadomościami jaką odwiedzam jest taka lokalna powiatowa bo po co mi wiedzieć więcej niż wiadomości powiatowe co mnie obchodzi jakaś w*rszawa albo nie daj Bóg zagranica
przebudowa ronda którym jeżdżę bardziej mnie obchodzi i ma większy wpływ na moje życie niż jakaś wojna w jakimś izraelu i jakieś rzeczy polityczne
trzeba mądrym być ważne rzeczy śledzić
przebudowa ronda którym jeżdżę bardziej mnie obchodzi i ma większy wpływ na moje życie niż jakaś wojna w jakimś izraelu i jakieś rzeczy polityczne
trzeba mądrym być ważne rzeczy śledzić

machinegunkelly_ +175
źródło: temp_file1752867944673857584
Pobierz

Pytanie do elektryków lub ludzi, którzy coś ogarniają w tej dziedzinie.
Dajmy na to, że mamy przyłącz trójfazowy AC o mocy 40 kW. Mamy 3 pompy takie same o mocy 13 kW. Czyli jak pracują na 100% to pobierają łącznie 39 kW mocy. A jak rozkłada się moc pojedynczej pompy? W sensie 13 kW jednej pompy dzieli się na 3 i z każdej fazy bierze 4,33 kW? I analogicznie załóżmy, że prąd z noty katalogowej jednej pompy to 6 A, to podobnie ten prąd rozkłada się po 2 A na fazę?
#elektryka
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
▶︎ Obserwuj nasz tag #mirkoanonim
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: RamtamtamSi
👉 Z Twoją pomocą możemy działać dalej! Wspomóż projekt
@mirko_anonim: teoretycznie tak. W praktyce różnice są na tyle niewielkie, że też tak można uznać.
@mirko_anonim: nota katalogowa będzie raczej mówiła o 6A trójfazowo, czyli
@mirko_anonim: zapomniałeś jeszcze o jednej rzeczy, takie pompy nie mają współczynnika mocy równego 1. Pytanie jeszcze jakie jest zabezpieczenie. Ale zakładając że ktoś był skrupulatny i ustawił równe 40kVA, to 3 pompy 13kW każda spokojnie to wywalą. A nawet jak jest więcej to start 3 na raz wywali na 100%, ba nawet przy pracujących 2 próba uruchomienia trzeciej spowoduje