Może mi któryś wykopowy ekspert wytłumaczyć dlaczego kraje takie jak Niemcy, Dania czy Irlandia mają najdroższą energię pomimo tego że mają jedne z najwyżyszch % jeśli chodzi o udział w wiatraków w miksie energetycznym? Przecież to ewidentnie wygląda jak uspołecznianie kosztów transformacji z czerpaniem zysków korporacji, wytłumaczcie mi wykopki dlaczego tak jest? Po jakim czasie te wiatraki zaczynają się zwracać? Po ilu latach? Po 15? Jak już trzeba będzie je z powrotem robierać? Kiedy prąd zacznie tanieć? Gdzie tu jest niby ta opłacalność?
Może mi któryś wykopowy ekspert wytłumaczyć dlaczego kraje takie jak Niemcy, Dania czy Irlandia mają najdroższą energię pomimo tego że mają jedne z najwyżyszch % jeśli chodzi o udział w wiatraków w miksie energetycznym?
@bartiii_: Dla tego, że w stawianiu wiatraków wcale nie chodzi oto żeby było tanio a przede wszystkim oto żeby zastąpić czymś innym stare nieodnawialne źródła energii na te odnawialne.
@Cztero0404 COOOO? Ale jak to? Przecież ja od kilku dni czytam o tym że przez weto Nawrockiego i brak wiatraków będziemy mieli droższy prąd? To jak się wam to klei?
@bartiii_: w Irlandii to może być spowodowane ogólnie tym, że poza tym procentem z wiatraków to resztę kupują ok kogoś, mają przestarzała infrastrukturę i nie wiedzą jak sobie z tym dać radę. Więc wszystkie te braki i straty nadrabiają sobie wysokimi cenami.
COOOO? Ale jak to? Przecież ja od kilku dni czytam o tym że przez weto Nawrockiego i brak wiatraków będziemy mieli droższy prąd? To jak się wam to klei?
@bartiii_: Oczywiście, że tak. Będziemy mieli droższy prąd, natomiast jest to wiadome od dawna co najmniej od czasów epidemii covid-19 czyli 4-5 lat a odpowiedzialny nie jest za to prezydent który jest prezydentem jakiś tydzień albo dwa dające weto tylko wszystkie
#polityka #energia
źródło: temp_file8818933702211935586
Pobierzźródło: temp_file4827742650992332234
Pobierz@bartiii_: Dla tego, że w stawianiu wiatraków wcale nie chodzi oto żeby było tanio a przede wszystkim oto żeby zastąpić czymś innym stare nieodnawialne źródła energii na te odnawialne.
@bartiii_: Oczywiście, że tak. Będziemy mieli droższy prąd, natomiast jest to wiadome od dawna co najmniej od czasów epidemii covid-19 czyli 4-5 lat a odpowiedzialny nie jest za to prezydent który jest prezydentem jakiś tydzień albo dwa dające weto tylko wszystkie