Wpis z mikrobloga

✨️ Czy osoba z Aspergerem może zostać lekarzem?
#medycyna #psychologia

Jestem osobą ze zdiagnozowanym Aspergerem (spektrum). Czy poradzę sobie w przyszłości w zawodzie lekarza/stomatologa. Jakie przeszkody bym musiał pokonać/przezwyciężyć? Moim największym problemem jest brak umiejętności nawiązywania i utrzymywania relacji oraz brak umiejętnosci prowadzenia rozmów (otwieram się przy wieloletnich znajmych i małej liczbie osób).

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
▶︎ Obserwuj nasz tag #mirkoanonim
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: Dipolarny

❤️ Projekt mirko.pro działa dzięki wsparciu użytkowników. Wspomóż projekt

• 16
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mirko_anonim: przecież im mniej wchodzisz w relacje z pacjentem, tym lepiej
jak będziesz merytorycznie opowiadał co i po co robisz, to lepszy będzie z ciebie dentysta niż taki co gada jakieś bzdury, ale o szczegóły procedur to już go trzeba dopytywać na siłę
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: Tak. I może nawet lepszym od innych, bo jeśli jest to jakieś twoje zainteresowanie, może będziesz miał więcej szerokiej wiedzy na ten konkretny temat. Możesz być lekarzem, który czasami ma w opiniach "gburowaty", bo niektórzy potrzebują pluszowego głaskania po głowie (ale niekoniecznie). Lekarz ma być głównie lekarzem i znać się na medycynie. Znam ludzi co z takiego co "ładnie nie mówi" zrezygnują i znam takich co czytając opinie gdzie
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 1
mistrzowski-uczeń-94:

Lekarz ma być głównie lekarzem i znać się na medycynie.

@LolaLaLola: tu się bardzo mylisz. Lekarz żeby być lekarzem musi umieć wyperswadować rozwiązanie pacjentowi. Pacjent zazwyczaj nie chce brać lekow, zmieniać diety, poddac sie operacji, chodzić
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: Można wdrażać technicznym językiem, dobrze wytłumaczyć co i jak. Jakie są plusy, jakie minusy i ewentualne konsekwencje. Pacjent i tak zrobi co zechce, to jego życie i jego zdrowie. Nie trzeba do tego budować super głębokiej więzi.
To 5% to z jakich danych?
Poza tym op myśli też o stomatologii, tam ma się dobrze wwiercić w ząb, a nie leczyć rozmową.
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: nic nie zalało i prosiłam o konkretne badanie, a nie nazwę jednostki dydaktycznej. Przejrzałam dostępne na ich stornie badania/materiały i nie widzę info o 5%, dlatego proszę o badanie do którego chętnie zajrzę, bo lubię czytać badania.
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 1
skuteczny-odkrywca-4: Ta to nie ma znaczenia, ja nie raz byłem u lekarza, co nie miał autyzmu, a i tak sie nie odzywał cała wizyte. Po prostu zwykle dzien dobry, mowie co trzbam a on wypisuje recepte i do widzenia.

Zdarzało sie, że byli nawet niemili, w szczegolnosci ci na nfz xD wiec juz lepszy ten autyzm i brak kontaktu niz cham.

Wiele ludzi idzie do pracy i wraca do domu. Tyle - ty
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: kolego, jeśli to nie bajt, jesteś młody, życie przed Tobą, idź tam gdzie prowadzi cię serce. Niczym nie przejmuj. Rób swoje. Czy masz asparger czy inne, to nie ma znaczenia. Bądź sobą. Bądź dobry dla innych. Nic nie trzeba więcej. Rób swoje. zostań i chirurgiem i lecz ludzi. Nic więcej nie trzeba. Całe życie przed Tobą. Wiele osób chciałoby jeszcze raz przeżyć tą młodość, te radości, te chwile.
  • Odpowiedz