Aktywne Wpisy

mleko3-2procent +657
W akcie oskarżenia jakie usłyszał Matecki ws. fikcyjnego zatrudnienia w Centrum Informacyjnym Lasów Państwowych czytamy, że w ciągu 31 mc. pracy, był w niej widziany 5 razy, logował się 8 razy, pobierał comiesięczną pensję, łącznie ponad 320 tys. zł. + nagrody, wziął dofinansowanie na zakup okularów i uwaga! - ekwiwalent za niewykorzystany urlop.
Z zeznań świadków wynika, że Matecki nic nie robił, nie pracował, nie przedstawiał wymaganych rapotów z prac jakie wykonywał,
Z zeznań świadków wynika, że Matecki nic nie robił, nie pracował, nie przedstawiał wymaganych rapotów z prac jakie wykonywał,
źródło: 1000014183
Pobierz
cichyyx +8

Tymczasem:
- Google Poland - 1.5mld przychodu i 37,9 mln zł CIT (2.5%)
- Facebook Poland - 1,82 mld zł i 10,6 mln zł CIT (0.582%)
- Chcesz fakturę od mechanika albo budowlańca - paniee nikt nie bierze, jak pan koniecznie chce to doliczam 23% tylko muszę znaleźć numer do ksiegowej bo zapomniałem jak się wystawia
- masz 10 mieszkań na wynajem? - spoko zapłacisz 8.5% od zysku
- 2 miliardy na TVP? Nie to za mało - teraz 3.5 miliarda rocznie
- 800 mln na betonowy kloc w warszawie - nie ma problemu
A ty oddawaj na to 50% z UoP bo jak oddajesz tylko 25% na B2B rezygnując z chorobowego, odpraw, bezpieczeństwa to jesteś złodziejem wg niektórych
Mógłbym tak wymieniać bez końca ale największym sukcesem nierządu jest to że ci trochę mniej zarabiający żrą się z tymi trochę więcej (ale nadal c-----o) a prawdziwe kokosy są dla elit i wielkich korpo
#b2b #programista15k #pracait #podatki #polska #zarobki #pracbaza #prawo #polityka
Pracują też że mną ludzie z Niemiec, Włoch czy Szwecji, na takich samych zasadach, więc to fanaberia Tuska i kolejny projekt który realnie niszczy konkurencyjność Polski
@Detharon: wtf xD przecież tu chodzi o przekształcenie B2B w UoP. Nie da rady? No to nie przekształci, lol. A nawet nie będzie wszczęta kontrola, bo po co skoro i tak bez sensu.
Tylko że nadal nie jest to tak kolorowo, bo umowa o pracę już musi mieć polską wersję. No i HR / dział prawny musi znać polskie prawo żeby poprawnie sporządzić umowę.
Po co się w to bawić, skoro każdy inny kraj
@Bejro
Nie z firm, a właśnie z chłopka, który wypracowuje kapitał w
B2b to pewnego rodzaju abberacja, prymitywizm, nutka smrodu w świecie czlwoieczenstwa
@Detharon: Nie byłbym taki pewien - mogę powiedzieć jak to wygląda w Hiszpanii. Takie coś jest od dawna wykrywane i osoby są przerzucane na umowę o pracę. ALE - podatek dochodowy jest dokładnie ten sam (skala podatkowa) i różnica jest tylko w zusie jednak niewiela. Nikt nie siedzi na JDG (Autonomo) bo zysk z
1. +25% do dochodu
2. Zrób coś dla kogoś, jak zobaczy, że jesteś 1-os działalnością to nie zobaczysz kasy.
Mi chodzi o to, że ja nie przejdę na UoP ponieważ mój pracodawca nie oferuje innej formy zatrudnienia dla osób z Europy.
I nie tylko mój, generalnie startupy zza oceanu zatrudniają specjalistów z Europy na B2B, a jak są więksi, jak Snowflake, to otwierają tu biura i wszyscy są na UoP.
@CoDwa: ale czego Ty oczekujesz, tu nie chodzi o rozsądek i racjonalność tylko że jakaś grupa nielubiana bo zamożniejsza będzie miała GORZEJ
a nie ważne jest to czy robią czy nie coś produktywnego, ważne że mieli dobrze a potencjalnie będą mieli GORZEJ
a to dobrze jest, bo może ktoś swojego życia nie zmienia i nie usprawnia ale go to cieszy że ktoś może mieć mniej i
@mocoloco: https://www.reddit.com/r/SpainFIRE/comments/1ctj0xj/autonomo_trabajando_para_usa/
No może jednak siedzą i się martwią czy pracując dla USA będą uznani za "falso autónomo".
Nie wiem czemu wykopki mi nie wierzą, że ludzie w Europie poza Polską pracują dla firm z USA / Kanady. Także z Niemiec, bo tam pensje w IT są słabe w porównaniu do USA.