Wpis z mikrobloga

@Chris_Karczynski: Oczywiście, bo to najlepsza miara. No chyba nie uważasz, że dobrą miarą jest zysk netto, który można wykreować łącząc go z PGNiG wycenianym poniżej wartości księgowej i twierdząc, że różnica pomiędzy wartością księgowa a wartością realną to "zysk". Albo w którym odpis dokonany dziś na błąd sprzed np. 5 lat obciąża wynik dzisiejszy, a nie wynik sprzed 5 lat. Albo w którym poważną pozycję może stanowić zmiana wyceny zapasów
  • Odpowiedz
@eduardo-garcia wartość akcji nie ma odniesienia do czegokolwiek? Ciekawe, a jednak prawackie media lubiły zalewać Twittera i fejsowe grupki fanatyków obrazkami o tym jak to Orlen stracił X miliardów wartości przez spadki. Ale rozumiem że nigdy się z takim zachowaniem nie zgadzales ( ͡º ͜ʖ͡º)
  • Odpowiedz
@Mr_Frodo: nie wiem, czy do końca napisze teraz prawdę, bo aż tak się nie znam na tym, co posiada Orlen, ale ostatnio w pracy (oil&gas) zauważyłam logo Orlenu na morzu północnym i okazało się, że jakoś w połowie poprzedniego roku otworzyła się spółka Olren Upstream Norway, która inwestuje na morzu północnym w nowe i obecne złoża. Według mnie to jest bardzo dobra wiadomość, bo dzięki temu nie skupujemy gotowego surowca,
  • Odpowiedz