Wpis z mikrobloga

Czy w Polsce istnieje jakaś firma, która oferuje usługi dziedziczenia/przekazania jak River czy Swan w USA? Nie chodzi mi o notariusza, bo ten to może i klucze przekaże, ale już nie pomoże przy ew. sprzedaży jeśli spadkobierca nie będzie umiał obsłużyć portfela (albo nie będzie chciał ryzykować)?
#bitcoin #kryptowaluty
  • 13
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@maggotbrain15: nic takiego nie kojarzę z PL. Z zagranicznych kojarzę, że w miarę beginner friendly był Nunchuk, ale to za $450 rocznie. Casa jeszcze droższy, Unchained już chyba tylko na rynek US.

Jak znajdziesz jakieś inne opcje, to daj tu znać, proszę.
CzulyTomasz - @maggotbrain15: nic takiego nie kojarzę z PL. Z zagranicznych kojarzę, ...
  • Odpowiedz
@CzulyTomasz: dzięki za pomysły, będę dalej szukał. Tak BTW, uważam, że problem dziedziczenia jest teraz największą wadą bitka, a im człowiek starszy tym gorzej. Najsłabszym ogniwem jest zawsze człowiek. Można liczyć oczywiście, że ew. jakiś duży kantor BTC w Polsce by pomógł, ale czy możnaby im zaufać? No nie wiem w sumie
  • Odpowiedz
@maggotbrain15 jest jeszcze inna opcja - Bitwarden premium ($10 rocznie) ma odzyskiwanie konta przez wskazane osoby po danym czasie. Możesz w taki sposób przekazać np. passphrase (bo seed byłby zawsze offline, lokalizacja seeda mogłaby być jawna dla spadkobierców)
  • Odpowiedz
@maggotbrain15 @CzulyTomasz a nie mozna zrobic tak że spadkobiercy dajesz seed do pustego adresu, podpisujesz transakcję która ma wyjść w określonym bloku, np za 2 lata. Za 1,5 roku jeśli nadal żyjesz, przesuwasz o kolejne 2 lata. Ja mam na razie troche inaczej ogarnięte, troche gorzej ale na pewno lepiej niż jakiś Nunchuck czy River. Serio chcesz temu ufać?
  • Odpowiedz
@Creamfields oczywiście, że nie chcę temu ufać

Tych timelockow zawsze się obawiałem, żeby nie wpierdzielić się na minę, ale to może być ciekawa opcja. Znalazłem w sumie nawet jakieś rozwiązanie ułatwiające zarządzanie taka transakcja - przygotowujesz w tej apce tx poprzez ustawienie adresów, ile % dla każdego, z jakich adresów, kiedy ma się zadziać, potem tą tx podpisujesz w w swoim wallecie i eksportujesz jako pdf. Spadkobiercy mogą zrobić broadcast tej transakcji
CzulyTomasz - @Creamfields oczywiście, że nie chcę temu ufać

SPOILER

Tych timelocko...
  • Odpowiedz
@Creamfields: a da się zrobić „odwołanie” tego locktime? Bo załóżmy że dasz spadkobiercom podpisaną transakcję z locktime, później minie to 1.5 roku a ty nadal żyjesz. No to nie wystarczy wygenerować nową transakcję z locktime za 2 lata, trzeba też jakoś zapobiec możliwości wykorzystania starej
  • Odpowiedz