Wpis z mikrobloga

Może ktoś coś podpowie - wydajność samba-cifs z konsoli vs "z zewnątrz"
mam dwa systemy (zupełnie inne, różne, ale oba linuxowe) - NAS i proxmox, na obu mam SMB
1) gdy kopiuje z komputera windows, otoczenie sieciowe, z dysku NAS na dysk Proxmox (po sieci, oba zdalne dyski) to leci mi sensownie, do wysycenia 1Gbit sieciówki w NASie, tak pod 100-105MB/s
2) ale by nie angażować PCta z windowsem, zwłaszcza że do kopiowania jest sporo - zalogowałem się przez SSH, zamountowałem wprost jeden zasób w drugim systemie, i kopiowanie lokalnie odpalone, wprost na linuxie na NAS (debian), albo na Proxmoxie (debian). I co? Leci w porywach 16-21MB/s. Cztery razy wolniej. Zamieniłem "co gdzie mountuje" - to samo.
Jakim cudem? Dlaczego?

#debian #proxmox #siecikomputerowe #samba
hrumque - Może ktoś coś podpowie - wydajność samba-cifs z konsoli vs "z zewnątrz"
mam...

źródło: mnt

Pobierz
  • 7
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@hrumque: Swego czasu trochę walczyłam z powolną sambą na endeavouros i z tego co pamiętam to ustawienie w fstab montowania zasobów SMB w vers=3.0 albo 3.1(3.1.1?) i w ogóle porzucenie cp na rzecz rsync -avh problem rozwiązało. Prędkości nie były tak szybkie jak Windows > SMB, ale były w granicach 80MB/s.
  • Odpowiedz