Wpis z mikrobloga

To jest niepojęte jak produktywną rośliną jest papaja. Jeszcze nie tak dawno temu pokazywałem, że zaczęła znów kwitnąć a już masa owoców się zawiązała. Papaja jest jedną z najbardziej produktywnych roślin na ziemi jeśli chodzi o owoce (nie uwzględniając warzyw jak cukinia etc bo to tez owoce ale rozumiecie o co mi chodzi). Bardziej produktywny jest tylko banan.
W warunkach idealnych jedna roslina papaji jest w stanie w ciagu roku wyprodukować nawet 300kg owoców. Dodatkowo owocuje bardzo szybko. Po wysianiu z nasion pierwsze zawiazane owoce można zobaczyc już po 7-8 miesiącach. Szczyt produktywności osiągają w roku drugim i trzecim. Zwykle owocuje 4-5lat. W idealnych warunkach jak zacznie owocowac to robi to nieprzerwanie cały rok.
Ja swoje uprawiam w warunkach środziemnomorskich czyli suchych i gdzie temperatura nie jest idealna cały rok i myśle, że w tym roku zakręci się ilość zebranych owoców w ilości około 70-80kg (na oko oczywiście bo nie notuje tego w żaden sposób)
No i rośnie jak p------n. Najstarsza papaja jaką mam ma 2.5 roku i juz ma ponad 3m wysokości i u podstawy pień ma średnicę uda :)
#ogrodnictwo #papaja #belkotuprawia
asdfghjkl - To jest niepojęte jak produktywną rośliną jest papaja. Jeszcze nie tak da...

źródło: IMG_0593

Pobierz
  • 4
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 1
@Heniuuu: no za zimno. Tak juz jest. Gdzies jest na cos za zimno a gdzieś za ciepło. U mnie jabłka na przykład sa niemożliwe do uprawy i wiele innych osoców które w polsce sa normalne
  • Odpowiedz