Wpis z mikrobloga

Zdałem wczoraj ten life in the uk, angielskiego nie muszę bo mam tutejszy dyplom ze studiów i zabieram się do złożenia aplikacji w przyszłym tygodniu, jak dostanę wypłatę ostatniego (bo to jednak 1735 funtów jakby nie patrzeć xD) i mam pytanka do Mirków i Mirabelek spod tagu #uk co do tego podchodzili niedawno, bo trochę się mogły zasady pozmieniać. Wypełniam tą wersję online tak apropo.

1. Czy do udokumentowania pobytu wystarczą tylko P60 z ostatnich 5 lat czy załączyliście też wszystkie swoje payslipy albo statementy z banku z ostatnich 5 lat?
2. Na jakie pytania musi odpowiedzieć referee? Mam kilka odpowiednich osób w pracy co spełniają te warunki professional które są chętne mi pomóc ale wolałbym ich uprzedzić o tym co mogą ich pytać, wiem że wołają adresy, numer paszportu, datę urodzenia i czy byli karani ale coś więcej?
3. Czy trzeba podawać i paszport i polski dowód osobisty czy tylko paszport? Bo pyta o oba i nie ma albo albo więc nie jestem pewien.
4. Ile mniej więcej czekaliście na decyzję? Na różnych forach czytałem że podobno jak ktoś ma EUSS (Settled Status) to podobno jest to dużo krócej niż te 6 miesięcy.

#unaswuk #zagranico

Z góry dzięki za odpowiedzi ;)
  • 8
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Robię to teraz, to podzielę się, czym wiem:

1. Z tego co kojarzę, to jeśli masz ILR (settled status), to jedynym dokumentem, który potwierdza spełnienie warunku pobytu i który załączasz do aplikacji, jest paszport. Zawsze cię mogą poprosić później o więcej.
2. Nie odpowiada na specyficzne pytania, tylko podpisuje się pod deklaracją, że cię zna od minimum 3 lat i że jesteś spoko.
3. Paszport, dowód to tu egzotyka.
  • Odpowiedz
@MarianoaItaliano: hej, No, settled status, also known as indefinite leave to remain under the EU Settlement Scheme, is not automatically proof of lawful residence for the full qualifying period required for British citizenship by naturalization. While settled status confirms your right to live in the UK permanently, it doesn't automatically prove you met the specific continuous residence requirements under the British Nationality Act 1981 for the necessary 3 or 5
  • Odpowiedz
@MarianoaItaliano: Zostałem obywatelem w Styczniu 2024.

1. Ja załączałem wszystko jak leci.. Myślenie na zasadzie: nie będą potrzebowali, to to sobie w--------ą do "kosza"... Przesyłałem p45/60s, payslipy, i jakieś kopie listów z uniwerku itp. W każdym bądź razie, przesłałem im więcej niż chcieli. Prześlij bank statementy - nie zaszkodzi.

2. Zwykłe wypisanie formy, nic wielkiego tam nie
  • Odpowiedz
@EdgyCaesar97: Zrobilem tak samo, wrzucilem ze 20 screenshotow/scanow czy zdjec dokumentow.
@MarianoaItaliano Od zlozenia danych biometrycznych do decyzji minelo mniej niz 7 tygodni. Jednym referee byl znajomy urzedas a innym ktos z pracy, nikt o nic nie pytal, musieli tylko wydrukowac te dokumenty, podpisac i przeslac mi zdjecia.
Jako Europejczycy mamu chyba troche przyspiedzona droge, Azacji czesto czekaja blizej roku.
  • Odpowiedz
@mielonkazdzika: Thx :) Właśnie szukuje sobie papiery, jutro w pracy zapytam te dwie osoby i jak dobrze pójdze złożę wszystko w przyszlym tygodniu, muszę sobie tylko zdjęcia zrobić jesszcze bo wyczytałem że trzeba dołączyć do aplikacji tam gdzie świadkowie podpisują te formularze.
  • Odpowiedz