Wpis z mikrobloga

@interpenetrate:
Skutki uboczne od psychotropów prawdopodobnie, zacząłbym od odstawienia. Dopóki wszystko nie wróci do normy staraj się długo żuć pokarm, żeby gardło miało do czynienia tylko z cieczą.
  • Odpowiedz
@tulipana: mam za półtora tygodnia gastroskopię, więc aktualnie nie mogę brać żadnych IPP i chyba tego essox one też, bo to jakaś nowsza forma tego? Plus on chyba też jest na receptę.
Byłem w aptece i dostałem gaviscon w płynie, rennie i siemię lniane w ziarnach do zaparzania. Myślisz że należy dorzucić coś jeszcze? W domu mam jeszcze uniben i gardvit oraz chlorchinaldin
  • Odpowiedz
@interpenetrate: a, jeśli przed gastro, to faktycznie ipp odpada, ale wydaje mi się, że rennie i gaviscon też - bo też neutralizują kwasy. Essox one to syrop z kwasem hialuronowym, regeneruje śluzówkę, ponoć dobry, ale drogi. Podobnie można brać neobianacid, plus na gardło wit a+e, isla czy larimax T.
  • Odpowiedz
@tulipana: nie wiem ale pierwsze rennie już trochę pomogło chyba. Czuję większą kontrolę i bezpieczeństwo na podniebieniu podczas przełykania.
Ale essox jest na receptę tak? Więc i tak go nie załatwię na weekend? Zapytam o to poz bo może będę w nast. tygodniu
Kurde to dokupić jeszcze coś?
Czyli ja kontrintuicyjnie - mam w zasadzie nie brać rzeczy "na gardło" choć to tam jest problem - tylko na żołądek? Najprawdopodobniej
  • Odpowiedz
essox nie jest na receptę, mozna kupić online, nie wiem jak z dostępnością na miejscu w aptekach.
Jak czujesz gardło przez LPR to trzeba brać na gardło coś regenerującego/nawilżającego śluzówkę, oraz przeciwdziałać refluksowi żołądkowemu. Można mieć refluks i czuć go tylko w gardle, nie trzeba mieć zgagi. Ogólnie jeszcze prócz zaleceń przeciwrefluksowych możesz spróbować dietę dodatkowo low fodmap, bo to czasem od wzdęć/sibo się robi.
  • Odpowiedz