Wpis z mikrobloga

Niesamowite jest to, jak wielu ludzi zaczęło interesować się inwestowaniem. Masa masa masa kasy będzie płynąć na giełdy. Ten trend dopiero się rozkręca. A mając na uwadze łatwość kupowania akcji, jestem przekonana, że jeszcze nie jedno ATH przed nami. Co myślicie? #gielda
  • 18
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Co myślicie?

@aliciiiia_b_b: inwestowanie w akcje nigdy wcześniej nie było prostsze. Przed erą internetu żeby kupić akcje firmy trzeba było dzwonić do typa żeby ten szedł fizycznie na giełdę i tam kupił na ciebie papier i potem wysyłał ci go pocztą xD opłaty były horendalne. Sprzedanie akcji będąc za granicą skutkowało że trzeba było wysłać je pocztą albo samolotem. Od tamtej pory giełda staje się coraz bardziej dostępna dla przeciętnego
  • Odpowiedz
@aliciiiia_b_b: tez mi sie tak wydaje, wedlug mnie bledne jest myslenie ze popularnosc inwestowania spowoduje krach. To ze ulica wrzuca 500zl miesiecznie w etf nie zmieni zupelnie nic (ciagle ATH to stan normalny rynku), ale mysle ze jak bedzie moment gdy widzac "pewne" zyski przecietni ludzie zaczna pakowac prawdziwe pieniadze na rynek i chwalic sie tym w social media to koniec hossy bedzie blisko
  • Odpowiedz
@aliciiiia_b_b: też tak uważam. W UK gdzie obecnie mieszkam rzekomo rząd planuje złagodzić ostrzeżenia które prawnie banki i brokerzy muszą pokazywać jeżeli chodzi o ryzyko związane z inwestowaniem żeby zachęcić więcej ludzi. W Polsce z tego co widzę XTB wyskakuje z lodówki. Podejrzewam, że w innych krajach wygląda to podobnie więc napływ kapitału na giełdę raczej będzie się tylko zwiększał.
  • Odpowiedz
tez mi sie tak wydaje, wedlug mnie bledne jest myslenie ze popularnosc inwestowania spowoduje krach.

@manlet185cm: z jednej strony piszesz to, a potem:

ale mysle ze jak bedzie moment gdy widzac "pewne" zyski przecietni ludzie zaczna pakowac prawdziwe pieniadze na rynek i chwalic sie tym w social media to koniec hossy bedzie blisko

@manlet185cm: to chyba trochę sprzeczność. Przeciętni ludzie już inwestują. Według badań 30% gen z obraca
  • Odpowiedz
@zeszyt-w-kratke: ja nie widzę sprzeczności, po prostu trzeba odróżnić pompę ze względu na popularność giełdy od pompy ze względu na euforię uczestników rynku - ot nic nowego ani odkrywczego. Ja osobiscie jestem zaladowany po same jaja bo zadnej bańki dzisiaj nie ma i nie widac zeby w ogole miala w najblizszym czasie byc
  • Odpowiedz
@aliciiiia_b_b też mam takie wrażenie bo algorytmy podpowiadają mi głównie takie tematy a na codzien spotykam osoby które dzielą się skutecznie z innymi radami jak to pensje rozkładać do kopert żeby za rok uzbierało się w nich na różne rzeczy(inflacja a co to?)
Faktem jest że w końcu ludziom zostaje coś z pensji i nie musząc zbierać trzy miesiące na spodnie mogą inwestować i to może powoli robić coraz większe obroty
  • Odpowiedz