Wpis z mikrobloga

Ja obstawiłem "na ślepo" 2.
Mam dość sprężyste łukowate nóżki i gdyby nie balas z pordzewiałych śrub i nakrętek stalowych upchniętych gazetąt, który wcisnąłem do środka lampa by lekko lewitowała (sic!)

Chciałem zrobić układ 2, ale jak zobaczyłem, że nóżka po lewej działa jak nóżka z przodu i po lewej postanowiłem rozmieścić je symetrycznie.
  • Odpowiedz
@kornel-makuszynski: Jak na razie żarówka wisi na przewodzie ~ 1.5 m / 0.75 mm² w oprawce budowlanej, więc ma przepust, który dodatkowo ściska zewnętrzną warstwę izolacji. Raczej ciężko to zepsuć.

To jest coś z pogranicza : https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/6/6f/Tornadokils.jpg w połączeniu z systemem chroniącym przed wiatrem / trzęsieniami ziemi drapacze chmur, ale nieco odwróconym i pomieszanym. Na dole jest poduszka powietrzna, także "skrzynia" z balastem" ledwo dotyka podłogi. Na początku, gdy nóżki
  • Odpowiedz
@tojestmultikonto: C--j wie.

Sztywność przekroju na rozciąganie i ściskanie zależy wyłącznie od jego powierzchni - więc jeśli powierzchnie są takie same, to jeden c--j.

Sztywność przekroju na skręcanie i zginanie zależy od momentu bezwładności w konkretnej płaszczyźnie. I najlepiej zrobić tak jak kolega @kornel-makuszynski pisał, tj. wybrać przekrój z wymiarem jak największym w osi obciążenia.

W praktyce? J---ć to, położyć konstrukcję na rurach symetrycznie i c--j. Fajrant.
  • Odpowiedz
Sztywność przekroju na rozciąganie i ściskanie zależy wyłącznie od jego powierzchni - więc jeśli powierzchnie są takie same, to jeden c--j.

Sztywność przekroju na skręcanie i zginanie zależy od momentu bezwładności w konkretnej płaszczyźnie. I najlepiej zrobić tak jak kolega @kornel-makuszynski pisał, tj. wybrać przekrój z wymiarem jak największym w osi obciążenia.

W praktyce? J---ć to, położyć konstrukcję na rurach symetrycznie i c--j. Fajrant.

@jl23: W praktyce to grubo przesadziłeś, aluminium
  • Odpowiedz
@jl23: W praktyce to grubo przesadziłeś, aluminium nie da się wyginać do woli, w końcu zacznie się rozciągać, najpierw spadnie grubość w tym miejscu i pojawią się odkształcenia, a niedługo po tym pęknie.

@tojestmultikonto: No, jak każdy metal. Ale aluminium akurat ma skłonności do pękania, więc zanim zauważysz przewężenie, to już nie będziesz miał co przewężać.

Tutaj w grę wchodzi więcej czynników niż mogło by się wydawać, albo po prostu
  • Odpowiedz
a zatem sztywność takiego przekroju zależy wyłącznie od jego powierzchni w tym przypadku.

@jl23: Zapomniałeś o strzałce czasu ( ͡° ͜ʖ ͡° )*:

No, dosłownie. Sztywność na ściskanie i rozciąganie to moduł Younga przemnożony przez powierzchnię. Zakładam, że nie wynalazłeś jeszcze materiałów gradientowych o ciągłej zmienności modułu Younga (jeśli się
  • Odpowiedz
No, jak każdy metal. Ale aluminium akurat ma skłonności do pękania, więc zanim zauważysz przewężenie, to już nie będziesz miał co przewężać.

@jl23: Miałeś kiedyś w ręku arkusz czystego chemicznie aluminium 99.9% (tak ze od 0.2 mm do 0.4 mm)? Kroi się świetnie, nawet nożyczkami, a zepsuć to jest niesłychanie ciężko. Można wyciąć z tego paski i używać ich wiele razy jeżeli np. potrzebujesz coś związać. Metal jest tak miękki,
  • Odpowiedz