Czy trudno się wbić na programistę PLC (jestem po informatyce)? Podobno jest 30x (dosłownie) mniej chętnych na jedną ofertę pracy niż w "zwykłym" programowaniu, mówimy tu o rynku juniorów. Czy jest tutaj ktoś wewnątrz branży, kto się może wypowiedzieć? Branża wydaje się być ciekawa.
@thewatchmaker: Nie jest jakoś wybitnie trudno (pomijając pierwszą przeszkodę w postaci złapania konkretnego doświadczenia - albo musisz zacząć od DUR jako elektryk, etc. i "dojść" do PLC, albo kupić dość drogi sprzęt do homelaba). A mniejsza ilość zgłoszeń jest naturalna. PLC to bardziej automatyka niż IT i na tym rynku wynagrodzenia nie wywaliły w kosmos w trakcie boomu.
@thewatchmaker: oczywiście, że łatwy jest próg wejścia. Jeżeli ogarniasz informatykę to zawsze ta wiedza się przydaje. Tym bardziej że duzo sterowników jest obecnie opartych na Linuxie (patrz WAGO) i wykorzystuje się różne technologie z programowania jak SQLa, MQTT a nawet Pythona. Z drugiej strony, wymaga to dużej interdyscyplinarności i nauki wielu dziedzin jak robotyka, elektronika, elektryka, falowniki, serwa, PID itd. Świat automatyki jest bardzo różnorodny, nie raz trafia się robota na
@markhausen: W jakie kursy/literaturę powinienem się zaopatrzyć na start? Jakie pozycje są takie must-have? Na studia jestem już za stary (31 lat). Dzięki że odpisałeś. Mi ta branża się również bardzo podoba, ale jest specyficzna.
@thewatchmaker trudno raczej nie jest. Wiele firm szuka chętnych nawet świeżaków i dadzą się Ci nauczyć. Wiadomo że na początku kasa nie jest jakaś mega ale z czasem można zarobić jak senior programista bądź jakiś lekarz. Większość pracy wiąże się z wyjazdami po świecie, czasami jakiś offline w domu ale potem i tak trzeba być na miejscu i uruchomić. Jak Ci to pasuje to na pewno coś znajdziesz. Ogarnij podstawy tia
@thewatchmaker: w celu wyeliminowania drogiego hardware na start polecam TwinCat 3. Z twojego laptopa/PC zrobi od razu sterownik. Będziesz mógł uruchomić normalnie program i go sprawdzić. Jakbyś miał fizyczne wejścia/wyjścia to byś otrzymał pełnoprawny sterownik.
#plc #pytanie #pracbaza
Nie jest jakoś wybitnie trudno (pomijając pierwszą przeszkodę w postaci złapania konkretnego doświadczenia - albo musisz zacząć od DUR jako elektryk, etc. i "dojść" do PLC, albo kupić dość drogi sprzęt do homelaba).
A mniejsza ilość zgłoszeń jest naturalna. PLC to bardziej automatyka niż IT i na tym rynku wynagrodzenia nie wywaliły w kosmos w trakcie boomu.
Z drugiej strony, wymaga to dużej interdyscyplinarności i nauki wielu dziedzin jak robotyka, elektronika, elektryka, falowniki, serwa, PID itd. Świat automatyki jest bardzo różnorodny, nie raz trafia się robota na
W jakie kursy/literaturę powinienem się zaopatrzyć na start? Jakie pozycje są takie must-have? Na studia jestem już za stary (31 lat). Dzięki że odpisałeś. Mi ta branża się również bardzo podoba, ale jest specyficzna.
Lubię podróże.
Ogarnij podstawy tia
@markhausen: jak myślisz ile dostanie świeżak po airze z jakąś tam lekką wiedzą? a ile ktoś doświadczony
@pepe998: minimalna + 1000 brutto za 75% czasu na delegacjach w pipidowach i z-----------u 11h dziennie 6 dni w tygodniu XD