Wpis z mikrobloga

Czy na Kindle można wgrać swoje ebooki, tak żeby obsługiwały dzielenie polskich wyrazów i działała synchronizacja notatek? Miło, żeby wyświetlały się okładki, chociaż jest to na drugim miejscu.

#kindle #ebook #ebooki
  • 6
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Buhaj470: A i problem z okładkami zninknął już jakiś czas temu, ale z dzielniem nie wiem (nigdy nie zwróciłem na to uwagi), właśnie otworzyłem epub i widzę że nie dzieli mi wyrazów tylko przy wyjustowaniu układa tak linie żeby nie dzielić. np.:

naukowcy podczas dorocznej konferencji

Amerykańskiej Unii Geofizycznej. Wytropiono je

Obydwie linie są wyjustowane. i żaden wyraz nie jest dzielony (sprawdziłem na wszystkich rozmiarach czcionki.
  • Odpowiedz
Podział wyrazów (dzielenie wyrazów przy przenoszeniu do nowej linii) w plikach EPUB może być kontrolowany przez oprogramowanie czytnika Lub przez styl zdefiniowany w pliku EPUB.

Wydawca może zdefiniować zasady dzielenia wyrazów za pomocą CSS, używając właściwości takich jak:
- hyphens: auto; – pozwala czytnikowi na automatyczne dzielenie wyrazów zgodnie z regułami języka.
- hyphens: manual; – dzieli tylko w miejscach, gdzie w tekście występują tzw. miękkie łączniki (­).
- hyphens:
  • Odpowiedz
@tony: ooo bardzo spoko wyjaśnione dzięki (wiedziałem że są css i czcionki w epub zdefiniowane ale nie myślałem że dzielenie wyrazów też)!!!
Właśnie się pobawiłem paroma plikami które mam wygenerowane (ebookpoint, pulsar, fantazmaty), niestety w żadnym cssie nie było zdefiniowane hyphens (wygląda na to że zostawiają to oprogramowaniu czytnika). Mobi juz od chyba roku nie jest obsługiwany przez send to kindle, niby epub jest ale tylko tak naprawdę ulepszyli konwerter
  • Odpowiedz