Wpis z mikrobloga

Daliście mi plusy pod wpisem (link) i teraz robię własną #gryplanszowe i mam tyle:

W grze Slavs Reborn gracze wcielają się w bohaterów wywodzących się z trzech klas: Człowieka, Mitycznej Istoty oraz Człowieka-Wilkołaka.
Każda postać rozpoczyna swoją podróż w innej części słowiańskiego świata, który chyli się ku upadkowi pod naporem złych sił.
Podczas rozgrywki gracze przemierzają pradawne puszcze, święte gaje, zapomniane grody i nawiedzone uroczyska, aby zdobywać siłę, zaklęcia czyli ataki specjalne, sprzymierzeńców oraz artefakty. Spotykają duchy przodków, przeżywają słowiańskie święta, rozwiązują misje i stawiają czoła nieprzewidywalnym wydarzeniom, które potrafią odmienić los całej gry lub jednego życia.
Na ich drodze staną czterej potężni Antagoniści-Bossowie, którzy niszczą ziemię i wypaczają porządek świata. Każdy z nich to osobna legenda, wyzwanie i zagrożenie, którego nie da się zignorować. Ich obecność sprawia, że plansza ulega zniszczeniu, a pola stają się martwe i niedostępne.
Ostatnim przeciwnikiem jest Bies – wysłannik Welesa, pana Nawii i cienia. To ostateczna siła chaosu, której celem jest zabranie wszystkich żywych istot do świata umarłych pod panowanie Welesa.
Zwycięstwo
Zwycięzcą zostaje gracz, który w finałowej walce pokona Biesa, ocali świat Słowian i zapisze się w pieśniach bardów jako ten, który odmienił przeznaczenie.
By to osiągnąć, nie wystarczy tylko siła – potrzeba sprytu, odwagi, poświęcenia, mądrości i odrobiny przebiegłości.

2. Zawartość gry
1 plansza przedstawiająca świat słowiański podzielony na obszary
182 karty Przygód (spotkania, wrogowie, wydarzenia)
30 kart walk (3x4 atak fizyczny, 3x4 atak magia, 3x atak specjalny, 3x umiejętność
66 kart Wyposażenia
2 Karty opisów umiejętności specjalnych.
28 kart ataków specjalnych.
4 karty antagonistów.
15 kart Postaci (po 3 na każdą klasę).
60 żetonów życia, siły, Magii,
40 żetonów zniszczone pole
24 kart misji
2 kostki K6 (standardowe).
1 instrukcja.
(Lista będzie do rozwinięcia w miarę, jak podasz pełen zestaw komponentów.)
3. Przygotowanie gry
1. Rozkładamy planszę.
2. Tasujemy wszystkie karty.
3. Z kart wydarzeń wyszukujemy karty (4 sztuki) „Nowy Antagonista” – czerwony napis.
4. Karty wydarzenia tasujemy i dzielimy na 5 równych gromad (nie musisz liczyć, może być na oko). Pomijając pierwszą gromadkę kładziemy na wierzch każdej gromady kartę „Nadchodzi wróg.” Następnie kładziemy pierwszą gromadę, która nie ma na wierzchu karty na kolejną itd. Nowy antagonista na kolejną. Aż zostanie nam jedna duża gromada kart wydarzeń. Taki zabieg pozwoli nam na pojawianie się nowych antagonistów.
5. Każdy gracz Losuje od 1-3 kart postaci (Człowiek, Mityczna Istota lub Człowiek-Wilkołak). Wybiera jedną, którą będzie grać.
6. Gracze umieszczają pionki na polu startowym swojej postaci (każda postać ma inne miejsce startu na planszy).
7. Każdy gracz otrzymuje:
◦ 100 punktów życia
◦ Losuje kartę ataku specjalnego, jeśli opis karty podpowiada , że są dwie karty to losujemy dwie.
◦ Dobieramy Wyposażenie do postaci.
◦ Ustawiamy pionek na polu wskazanym na karcie postaci

#gry #grybezpradu #chwalesie

Karty generuje chatGPT i ilustracje, całą grafikę w sumie, mam 3 arkusze już. Przykład arkuszu w załączniku. Trzymajcie kciuki za #slavsreborn
Kollo - Daliście mi plusy pod wpisem (link) i teraz robię własną #gryplanszowe i mam ...

źródło: ARK3

Pobierz
  • 14
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Kollo: to niezłe napracowanie, karty wygenerowane, opisy wygenerowane, wpis wygenerowany, wszystko wygenerowane, chyba nawet altman zostawi sobie prawa autorskie do tego "dzieła"
  • Odpowiedz
Człowieka-Wilkołaka

@Kollo: Zawsze mi się wydawało, że człowiek-wilk to wilkołak. Czy w takim razie człowiek-wilkołak to człowiek-człowiek-wilk? ;)

To co jest wyżej jest strasznie generyczne. Ot, bohaterowie chodzą sobie po mapie, zdobywają ekwipunek, dobierają karty przygód, wzmacniają się aby pokonać główne zło. Brzmi jak opis gry Runebound - ale drugiej edycji, tej sprzed 20 lat. Tam gra nadrabiała jednak róznorodnością kart, ciekawym (jak na tamte czasy) systemem walki, rozwojem bohaterów,
  • Odpowiedz
  • 0
@venomik: Tak wszystko jest, ale nie wszystko zostało przelane na kartkę. Nie grałem planszówki jakieś zaawansowane poza magią i mieczem. Tu jak pisałem, mechanikę gry wymyśliłem ponad 20 lat temu, a teraz naszło mnie na odtworzenie tego "dzieła." Instrukcja to dopiero początek.

Co do wilkołaka, to silny człowiek, po zmianie klasa mityczna postać.
  • Odpowiedz
Nie grałem planszówki jakieś zaawansowane poza magią i mieczem. Tu jak pisałem, mechanikę gry wymyśliłem ponad 20 lat temu, a teraz naszło mnie na odtworzenie tego "dzieła." Instrukcja to dopiero początek.

@Kollo: To weź to skonsultuj z kim, kto ogrywa planszówki tego typu. Bo koniec końców moze byc tak, że się nameczysz, napracujesz, a okaze się przestarzałe nim jeszcze powstanie do końca.
Magia i miecz w porównaniu do dzisiejszych planszówek
  • Odpowiedz
Masz kogoś na myśli?

@Kollo: ja trochę gier przygodowych za sobą mam. Możesz smialo mi napisac na priv. Ale mozesz po prostu wrzucić wpis pod stosowne tagi z pytaniem czy ktoś Ci nie pomoże przejrzeć zasad i ocenić czy bliźniacze gry już nie powstaly albo czy w dzisiejszych czasach mechaniki nie są przestarzałe.
  • Odpowiedz
@Kollo: Jeszcze długa droga przed Tobą. Najlepiej zacznij od prototypu na tabletop simulator, bo tam najprędzej zachęcisz kogokolwiek do gry. Jak już będzie to jakoś sensownie wyglądać to możesz zaczepiać ludzi do gry na planszówkowych eventach. Nigdy nie opracujesz gry bez feedbacku potencjalnych klientów.
  • Odpowiedz
  • 0
@vVXVv: Dzięki, najpierw zrobię partyjkę ze znajomymi, postaram się nagrać i wrzucić na YT ;) Cała gra pewnie 120-180 minut dla 3-4 osób.
  • Odpowiedz