Wpis z mikrobloga

Widzę że wykopki wniebowzięte bo nierząd chce dowalić programistom na B2B przez co nasz wspaniały budżet "zaoszczędzi" 2 miliardy.
Tymczasem:
- Google Poland - 1.5mld przychodu i 37,9 mln zł CIT (2.5%)
- Facebook Poland - 1,82 mld zł i 10,6 mln zł CIT (0.582%)
- Chcesz fakturę od mechanika albo budowlańca - paniee nikt nie bierze, jak pan koniecznie chce to doliczam 23% tylko muszę znaleźć numer do ksiegowej bo zapomniałem jak się wystawia
- masz 10 mieszkań na wynajem? - spoko zapłacisz 8.5% od zysku
- 2 miliardy na TVP? Nie to za mało - teraz 3.5 miliarda rocznie
- 800 mln na betonowy kloc w warszawie - nie ma problemu

A ty oddawaj na to 50% z UoP bo jak oddajesz tylko 25% na B2B rezygnując z chorobowego, odpraw, bezpieczeństwa to jesteś złodziejem wg niektórych

Mógłbym tak wymieniać bez końca ale największym sukcesem nierządu jest to że ci trochę mniej zarabiający żrą się z tymi trochę więcej (ale nadal c-----o) a prawdziwe kokosy są dla elit i wielkich korpo

#b2b #programista15k #pracait #podatki #polska #zarobki #pracbaza #prawo #polityka
  • 60
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@CoDwa: a ja nie mogę nawet pracować na UoP, bo firma jest z Kanady i zatrudnia wszystkich w Europie na B2B. Więc jak to wprowadzą to będę musiał opuścić kraj lub szukać innej pracy, co w mojej wąskiej branży może zająć i rok czasu.

Pracują też że mną ludzie z Niemiec, Włoch czy Szwecji, na takich samych zasadach, więc to fanaberia Tuska i kolejny projekt który realnie niszczy konkurencyjność Polski
  • Odpowiedz
firma jest z Kanady i zatrudnia wszystkich w Europie na B2B. Więc jak to wprowadzą to będę musiał opuścić kraj lub szukać innej pracy

@Detharon: wtf xD przecież tu chodzi o przekształcenie B2B w UoP. Nie da rady? No to nie przekształci, lol. A nawet nie będzie wszczęta kontrola, bo po co skoro i tak bez sensu.
  • Odpowiedz
@slgdfhsdhjfbs: da radę, podmiot zagraniczny może zatrudniać na UoP nawet jak nie ma żadnej placówki w Polsce, przerzucając obowiązek płacenia ZuS na mnie, bo wtedy nie muszą być płatnikiem.

Tylko że nadal nie jest to tak kolorowo, bo umowa o pracę już musi mieć polską wersję. No i HR / dział prawny musi znać polskie prawo żeby poprawnie sporządzić umowę.

Po co się w to bawić, skoro każdy inny kraj
  • Odpowiedz
@CoDwa cały ten system jest do zaorania. Drugi próg powinien zostać podniesiony i wtedy większość by sama uciekła na uop, b2b jest dobre na chwilę jak się nie ma zobowiązań, dzieci i ma się stabilną sytuację, wmawianie ludziom że oddanie bezpieczeństwa zatrudnienia i benefitów z UOP dla paru stów do przodu dla siebie i korpo to rak dzisiejszych czasów.
  • Odpowiedz
@Detharon: Jakby rzeczywiście pracowali z tobą ludzie z Niemiec czy Szwecji to byś wiedział, że twoje podatki w Polsce brzmiałyby dla nich jak żart. Gdybyś powiedział szwabowi czy Szwedowi, że w Polsce jest coś takiego jak IP-Box lub wspomniał mu jak wygląda oprocentowanie na jdg to by pomyśleli, że ich w c---a wkręcasz…
  • Odpowiedz
  • 107
@CoDwa: Kolejny co coś tam napisze ale nie wie co. UoP to jedyne co właśnie ściąga podatki z tych firm. Google zatrudnia w Polsce około 2000 osób, przyjmijmy, że średnio taka osoba zarabia 300k rocznie co daje ponad 150k wpływów do budżetu z opodatkowania takiego etatu. Jest to 300 mln co daje 20% przychodów. CITu nikt nie będzie płacił jak nie trzeba.
  • Odpowiedz
Kolejny co coś tam napisze ale nie wie co. UoP to jedyne co właśnie ściąga podatki z tych firm. Google zatrudnia w Polsce około 2000 osób, przyjmijmy, że średnio taka osoba zarabia 300k rocznie co daje ponad 150k wpływów do budżetu z opodatkowania takiego etatu. Jest to 300 mln co daje 20% przychodów. CITu nikt nie będzie płacił jak nie trzeba.

@Bejro
Nie z firm, a właśnie z chłopka, który wypracowuje kapitał w
  • Odpowiedz
Po co się w to bawić, skoro każdy inny kraj w UE nie ma takich zasad?

@Detharon: Nie byłbym taki pewien - mogę powiedzieć jak to wygląda w Hiszpanii. Takie coś jest od dawna wykrywane i osoby są przerzucane na umowę o pracę. ALE - podatek dochodowy jest dokładnie ten sam (skala podatkowa) i różnica jest tylko w zusie jednak niewiela. Nikt nie siedzi na JDG (Autonomo) bo zysk z
  • Odpowiedz
@mocoloco: nie w każdym kraju B2B to optymalizacja podatków, nigdy tak nie twierdziłem.

Mi chodzi o to, że ja nie przejdę na UoP ponieważ mój pracodawca nie oferuje innej formy zatrudnienia dla osób z Europy.

I nie tylko mój, generalnie startupy zza oceanu zatrudniają specjalistów z Europy na B2B, a jak są więksi, jak Snowflake, to otwierają tu biura i wszyscy są na UoP.
  • Odpowiedz
Widzę że wykopki wniebowzięte

@CoDwa: ale czego Ty oczekujesz, tu nie chodzi o rozsądek i racjonalność tylko że jakaś grupa nielubiana bo zamożniejsza będzie miała GORZEJ

a nie ważne jest to czy robią czy nie coś produktywnego, ważne że mieli dobrze a potencjalnie będą mieli GORZEJ

a to dobrze jest, bo może ktoś swojego życia nie zmienia i nie usprawnia ale go to cieszy że ktoś może mieć mniej i
  • Odpowiedz