Wpis z mikrobloga

#siatkowka #warszawa #koszykowka wydawało się jakieś dwa lata temu, że saga z brakiem hali w Warszawie się zakończyła. Powstał wtedy trzystopniowy plan przebudowy kompleksu sportowego na Skrze. Pierwszy stopień (etap) ukończono niedawno, następnym ma być odbudowa stadionu lekkoatletycznego, a trzecim hala tuż obok na około 7tys. osób. Skromna, ale idealna dla ligowych koszykarzy i siatkarzy.

To co jednak rzuciło mi się w oczy to po tegorocznym oddaniu do użytku boiska #rugby i bieżni #lekkoatletyka z plenerową siłownią (wspomniany 1szy etap) nie było informacji o pewnych dalszych krokach związanych z halą. Ograniczono się do stadionu który wydaje się pewnikiem. Taka zbiorowa amnezja wydawała mi się podejrzana i chyba miałem racje.

Dzisiaj Projekt Warszawa wystosował list otwarty podpisany przez wiele osób ze świata sportu, muzyki, dziennikarstwa. Proszą w nim o zrealizowanie obietnicy ruszenia budowy hali w 2026 roku. Oznacza to w prosty sposób, że Miasto Warszawa nie działa w tym kierunku jednoznacznie i teraz nastał moment nacisku. Temat tej budowy pamiętają nawet najstarsi Górale. Pośpiechu nie ma tak jak i ze wschodnią obwodnicą Warszawy oraz ze spójną doktryną budowy Metra.

Żeby nie było - uwielbiam Warszawę, ale przez ostatnie dwa lata jako największy postęp w tym mieście sprzedawane są dwie kładki pieszo-rowerowe nad Wisłą i zazielenienie Centrum (Chmielnej i Placu Defilad).

Tu jest link do listu otwartego - https://projektwarszawa.waw.pl/wp-content/uploads/2025/08/list_otwarty_hala.pdf

Warto zaznaczyć i przypomnieć, że Warszawa to nadal największe miasto w Europie bez hali powyżej 10 000 osób. Aktualnie największą jest wybudowana we wczesnym PRLu Hala Torwar.
  • 8
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@vasos: legia to wypadek przy pracy ze maja mistrza. Ten sezon to zweryfikuje i wrócą jako średniak lub spadną do niższych lig.

Dziki to też takie średniaki raczej

Projekt warszawa.. trzeba sie przyjrzeć bliżej temu projektowi
  • Odpowiedz
@vasos: Zrobiło się głośnio o hali bo tu miesza dzielnica Ochota na której są tereny Skry. Spora gupa ludzi z rady dzielnicy Ochota oprotestowuje projekt hali i możliwe że stadionu bo w projekcie jest nieduży parking który na pewno nie pomieści kibiców przy pełnym obłożeniu.
Ja radnym dzielnicy się nie dziwie bo jak ludzie nie będą mieli gdzie parkować to zayebią całą dzielnice w dniu meczowym. Ten sam case jak
  • Odpowiedz
  • 0
@Ice_Glaze: ja w te rejony często przyjeżdżam bo jest tam jedna z moich ulubionych restauracji a i po Polach Mokotowskich lubię pochodzić. Problem stanowi to, że najlepszym środkiem transportu, żeby tam dotrzeć jest autobus albo właśnie samochód. Przy czym faktycznie tam postawić auto w sezonie wiosna-lato to nie lada wyczyn.

W przyszłości najbliższe metro będzie na Placu Narutowicza. Jakieś 800 metrów od Skry. To byłoby wymarzone, ale w planach metro
  • Odpowiedz