Wpis z mikrobloga

• 1
@Arvin: "Średniowieczny Manicheizm" Książka o dualistycznych herezjach. Głównie o Katarach i Bogomiłach, ale wstępne rozdziały są o rozwoju wszystkich tych ruchach od początku ich istnienia. W lutym to przeczytałem, ale ostatnio dyskutowałem z jedną osobą, żeby coś pokazać i sobie zacząłem wracać do tych dziwacznych fragmentów
bylina - @Arvin: "Średniowieczny Manicheizm" Książka o dualistycznych herezjach. Głów...

źródło: 1000010147

Pobierz
  • Odpowiedz
  • 1
@Arvin: Też, ale znacznie bardziej odbiegający od chrześcijaństwa. Od III do VI wieku cieszył się ogromną popularnością od Azji od Europy, a potem wymarł. Bardzo dziwaczną i abstrakcyjną miał teologię. Mieszanina wielu idei. Masa jest takich skompliowanych zasad tej wiary. Był bardzo aspołeczny i antynatalistyczny, skierowany na skrajną ascezę
bylina - @Arvin: Też, ale znacznie bardziej odbiegający od chrześcijaństwa. Od III do...

źródło: 1000010012

Pobierz
  • Odpowiedz
@bylina: Interesujące, poczytam o nich coś więcej. Jak w przyszłości będziesz dodawał jakieś fragmenty książek lub cytaty, to taguj #trukeleczytajo łatwiej będzie znaleźć i nie zginie w odmętach tagu.
  • Odpowiedz
@bylina: A co do cytatu, to ostatni natknąłem się na nieco zbliżony fragment, tylko w kontekście symbolu węża:
"Przyjęta teoria, że wąż jest zły, nie może zostać uzasadniona. Od wieków jest on postrzegany jako symbol nieśmiertelności. Jest symbolem reinkarnacji lub metempsychozy, ponieważ co roku zrzuca skórę, pojawiając się niejako w nowym ciele. Istnieje starożytny przesąd mówiący, że węże nigdy nie umierają, chyba że w wyniku przemocy, a jeśli nie zostaną
  • Odpowiedz
  • 1
@Arvin: W wielu tych gnostyckich ruchach wąż występuje jako siewca prawdy i wiedzy, chcący dać ludziom prawdy dające im oświecenie i świadomość o tym czym jest ten świat. Szczególnie ofici się na tym skupiali
bylina - @Arvin: W wielu tych gnostyckich ruchach wąż występuje jako siewca prawdy i ...

źródło: 1000010150

Pobierz
  • Odpowiedz
@bylina: Chyba głównie Ofici tak uważali, ale nie pamiętam dokładnie, na pewno jeszcze kilka innych odłamów. Ten fragment o węzu jako symbolu jest dłuższy, wstawię resztę jak ją przetłumaczę za parę dni pewnie.
  • Odpowiedz