Są tutaj dwa modele ELRS i crossfire i zanim się do nich odniosę to chcę się zapytać czy jeśli jest air unit pro to czy w standardzie jest już na pokładzie DJI PNP.
A teraz do rzeczy, którą wersję wybrać? ELRS czy crossfire? Dodam, że wcześniej latałem dronami z DJI FPV remote 3. Cel? Głównie agreswyeniejsze latanie, ale planuję do drona też kupić baterie Lion i porobić typowy crusing w alpach i jakiś mountain surfing.
No i teraz pytanie co wybrać, i dlaczego wgl miałbym wybierać inny reciever, z tego co czytałem zasię DJI PNP przy o4 pro jest większy niż zasięg transmisji.
Zaczne od tego że będzie to mój pierwszy customowy dron FPV a nie sprzęt od DJI. Także jestem zielony jeśli chodzi o ustawianie sprzętu w betaflight, z tego co czytałem to TBS ma lepszą penetrowalność terenu, jest drogi ale konfiguracja jest banalna, z kolei ELRS podobno jest bardzo skomplikowany do zsetupowania ale jest tańszy i ma większy wybór modeli radia. Nie mam zamiaru robić nie wiadomo jakiego long range, raczej mam zamiar wdrapać się na jakiś szczyt gdzie można latać i tam sobie pośmigać.
Także poradźcie co wybrać bo nie mam zielonego pojęcia. #fpv #dji
@mikorys ELRS, crossfire to już odchodzi w zapomnienie. Byle tinywhoop ci się zachce to zazwyczaj jest to elrs. Zawsze możesz odlutować reciver i podłączyć 1 kabelek z air unit i oto sposobem możesz zrobić sobie PNP. Polecam polować na promki, ten vapor był jakiś czas temu przez ali za ~1.5k. Jak pod freestyle to szukaj ramy w X (choć na początku nie odczujesz róźnicy) i rozważ mareczka 5 jak chcesz geprc.
@mikorys: "A teraz do rzeczy, którą wersję wybrać? ELRS czy crossfire? Dodam, że wcześniej latałem dronami z DJI FPV remote 3. Cel? Głównie agreswyeniejsze latanie, ale planuję do drona też kupić baterie Lion i porobić typowy crusing w alpach i jakiś mountain surfing."
ELRS jeet otwartym standardem, i dosłownie standardem w FPV. Zasięg kolosalny liczony w kilometrach, dodatkowo jest to stabilny projekt. Żeby było śmieszniej to jest bardzo podobny w protokole właśnie
@Danteo2: Oki dziękuwa, będę polował na ALI, a czemu X jest lepszy do Freestyle niż DC? Ktoś na YT mówił, że producenci ogarniają to sterownikami i finalnie koncowy użytkownik nie odczuwa rónicy
@hiperchimera Znaczy co masz na myśli to że nie każdy chce podawać swoje dane DJI? Przecież i tak żeby korzystać z systemu transmisji video trzeba mieć zbindowany system z goglami, nawet jeśli korzysta się z innego radia.
@mikorys prosta rzecz, jeżeli masz środek drona, to przy ramie X nie ważne w którą stronę zrobisz roll to długość ramion jest taka sama - a tym samym jego charakterystyka lotu jest „przewidywalniejsza” przez symetrie konstrukcji. Przy DC nigdy nie będzie równa, najbliżej jest sprowadzana do „prostokąta”, lecz nie ma za wiele ramion równych, obczaj po zdjęciach. Obecnie kontrolery lotu są tak zaawansowane, że minimalizują niemal do 0 odczucia nierówności ramion,
Są tutaj dwa modele ELRS i crossfire i zanim się do nich odniosę to chcę się zapytać czy jeśli jest air unit pro to czy w standardzie jest już na pokładzie DJI PNP.
Każdego drona z zewnątrznym odbiornikiem jesteś w stanie przerobić na pnp po prostu usuwając ten odbiornik i wgrywając odpowiednio zmodyfikowaną wersję
@mikorys DeadCat to rama projektowania do lotów cinematic i LR. Ramiona są tak ustawione, żeby nie wchodziły w pole widzenia kamery. Niestety jest to też najgorszy wybór do freestyle, że względu na asymetrię, ale do spokojnej nauki i równie spokojnych lotów da radę. W ramach typu X musisz się pogodzić z widokiem smigieł w kadrze.
"Znaczy co masz na myśli to że nie każdy chce podawać swoje dane DJI? Przecież i
GEPRC Vapor D5 DC [[LINK]](https://dronavista.pl/pl/geprc/10177-3011-dron-geprc-vapor-d5-hd-dji-o4-pro-gps.html#/569-geprc-tbs_crossfire)
A teraz do rzeczy, którą wersję wybrać? ELRS czy crossfire? Dodam, że wcześniej latałem dronami z DJI FPV remote 3.
Cel? Głównie agreswyeniejsze latanie, ale planuję do drona też kupić baterie Lion i porobić typowy crusing w alpach i jakiś mountain surfing.
No i teraz pytanie co wybrać, i dlaczego wgl miałbym wybierać inny reciever, z tego co czytałem zasię DJI PNP przy o4 pro jest większy niż zasięg transmisji.
Zaczne od tego że będzie to mój pierwszy customowy dron FPV a nie sprzęt od DJI.
Także jestem zielony jeśli chodzi o ustawianie sprzętu w betaflight, z tego co czytałem to TBS ma lepszą penetrowalność terenu, jest drogi ale konfiguracja jest banalna, z kolei ELRS podobno jest bardzo skomplikowany do zsetupowania ale jest tańszy i ma większy wybór modeli radia.
Nie mam zamiaru robić nie wiadomo jakiego long range, raczej mam zamiar wdrapać się na jakiś szczyt gdzie można latać i tam sobie pośmigać.
Także poradźcie co wybrać bo nie mam zielonego pojęcia.
#fpv #dji
Cel? Głównie agreswyeniejsze latanie, ale planuję do drona też kupić baterie Lion i porobić typowy crusing w alpach i jakiś mountain surfing."
ELRS jeet otwartym standardem, i dosłownie standardem w FPV. Zasięg kolosalny liczony w kilometrach, dodatkowo jest to stabilny projekt. Żeby było śmieszniej to jest bardzo podobny w protokole właśnie
@hiperchimera Znaczy co masz na myśli to że nie każdy chce podawać swoje dane DJI? Przecież i tak żeby korzystać z systemu transmisji video trzeba mieć zbindowany system z goglami, nawet jeśli korzysta się z innego radia.
Każdego drona z zewnątrznym odbiornikiem jesteś w stanie przerobić na pnp po prostu usuwając ten odbiornik i wgrywając odpowiednio zmodyfikowaną wersję
"Znaczy co masz na myśli to że nie każdy chce podawać swoje dane DJI? Przecież i