#kryptowaluty #shitcoin poleciłem GPT5 sprawdzenie i poprawienie promptow do szukania szitkoinow i farm, trochę pokazuje co potrafi, jesli ktos chce, to ma tam gotowe prompty do szukania szitow. Co prawdopodobnie tracimy i dlaczego Wczesne memy bez audytu: sporo zwycięzców startuje bez formalnego audytu i dopiero po czasie trafia na CEX-y/duże agregatory. Przykłady:
BRETT (Base) – memecoin z Base, który przekroczył $1B MC i niedawno wleciał na Binance.US. Na starcie nie miał „twardych” audytów; dziś to topowy token Base. 99Bitcoins The Cryptonomist
DEGEN (Base/Farcaster) – miewał skoki >70% w 24h już w maju 2025 przy rozkręcaniu ekosystemu. We wczesnej fazie brakowałoby mu „potwierdzonego braku honeypota” w rozumieniu audytu. Bitget +1
TOSHI (Base) – wielokrotne fale hype’u i listingi/katalizatory medialne; wczesna faza też bez twardych audytów. CryptoRank Stocktwits StealthEX
POPCAT, BODEN (Solana) – duże zasięgi/rozpoznawalność, ale startowo zero formalnych „no-honeypot” certów. Coinpedia Fintech News Forbes
Dlaczego je wycinaliśmy? Bo wymagaliśmy udokumentowanego „no honeypot” (audyt/raport), czego młode memy praktycznie nigdy nie mają w pierwszych godzinach/dniach.
Co wąskie gardło w naszych promptach „No honeypot = audyt” – za twarde. Na EVM (Base) można sprawdzić handlowalność przez symulacje typu honeypot.is (buy/sell, podatki, blacklisty), co jest praktyczniejsze niż czekanie na audyt. honeypot.is certik.com
Solana – realnym wymogiem bezpieczeństwa jest brak freeze authority i najlepiej wyłączony mint authority; to można automatycznie filtrować (RugCheck/Birdeye/Raydium zasady dla pooli). Raydium +1 Solana Stack Exchange help.solflare.com
Progi – 24h vol ≥ $10k i liq ≥ $5k są zbyt niskie (dużo szumu) i jednocześnie nie łapią wcześnie tych, które po 24–72h robią 5–20×.
Horyzont – patrzymy tylko na „dziś”. W praktyce wiele gemów robi ruch po 48–72h, gdy społeczność zaskoczy.
Propozycja: BROKER v2 (realistyczne, ale ostrożne) Dwa tryby skanowania:
A) BROKER-Lite (momentum/early, do wychwytywania strzałów)
Base (EVM): przechodzi symulację buy/sell (np. honeypot.is), brak czarnych list, podatki ≤ 10% buy/sell. honeypot.is certik.com
Solana: freeze authority = disabled, najlepiej mint authority = disabled; pair na Raydium/Orca spełnia wymagania; brak „DefaultAccountState: frozen”. Raydium +1
Koncentracja podaży: top-10 < 25% (jeśli dane dostępne z RugCheck/Birdeye). RugCheck birdeye.so
Momentum: ≥ 200 unikalnych traderów / 24h albo ≥ +75% w 24–72h (łapiemy „rozkręcające się” trendy z Birdeye/DEXScreener). birdeye.so DEX Screener Docs
Social/trend (opcjonalnie): w trendach GMGN/Birdeye (signal, nie warunek konieczny). gmgn +1
B) BROKER-Core (bardziej konserwatywne, „kup i trzymaj kilka dni”)
Wiek puli: ≥ 48h.
Wolumen 24h: ≥ $150k (Solana/Base).
Płynność: ≥ $50k.
Bezpieczeństwo: jak wyżej + preferencja dla renounced/locked (EVM) i LP lock/burn; na Solanie brak freeze + wyłączony mint. honeypot.is Raydium
Koncentracja: top-10 < 20%.
Dodatkowo: jeśli pojawia się CoinGecko listing – plus, ale nie wymagamy (nowe memy często go nie mają pierwsze dni).
Efekt: BRETT/DEGEN/TOSHI wpadłyby do BROKER-Lite już przy pierwszych większych świecach i przeszłyby do BROKER-Core po 48–72h, gdy parametry by się utrwaliły. 99Bitcoins The Cryptonomist Bitget CryptoRank
Linea – czy w ogóle warto? Na Linea coś się dzieje, ale wolumen jest mniejszy niż na Base/SOL. Główne DEX-y to m.in. Lynex; są dane o wolumenie i TVL, więc możemy dodać Linea do skanera „pilotażowo”, ale z wyższym progiem TVL/Vol, żeby nie spamować alertami. CoinGecko lynex.fi DefiLlama
Yield-farming ≥ 300% APR – czy to ma sens? Utrzymywanie stałego progu ≥300% APR na Beefy/AlienBase jest mało realistyczne (na audytowanych agregatorach typowe widełki to raczej ~50–200% w piku; sporadyczne „boosty” są krótkie). Dane z Beefy/DefiLlama sugerują, że 300% to rzadkość poza krótkimi, degenowymi oknami lub „gauge epoch”/bribe eventami (np. Aerodrome). app.beefy.com DefiLlama Dune
Propozycja:
Ustalić bazowy próg ≥180% APR dla protokołów audytowanych (Beefy itp.), a ≥300% raportować jako „event/boost (krótkotrwałe)”.
Dodatkowo monitorować Aerodrome (Base) przy zmianach epok/bribes – tam APR potrafi skakać godzinowo. tastycrypto Gate.com
Nowy template promptów (do automatycznych skanów) Tokeny (BROKER-Lite & Core)
„Wyszukaj pary na Solana/Base (opcjonalnie Linea) z wiekiem puli [3h–7d]/[≥48h], 24h vol ≥ X, liq ≥ Y.
Solana: odfiltruj tokeny z freeze authority ≠ disabled lub (o ile możliwe) mint authority ≠ disabled.
EVM/Base: sprawdź honeypot.is – musi przejść buy/sell, tax ≤ 10%, brak blacklist.
„Sprawdź Beefy API i DefiLlama/Yields pod vaulty na Base/Solana/Linea z APR ≥ 180%, osobno oznacz event/boost ≥ 300% (krótkotrwale). Zwróć: nazwa vaulta, łańcuch, LP, TVL, APR/APY, ryzyko (1–2 zdania).” docs.beefy.finance DefiLlama
Czy „po prostu nie ma tokenów”, dopóki nie przyjdzie alt-season? Nie. Tokeny pojawiają się i robią x-y nawet w „międzysezonie”, tylko nie mają audytów i giną w szumie. Właśnie takie jak BRETT/DEGEN/TOSHI urosły mimo braku wczesnych certów—co sugeruje, że trzeba łączyć heurystyki bezpieczeństwa + momentum, a nie czekać na audyt. 99Bitcoins Bitget CryptoRank
Plan działania Przełączam monitor na BROKER-Lite + BROKER-Core (jak wyżej).
@Obruni: Jeśli chodzi o analizę rynku i krypto bardziej polecam Perplexyty. Ai bazuje tylko na danych, które znajdzie i nie zmyśla jak GPT (nie halucynuje bo tylko opiera się na danych potwierdzonych). W płatnej wersji jest laboratorium, które jest jak go dobrze zrobisz promptem to odpierdzieli za Ciebie całą analizę - linie oporów, kluczowe momenty na wykresie. Gdzie warto odkupić a gdzie możliwe psychologie punkty odbicia. Jak ładnie poprosisz to
@Savaris: wrzucisz link do jakiejś przykładowej analizy? Robiłem kiedyś AT po screenach z gemini i był całkiem niezły jak mu pokazałem kilka przedziałów, godzinny, tygodniowy, 15 minutowy, bardzo dobrze wyznaczał mi linie wsparcia i oporu i psychologię jaką za tym widział, ale w p---u zabawy w robienie screenów i gadanie z nim.
@Czekolatka: Taki oto raport wypluł perplexy. Oczywiście to okrojony prompt i prosiłem o mało danych. On potrafi znacznie więcej. Generalnie mniej więcej tak to wygląda + masa linków do źródeł na czym opierał analizę. Raport ethereum na 1-3 dni. Plik do pobrania bo rapek jest w pdf.
PS . Wrzuciłem mu tylko jeden scr na interwale 2h z ethereum. Na wykresie były moje wskaźniki które używam więc je zaczytał.
@Savaris: Czytałem, bardzo fajny raport zrobił. Zaraz będzie atak na ath, ja jestem ciekaw gdzie jest szczyt teraz bo zaczynam siedzieć jak na szpilkach. Na razie moja strategia nie sięga dalej niż ath. Może preplexity coś przemyśli na świeczkach 1 dniowych?
@Czekolatka No nie takie zaraz... Jeszcze musi się cena cofnąć moim zdaniem bo już kupujący wytracili impet (Chyba że fomo dalej pociągnie). Po 22 będzie oziębienie i pewnie spadek. Ciekawe co zrobi Azja. Ja na ich miejscu bym pewnie realizował zyski. Inwestuję w modelu swing trading czyli łapanie wykopowych górek i gołków ;) ale czasem też dłużej przeciągam pozycje... Zapytam go bliżej 23-24 kiedy dzień na krypto (sesja się zakończy). Jesteśmy
jakie polskie słodycze/przysmaki mogę kupić ludziom, którzy nigdy nic polskiego nie jedli? myślałam nad kabanosami, polskimi ogórasami i kisielem, ale co jeszcze mogłabym kupić to nie wiem
Wczesne memy bez audytu: sporo zwycięzców startuje bez formalnego audytu i dopiero po czasie trafia na CEX-y/duże agregatory. Przykłady:
BRETT (Base) – memecoin z Base, który przekroczył $1B MC i niedawno wleciał na Binance.US. Na starcie nie miał „twardych” audytów; dziś to topowy token Base.
99Bitcoins
The Cryptonomist
DEGEN (Base/Farcaster) – miewał skoki >70% w 24h już w maju 2025 przy rozkręcaniu ekosystemu. We wczesnej fazie brakowałoby mu „potwierdzonego braku honeypota” w rozumieniu audytu.
Bitget
+1
TOSHI (Base) – wielokrotne fale hype’u i listingi/katalizatory medialne; wczesna faza też bez twardych audytów.
CryptoRank
Stocktwits
StealthEX
POPCAT, BODEN (Solana) – duże zasięgi/rozpoznawalność, ale startowo zero formalnych „no-honeypot” certów.
Coinpedia Fintech News
Forbes
Dlaczego je wycinaliśmy? Bo wymagaliśmy udokumentowanego „no honeypot” (audyt/raport), czego młode memy praktycznie nigdy nie mają w pierwszych godzinach/dniach.
Co wąskie gardło w naszych promptach
„No honeypot = audyt” – za twarde. Na EVM (Base) można sprawdzić handlowalność przez symulacje typu honeypot.is (buy/sell, podatki, blacklisty), co jest praktyczniejsze niż czekanie na audyt.
honeypot.is
certik.com
Solana – realnym wymogiem bezpieczeństwa jest brak freeze authority i najlepiej wyłączony mint authority; to można automatycznie filtrować (RugCheck/Birdeye/Raydium zasady dla pooli).
Raydium
+1
Solana Stack Exchange
help.solflare.com
Progi – 24h vol ≥ $10k i liq ≥ $5k są zbyt niskie (dużo szumu) i jednocześnie nie łapią wcześnie tych, które po 24–72h robią 5–20×.
Horyzont – patrzymy tylko na „dziś”. W praktyce wiele gemów robi ruch po 48–72h, gdy społeczność zaskoczy.
Propozycja: BROKER v2 (realistyczne, ale ostrożne)
Dwa tryby skanowania:
A) BROKER-Lite (momentum/early, do wychwytywania strzałów)
Łańcuchy: Solana, Base (+ Linea pilotażowo).
Wiek puli: 3 godz. – 7 dni.
Wolumen 24h: ≥ $50k (Solana), ≥ $75k (Base).
Płynność (liquidity): ≥ $20k (Solana), ≥ $30k (Base).
Bezpieczeństwo (heurystyki zamiast audytu):
Base (EVM): przechodzi symulację buy/sell (np. honeypot.is), brak czarnych list, podatki ≤ 10% buy/sell.
honeypot.is
certik.com
Solana: freeze authority = disabled, najlepiej mint authority = disabled; pair na Raydium/Orca spełnia wymagania; brak „DefaultAccountState: frozen”.
Raydium
+1
Koncentracja podaży: top-10 < 25% (jeśli dane dostępne z RugCheck/Birdeye).
RugCheck
birdeye.so
Momentum: ≥ 200 unikalnych traderów / 24h albo ≥ +75% w 24–72h (łapiemy „rozkręcające się” trendy z Birdeye/DEXScreener).
birdeye.so
DEX Screener Docs
Social/trend (opcjonalnie): w trendach GMGN/Birdeye (signal, nie warunek konieczny).
gmgn
+1
B) BROKER-Core (bardziej konserwatywne, „kup i trzymaj kilka dni”)
Wiek puli: ≥ 48h.
Wolumen 24h: ≥ $150k (Solana/Base).
Płynność: ≥ $50k.
Bezpieczeństwo: jak wyżej + preferencja dla renounced/locked (EVM) i LP lock/burn; na Solanie brak freeze + wyłączony mint.
honeypot.is
Raydium
Koncentracja: top-10 < 20%.
Dodatkowo: jeśli pojawia się CoinGecko listing – plus, ale nie wymagamy (nowe memy często go nie mają pierwsze dni).
Efekt: BRETT/DEGEN/TOSHI wpadłyby do BROKER-Lite już przy pierwszych większych świecach i przeszłyby do BROKER-Core po 48–72h, gdy parametry by się utrwaliły.
99Bitcoins
The Cryptonomist
Bitget
CryptoRank
Linea – czy w ogóle warto?
Na Linea coś się dzieje, ale wolumen jest mniejszy niż na Base/SOL. Główne DEX-y to m.in. Lynex; są dane o wolumenie i TVL, więc możemy dodać Linea do skanera „pilotażowo”, ale z wyższym progiem TVL/Vol, żeby nie spamować alertami.
CoinGecko
lynex.fi
DefiLlama
Yield-farming ≥ 300% APR – czy to ma sens?
Utrzymywanie stałego progu ≥300% APR na Beefy/AlienBase jest mało realistyczne (na audytowanych agregatorach typowe widełki to raczej ~50–200% w piku; sporadyczne „boosty” są krótkie). Dane z Beefy/DefiLlama sugerują, że 300% to rzadkość poza krótkimi, degenowymi oknami lub „gauge epoch”/bribe eventami (np. Aerodrome).
app.beefy.com
DefiLlama
Dune
Propozycja:
Ustalić bazowy próg ≥180% APR dla protokołów audytowanych (Beefy itp.), a ≥300% raportować jako „event/boost (krótkotrwałe)”.
Dodatkowo monitorować Aerodrome (Base) przy zmianach epok/bribes – tam APR potrafi skakać godzinowo.
tastycrypto
Gate.com
Nowy template promptów (do automatycznych skanów)
Tokeny (BROKER-Lite & Core)
„Wyszukaj pary na Solana/Base (opcjonalnie Linea) z wiekiem puli [3h–7d]/[≥48h], 24h vol ≥ X, liq ≥ Y.
Solana: odfiltruj tokeny z freeze authority ≠ disabled lub (o ile możliwe) mint authority ≠ disabled.
EVM/Base: sprawdź honeypot.is – musi przejść buy/sell, tax ≤ 10%, brak blacklist.
Wyklucz top-10 holders > 25% (Lite) / 20% (Core), jeśli metryka dostępna.
Priorytetyzuj rosnące momentum (≥200 unikalnych traderów / 24h lub ≥+75% w 24–72h).
Zwróć: nazwa, łańcuch, adres kontraktu, para LP, DexScreener/Birdeye link, vol/liquidity, wiek puli, podstawowe ryzyka (1–2 zdania).”
Źródła/automaty: DEXScreener API, Birdeye trending, RugCheck (SPL), honeypot.is (EVM).
DEX Screener Docs
DEX Screener
birdeye.so
RugCheck
honeypot.is
Yield
„Sprawdź Beefy API i DefiLlama/Yields pod vaulty na Base/Solana/Linea z APR ≥ 180%, osobno oznacz event/boost ≥ 300% (krótkotrwale). Zwróć: nazwa vaulta, łańcuch, LP, TVL, APR/APY, ryzyko (1–2 zdania).”
docs.beefy.finance
DefiLlama
Czy „po prostu nie ma tokenów”, dopóki nie przyjdzie alt-season?
Nie. Tokeny pojawiają się i robią x-y nawet w „międzysezonie”, tylko nie mają audytów i giną w szumie. Właśnie takie jak BRETT/DEGEN/TOSHI urosły mimo braku wczesnych certów—co sugeruje, że trzeba łączyć heurystyki bezpieczeństwa + momentum, a nie czekać na audyt.
99Bitcoins
Bitget
CryptoRank
Plan działania
Przełączam monitor na BROKER-Lite + BROKER-Core (jak wyżej).
Podnoszę progi vol/liq i dodaję momentum + heurystyki (freeze/mint, honeypot sim, koncentracja).
Yield: raportuję ≥180% jako bazę i ≥300% jako „eventy”.
Linea: dorzucam Lynex i inne top DEX-y Linea, ale z wyższymi progami, żeby nie śmiecić.
lynex.fi
CoinGecko
PS . Wrzuciłem mu tylko jeden scr na interwale 2h z ethereum. Na wykresie były moje wskaźniki które używam więc je zaczytał.
Zapytam go bliżej 23-24 kiedy dzień na krypto (sesja się zakończy). Jesteśmy