Wpis z mikrobloga

Mirki mam mały problem, do nowej chaty chciałem kupić kolumny, wybrałem Dali Oberon 7 ale właśnie zauważyłem że szafka RTV będzie mieć 40cm a głębokość kolumn to 34cm, martwię się że niskie tony będą słabe bo bass reflex będzie zbyt blisko ściany, macie jakieś rozwiązanie na to? Czy jednak nie będzie tragedii? Myślałem jeszcze żeby może wybrać coś typu Dali Oberon On-Wall tylko czy to w ogóle jakoś gra bo recenzji jak na lekarstwo :/ #audiovoodoo #audioboners #audio #dom #stereo #muzyka
maikeleleq - Mirki mam mały problem, do nowej chaty chciałem kupić kolumny, wybrałem ...

źródło: Zdjęcie z biblioteki

Pobierz
  • 12
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

martwię się że niskie tony będą słabe bo bass reflex będzie zbyt blisko ściany

@maikeleleq Port do prawidłowej pracy potrzebuje mniej więcej tyle miejsca z tyłu, ile wynosi jego średnica. Poza tym problemy z nadmiernym basem wynikające z odległości kolumny od ściany zależą przede wszystkim od jej strojenia, nie od lokalizacji czy obecności bass-reflexu, ponieważ w typowych konstrukcjach bas i tak rozchodzi się wszechkierunkowo.
  • Odpowiedz
@Anakee jeszcze nie, nadal się zastanawiam czy to będzie dobry zakup, ale w tej kasie chyba są najwszechstronniejsze
@cukru czyli nie mam się zbytnio czego obawiać? Bo tak patrząc to mam taką odległość że według niektórych to mogę zapomnieć o jakichkolwiek kolumnach a innego miejsca na nie nie mam
  • Odpowiedz
@maikeleleq Znaczy się mam na myśli, żebyś nie skupiał się na bass-reflexie, bo kluczowe w tej sytuacji jest strojenie kolumny i układ pomieszczenia. Kolumny naścienne będą powodować mniej problemów z basem, bo tego basu będzie po prostu znacznie mniej.

Przy twoim ustawieniu kolumn będziesz musiał zaakceptować kompromis w postaci słabszego dźwięku. Jedna kolumna w rogu, druga na równi z krawędzią ściany spowodują, że odbicia będą kompletnie różne dla obu kolumn, a
cukru - @maikeleleq Znaczy się mam na myśli, żebyś nie skupiał się na bass-reflexie, ...

źródło: 1000051508

Pobierz
  • Odpowiedz
jeszcze nie, nadal się zastanawiam czy to będzie dobry zakup, ale w tej kasie chyba są najwszechstronniejsze

@maikeleleq: może popatrz na te z bass-reflex w dół (Fyne) albo do przodu (Klipsch, Pylon)
  • Odpowiedz
jeszcze nie, nadal się zastanawiam czy to będzie dobry zakup, ale w tej kasie chyba są najwszechstronniejsze

@maikeleleq: może popatrz na te z bass-reflex w dół (Fyne) albo do przodu (Klipsch, Pylon)

@Anakee: W tym budżecie chyba jeszcze Wharfedale będzie miał udane konstrukcje z bass-reflexem od dołu
  • Odpowiedz
  • 0
Dziwne, ze nikt nie zwrocil uwagi na to, ze OP chce postawic kolumny podłogowe na szafce RTV. Kolumny, ktore maja ok metr wysokosci postawione na szafce, ktora ma pewnie ok 0.5m wysokosci. Obstawiam ze siedząc na kanapie uszy będą na wysokości metra, a tweeter w tej konfiguracji na 1.5m, co moze znacznie zaburzyc odbior wyzszych tonów.
Pomijam, ze podlogowki stojace na szafce rtv wygladaja po prostu glupio.
No i jak sama nazwa
  • Odpowiedz