Aktywne Wpisy
PedzacaGuma +68
Może niepopularny wpis dziś, ale moim zdaniem:
1. Największymi patriotami są ludzie pracujący i uczciwie płacący podatki w tym kraju
2. Zdrajcami i wyzyskującymi naszą ojczyznę są ludzie którzy omijają płacenie podatków, kombinując i okradając przy okazji Państwo (czyli nas samych) i żyjący z zasiłków. Ci którzy śmiało do pracy mogą pójść, a nie idą bo Państwo wystarczająco daje np. na a-----l.
I
1. Największymi patriotami są ludzie pracujący i uczciwie płacący podatki w tym kraju
2. Zdrajcami i wyzyskującymi naszą ojczyznę są ludzie którzy omijają płacenie podatków, kombinując i okradając przy okazji Państwo (czyli nas samych) i żyjący z zasiłków. Ci którzy śmiało do pracy mogą pójść, a nie idą bo Państwo wystarczająco daje np. na a-----l.
I

noipmezc +9
wpisujcie wasze ulubione POLSKIE filmy lub seriale
źródło: 888297_1.7
Pobierz

Która podstawa będzie stabilniejsza? Niech będzie, że to wózek albo jakieś rusztowanie czy coś w tym stylu.
źródło: podstawa
Pobierz@kornel-makuszynski: Jak mam narysować piramidę przy pomocy cyrkla?! (╯°□°)╯︵ ┻━┻
2. Obrazek z
źródło: podstawa
PobierzNarysuj same same środki punktów podparcia i zmierz odległości
1. 403 x 505
2. 550 x 482
3. 585 x 414
Monolithic Dome Institute: Ellipse Calculator
https://monolithicdome.com/ellipse-calculator?a=403&b=505&u=mm
ELLIPSE CALCULATOR RESULTS
r = 451.126287
2.
Mam dość sprężyste łukowate nóżki i gdyby nie balas z pordzewiałych śrub i nakrętek stalowych upchniętych gazetąt, który wcisnąłem do środka lampa by lekko lewitowała (sic!)
Chciałem zrobić układ 2, ale jak zobaczyłem, że nóżka po lewej działa jak nóżka z przodu i po lewej postanowiłem rozmieścić je symetrycznie.
Podparcie to jedno ale przy tak wysokiej lampie ważny też będzie środek ciężkości. Im masywniejszą zrobisz podstawę tym stabilniejsze będzie bo obniżysz środek ciężkości.
Bez zdjęć przedmiotu trudno pomagać
To jest coś z pogranicza : https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/6/6f/Tornadokils.jpg w połączeniu z systemem chroniącym przed wiatrem / trzęsieniami ziemi drapacze chmur, ale nieco odwróconym i pomieszanym. Na dole jest poduszka powietrzna, także "skrzynia" z balastem" ledwo dotyka podłogi. Na początku, gdy nóżki
Sztywność przekroju na rozciąganie i ściskanie zależy wyłącznie od jego powierzchni - więc jeśli powierzchnie są takie same, to jeden c--j.
Sztywność przekroju na skręcanie i zginanie zależy od momentu bezwładności w konkretnej płaszczyźnie. I najlepiej zrobić tak jak kolega @kornel-makuszynski pisał, tj. wybrać przekrój z wymiarem jak największym w osi obciążenia.
W praktyce? J---ć to, położyć konstrukcję na rurach symetrycznie i c--j. Fajrant.
@jl23: W praktyce to grubo przesadziłeś, aluminium
@tojestmultikonto: No, jak każdy metal. Ale aluminium akurat ma skłonności do pękania, więc zanim zauważysz przewężenie, to już nie będziesz miał co przewężać.
@jl23: Zapomniałeś o strzałce czasu ( ͡° ͜ʖ ͡° )つ──☆*:・゚
@jl23: Miałeś kiedyś w ręku arkusz czystego chemicznie aluminium 99.9% (tak ze od 0.2 mm do 0.4 mm)? Kroi się świetnie, nawet nożyczkami, a zepsuć to jest niesłychanie ciężko. Można wyciąć z tego paski i używać ich wiele razy jeżeli np. potrzebujesz coś związać. Metal jest tak miękki,