Wpis z mikrobloga

@Kaczypawlak był jakiś wywiad który widziałem, stara baba narzeka bo dino budują, a przecież to sklep dla ludzi „ze wsi” a my robimy zakupy w biedronkach. No słoma z butów wystaje, ale patrz ja jestem ze st0licy
  • Odpowiedz
@IceGuy: "babcia" Kasia "wielkomiastowa", sam Wilanów to realnie wieś, bo to getto odcięte od reszty miasta realnie, im to nawet tramwaj do Wilanowa przeszkadzał (mi też, bo po cholerę ich było łączyć z resztą miasta xd)
  • Odpowiedz
bo to getto odcięte od reszty miasta realnie

@Kaczypawlak: Czyli największa zaleta tego miejsca? A tramwaj to do czego im potrzebny, każdy normalny człowiek ma auto do poruszania się po mieście. Jak jeszcze rozszerzą SCT to zrobi się luźniej na ulicach i będzie bardziej komfortowo
  • Odpowiedz
@schnippen_schnappen: Przy okazji wychodzi ta kretyńska, typowa dla dawnej kongresówki maniera rozumienia tematu "miasto i wieś" sama w sobie świadcząca o silnie tkwiącym w mentalności, historycznym zacofaniu. Zawsze mnie to rozwala. Strasznie trudno wytłumaczyć takiemu człowiekowi że można to rozumieć zupełnie inaczej. Najgorsze jest niestety to, że ten typ myślenia rozszerzał się i nadal rozszerza na cały kraj nawet tam gdzie tej tradycji "beki z wieśniaka" nie było, bo akcenty
  • Odpowiedz
No słoma z butów wystaje, ale patrz ja jestem ze st0licy

@IceGuy: Tyle że ona nie jest ze stolicy. Jest sloikiem, który mieszka w Stolicy. Człowiek wyjdzie ze wsi, wieś z czlowieka nigdy.
  • Odpowiedz
@IceGuy I to jest beka, bo ja pamiętam dokładnie protesty miaseczka Wilanów kiedy były tam dwie ulice kazachska i sarmacka, bo właśnie chcieli im tam biedronkę budować.
  • Odpowiedz