Wpis z mikrobloga

Może mi któryś wykopowy ekspert wytłumaczyć dlaczego kraje takie jak Niemcy, Dania czy Irlandia mają najdroższą energię pomimo tego że mają jedne z najwyżyszch % jeśli chodzi o udział w wiatraków w miksie energetycznym? Przecież to ewidentnie wygląda jak uspołecznianie kosztów transformacji z czerpaniem zysków korporacji, wytłumaczcie mi wykopki dlaczego tak jest? Po jakim czasie te wiatraki zaczynają się zwracać? Po ilu latach? Po 15? Jak już trzeba będzie je z powrotem robierać? Kiedy prąd zacznie tanieć? Gdzie tu jest niby ta opłacalność?

#polityka #energia
bartiii_ - Może mi któryś wykopowy ekspert wytłumaczyć dlaczego kraje takie jak Niemc...

źródło: temp_file8818933702211935586

Pobierz
  • 7
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Może mi któryś wykopowy ekspert wytłumaczyć dlaczego kraje takie jak Niemcy, Dania czy Irlandia mają najdroższą energię pomimo tego że mają jedne z najwyżyszch % jeśli chodzi o udział w wiatraków w miksie energetycznym?

@bartiii_: Dla tego, że w stawianiu wiatraków wcale nie chodzi oto żeby było tanio a przede wszystkim oto żeby zastąpić czymś innym stare nieodnawialne źródła energii na te odnawialne.
  • Odpowiedz
  • 0
@Cztero0404 COOOO? Ale jak to? Przecież ja od kilku dni czytam o tym że przez weto Nawrockiego i brak wiatraków będziemy mieli droższy prąd? To jak się wam to klei?
  • Odpowiedz
@bartiii_: w Irlandii to może być spowodowane ogólnie tym, że poza tym procentem z wiatraków to resztę kupują ok kogoś, mają przestarzała infrastrukturę i nie wiedzą jak sobie z tym dać radę. Więc wszystkie te braki i straty nadrabiają sobie wysokimi cenami.
  • Odpowiedz
COOOO? Ale jak to? Przecież ja od kilku dni czytam o tym że przez weto Nawrockiego i brak wiatraków będziemy mieli droższy prąd? To jak się wam to klei?

@bartiii_: Oczywiście, że tak. Będziemy mieli droższy prąd, natomiast jest to wiadome od dawna co najmniej od czasów epidemii covid-19 czyli 4-5 lat a odpowiedzialny nie jest za to prezydent który jest prezydentem jakiś tydzień albo dwa dające weto tylko wszystkie
  • Odpowiedz